Heinäluoma muistuttaa sotessa piilevästä isosta pommista: Voi sisältää peruuttamattoman riskin

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) luonnehtii perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa eräin osin tyrmääväksi hallituksen sote-hankkeen toteutustavalle.

– Vaikka itse sote-uudistusta pidetään tarpeellisena, tähän on sotkettu mukaan piirteitä, jotka nyt ovat osoittautuneet perustuslain vastaisiksi. Näihin kuuluu muun muassa yhtiöittämispakko, josta siis täytyy luopua.

– Samalla perustuslakivaliokunta on tehnyt sen aika järisyttävän havainnon, että kiire saattaa vaarantaa jopa koko perusterveydenhoitojärjestelmän toimivuuden ja sitä kautta kansalaisten perusoikeuksia.

Heinäluoma toteaa lausunnon olevan poikkeuksellisen kriittinen. Uudistuksessa on sekä paljon lakiesityksiä että kohtia, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa. Tärkeätä on kuitenkin se, että valiokunnan lausunto on yksimielinen.

– Se on selvä osoitus siitä, että ongelmat ovat todellisia ja objektiivisia ja nyt ne täytyy korjata. Tämä laittaa hallituksen piirrustuksia suurelta osin uusiksi ja pakottaa hallitusta tekemään uuden valmistelun niin sanotussa valinnanvapauslainsäädännössä, Heinäluoma summaa.

Heinäluoma nostaa ison riskin keskusteluun: ”Erittäin vaikea peruuttaa”.

Jo eilen valmistui tarkastusvaliokunnan valinnanvapauslakia koskeva mietintö. Heinäluoma on valiokunnan puheenjohtaja. Myös tarkastusvaliokunnan mietintö on erittäin kriittinen. Siinä käydään lävitse, millaisia riskejä valtiontaloudelle ja tuleville maakunnille voi olla, jos sote-järjestelmä vietäisiin markkinoille. Käytännössä nimittäin markkinoille meno ei ole peruutettavissa.

– Eli jos osoittautuu, että valittu malli on kallis ja johtaa korkeisiin kustannuksiin tai palveluongelmiin, sitä on erittäin vaikea peruuttaa. Tämä johtaa siitä, että tarkastusvaliokunnan kuulemisissa kävi ilmi se, että yksityisille toimijoille, sekä kansainvälisille että kotimaisille, syntyy korvausvaademahdollisuus olosuhteissa, joissa heidän bisnes lopetetaan. Tämä koskee sekä korvausmahdollisuutta tehtyihin investointeihin että myös vuosikymmenten ajalta saamatta jääviin tuottoihin.

Heinäluoma toteaakin, että tätä puolta ei ole riittävästi tähän mennessä avattu keskusteluissa.

– Tarkastusvaliokunnan kuulemisissa ensimmäistä kertaa tätä riskiä käytiin lävitse.

– Samaten perustuslakivaliokunnan arvio on, että luvattuja kolmen miljardin säästöjä ei ole tällä tietoa lähivuosina näköpiirissä. Todennäköisempää on, että kustannukset tulevat kasvamaan eli tässä hankkeessa on huomattavia heikkouksia sekä erittäin raskaan perustuslakivaliokunnan yksimielisen kannanoton pohjalta että myös tarkastusvaliokunnan nimenomaan taloudellisiin riskeihin liittyvän arvioinnin pohjalta. Laittaa aika lailla miettimään asioita uusiksi, Heinäluoma sanoo.

Hänellä onkin hallitukselle toive.

– Toivon, että tämä tuo vähän lisää nöyryyttä valmisteluun ja luovutaan yrityksistä väkisin runnoa lävitse isoja asioita, jotka ovat ihan ratkaisevia ihmisten perusoikeuksien ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta.

”Aikataulu pitäisi kokonaisuudessaan arvoida uusiksi.”

Heinäluoman mukaan sote- ja maakunta-aikatauluja pitää nyt miettiä uusiksi.

– Ainut järkevä päätös mielestäni olisi, että nyt aikataulu mietittäisiin uusiksi ja otettaisiin voimaantuloon lisää aikaa ja porrastusta. Sitä kaikki asiantuntijat, myös perustuslakiasintuntijat, ovat toivoneet. Tekemällä vaiheittain ehditään korjaamaan virheitä ja riskit pysyvät paremmin halllinassa. Kyllä se silloin mielestäni tarkoittaa myös sitä, että pitäisi arvioida tammikuun maakuntavaalien ajankohta-asia uusiksi.

Heinäluoman mukaan hallituksen pitäisi nyt nopeasti tehdä tilannearvio.

– Täällä tähän mennessä lausuttu näyttää puoltavan sitä, että aikataulu pitäisi kokonaisuudessaan arvioida uusiksi myös maakuntavaalien osalta, Heinäluoma sanoi Demokraatille perustuslakivaliokunnan lausunnon julkistamisen yhteydessä.

– Tässä täytyy nyt toimia, että hallitus toimii vastuullisella tavalla ja tekee arvion irrallaan puoluepoliittisista näkökohdista. Työtyylin täytyy muuttua. Täytyy lähteä siitä, että katsotaan oikeutettua kritiikkiä asiallisella tavalla ja ollaan valmiita ottamaan se huomioon. Sen täytyy nyt koskea myös aikataulua.

Valiokuntalausunnot tarkoittavat käytännössä sitä, että hallitus joutuu nyt valmistelemaan valinnanvapauslakia uusiksi. Myös maakuntalakiin ja eräisiin muihin lakeihin pitää tehdä muutoksia.

– Kun nämä kaikki päätökset nyt siirtyvät syksyyn, kysymys kuuluu, että onko mitään järkeä yrittää kuukaudessa runnoa uusia muutoksia. Eikö olisi nyt parempi miettiä tämä rauhassa. Kansalaisten kannaltahan ei tapahdu mitään vaurioita, jos voimaantulo lykkääntyy vaikkapa vuodella tai kahdella, Heinäluoma toteaa.

Lue tarkastusvaliokunnan mietintö tästä linkistä:

Näin tarkastusvaliokunta muun muassa lausuu:

”Valiokunta pitää tarkastusviraston tavoin sote -uudistuksen kolmen miljardin euron kustannussäästötavoitetta suuruudeltaan ja aikataulultaan erittäin kunnianhimoisena. Se tarkoittaa yli kymmenen prosentin säästöä sote-palvelujen tuottamiseen käytettävistä menoista nykytasoon verrattuna. Riskinä on myös, että kustannusten hillitseminen valtion talousohjauksen keinoin voi supistaa palveluvalikoimaa tai palvelutasoa. Hallituksen esityksen mukaan menojen kasvua hillitsevien toimien odotetaan realisoituvan vasta useiden vuosien kuluttua. Näitä toimenpiteitä ovat mm. kalliiden laitospalvelujen vähentäminen, perustason palvelujen tuottavuuden kasvattaminen, kalliissa erikoistuneissa terveyspalveluissa laadun, vaikuttavuuden ja tuottavuuden parantaminen sekä resurssitarpeen vähentäminen koko järjestelmässä digitalisaation ja sähköisten palvelujen avulla. Asiantuntijakuulemisen mukaan säästöjä ei ole voitu valmisteluvaiheessa varmuudella todentaa.”

”Johtopäätöksenään saatujen selvitysten perusteella valiokunta toteaa, että valtion taloudellinen riski näyttää muodostuvan siitä, jos lainsäätäjä tulevaisuudessa haluaisi palauttaa jo kertaalleen yksityistetyt palvelut julkisen tahon tuotettaviksi. Tällöin valtio/maakunnat joutuvat varautumaan maksamaan korvauksia niin kotimaisille kuin ulkomaisille yksityisille toimijoille. Epätietoisuus korvausten määrästä tai pelko huomattavista korvauksista voi tosiasiallisesti johtaa siihen, että markkinoiden avaaminen jää pysyväksi.”

Väkisin suudellut Teuvo Hakkarainen: ”Minulle ei käy viina – ei tipan tippaa. Siitä on päästävä kokonaan irti.”

Kuva: LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho kertoi perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen suudelleen häntä väkisin eduskunnassa torstaina. Asiasta uutisoi MTV maanantaina.

Hakkarainen häiriköi myös sinisten ryhmähuoneessa, kertoi Aamulehti. Lehden mukaan Hakkarainen muun muassa alkoi heitellä alkoholijuomia lattialle.

Hakkarainen kommentoi tapahtuneita myöhään maanantaina Facebook-sivuillaan.

”Olen kauhean pahoillani kaikesta tapahtuneesta. Minulle ei käy viina – ei tipan tippaa. Siitä on päästävä kokonaan irti. Puoli vuotta saattaa mennä vesilinjalla, mutta paineet purkautuvat juuri ennen istuntotaukoa. Eduskuntatyön olen onneksi hoitanut hyvin.”

Hakkarainen kirjoittaa satuttaneensa Veera Ruohoa ja loukanneensa häntä.

”Tuo ei tietenkään ole ollut tarkoitukseni, mutta humalapäissäni teen typeryyksiä enkä osaa hallita voimiani. Anteeksi vielä kerran.”

Hakkarainen sanoo, ettei tällainen käytös ole hyväksyttävää millään muotoa.

”Olen itsekin menettänyt liikaa tämän ongelman takia. Ainoa ratkaisu on päästä irti alkoholista. Omin voimin se ei onnistu, joten haen siihen apua. Haluan hoitaa työni kunnialla.”

AVAINSANAT

Halla-aho lupailee IS:ssä seuraamuksia Hakkaraiselle – ”Ei pidä saattaa itseään sellaiseen tilaan, jossa hän ei voi vastata käyttäytymisestään”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa Ilta-Sanomissa, että puolueella ja eduskuntaryhmällä on kolme kurinpidollista vaihtoehtoa reagoida kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytökseen viime torstaina.

Silminnäkijöiden mukaan Hakkarainen kävi puoliltaöin eduskunnan kuppilassa kovakouraisesti kiinni edustajakollegaansa, kokoomuksen Veera Ruohoon.

Halla-aho sanoo IS:lle, että tietää asiasta vain sen, mitä Hakkarainen on itse kertonut ja mitä on luettavissa lehdestä.

– Hän on kertonut, että hänellä on hyvin vähän muistikuvia tapauksesta, mutta siellä on muita ihmisiä, joiden kanssa Hakkarainen on oman kertomansa mukaan tästä asiasta puhunut. Hänen omakin käsityksensä perustuu osittain siihen, mitä hänelle ovat muut kertoneet.

Normaalit kurinpidolliset toimet ovat huomautus, varoitus ja erottaminen.

Halla-ahon mukaan eduskuntaryhmän johto ja perussuomalaisten puolueen johto keskustelevat tällä viikolla, millaisia seuraamuksia Hakkaraiselle tulee.

– Emmeköhän me tästä viimeistään torstaina keskustele eduskuntaryhmän kokouksessa tai jo ennen sitä. Se on selvää, että kenenkään mielestä tällainen käytös ei ole hyväksyttävää, Halla-aho painottaa IS:n haastattelussa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan Hakkaraiselle voi seurata puolueen tai eduskuntaryhmän taholta kolmenlaisia kurinpidollisia seuraamuksia.

– Sääntöjen mukaan normaalit kurinpidolliset toimet ovat huomautus, varoitus ja erottaminen. Hakkarainen ilmoittaa, ettei muista tapahtumista mitään, muttei se ei poista hänen vastuutaan siitä, että hänen ei pidä saattaa itseään sellaiseen tilaan, jossa hän ei voi vastata käyttäytymisestään, Halla-aho korostaa lehden haastattelussa.

Li Andersson avautuu Teuvo Hakkaraisen käytöksestä: ”Kuulostaa päinvastoin siltä…”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on ottanut kantaa perussuomalaiten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytökseen.

– Teuvo Hakkaraisen käytöksessä ei ole mitään hauskaa. Kuulostaa päinvastoin siltä, että edustaja humalassa on pahoinpidellyt ja ahdistellut kolleegansa, vaan muutama päivä sen jälkeen, kun eduskunta on puhunut häirinnän nollatoleranssin tärkeydestä. Nyt nähdään mitä se tarkoittaa, Li Andersson kirjoittaa Twitterissä.

Muun muassa Ilta-Sanomat on tänään kertonut, että lehden tietojen mukaan Hakkarainen on suudellut väkisin kansanedustaja Veera Ruohoa (kok.) eduskunnan pikkujouluissa.

– Olen satuttanut kansanedustaja Veera Ruohoa ja loukannut häntä. Tuo ei tietenkään ole ollut tarkoitukseni, mutta humalapäissäni teen typeryyksiä enkä osaa hallita voimiani. Anteeksi vielä kerran, Hakkarainen kirjoittaa itse Facebookissa.

Keskustelua aiheesta

Puhemieheltä meni kuppi nurin: eduskunnan pikkujouluille loppu?

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) selvittää Eduskuntatalon kaikkien pikkujoulujen lopettamista. Kaleva ja Verkkouutiset uutisoivat, että Lohela kirjoittaa asiasta Facebook-sivullaan.

Lohela kertoo pyytävänsä eduskuntaryhmiltä näkemyksiä asiasta.

Eduskuntaryhmien pikkujouluilla on Lohelan mukaan perinteensä, mutta jos käytös ei ole sitä, mitä sen eduskunnassa kuuluisi kaikissa olosuhteissa olla, on perinnettäkin puhemiehen mielestä tarkasteltava uudelleen.

Viime torstain pikkujoulujuhlat eduskunnassa ovat nousseet uutisiin järjestyshäiriöiden vuoksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen häiriköi sinisten ryhmähuoneessa eduskunnassa viime torstain pikkujoulujen yhteydessä, kertoo Aamulehti. Lehden mukaan Hakkarainen muun muassa alkoi heitellä alkoholijuomia lattialle.

AL:n silminnäkijäkertomusten mukaan Hakkarainen käyttäytyi aggressiivisesti ja uhkaavasti, kun työministeri Jari Lindström (sin.) pyysi häntä poistumaan sinisten ryhmähuoneesta. Hakkarainen pyysi myöhemmin Facebookissa tapahtunutta anteeksi. Lindström kiisti Iltalehdelle, että Hakkarainen olisi haastanut käsirysyyn.

Aamulehden mukaan saman pikkujouluillan yhteydessä kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kutsuttiin lääkärin roolissa apuun täysistuntosalista, kun perussuomalaisia edustavalla henkilöllä epäiltiin alkoholimyrkytystä. Kyse ei ollut kansanedustajasta. Paikalle hälytettiin myös ambulanssi.

 

HS:n päätoimittaja vakuutti Ylellä seisovansa kohujutun takana – ei aio erota, jatkojutuille tuli aikalisä

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vakuutti illan Ylen A-studiossa, että lehti seisoo edelleen kohua aiheuttaneen tiedustelu-uutisensa takana. Hänen mukaansa HS ei ole rikkonut mitään lakia.

– On ollut yllättävää, kuinka viranomainen on reagoinut tähän [juttuun], mutta seisomme jutun takana, Niemi ihmetteli A-studiossa.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikeskuksen toiminnasta kertovan artikkelin, jossa käytettiin salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.
Niemi huomautti A-studiossa, että monet meillä turvaluokitellut asiat ovat avoimia tietoja esimerkiksi Ruotsissa.

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja virkasalaisuuden rikkomisena. Tapauksella on arvioitu olevan vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen ja Suomen suhteisiin muihin maihin. Jutussa on epäiltynä rikoksesta ainakin Helsingin Sanomien henkilöstöä.

Niemeltä kysyttiin Ylen A-studion haastattelussa, että pelottaako jutun julkaisusta seuraava mahdollinen rangaistus, totesi hän siihen, että ”kyllä tämä on hyvin vakavasti otettava”.

– Kyllä se tietenkin huolettaa, mutta lähdemme siitä, että oikeus tekee päätöksen aikanaan ja sitten näemme mitä siitä tulee, mutta lähtökohtaisesti katsomme, että emme ole mitään lakia rikkoneet.

Toistaiseksi luottamus on olemassa.

Niemen mukaan Helsingin Sanomat päätti tehdä jutun, koska tiedustelulakia ollaan uudistamassa. Lehti halusi kiinnittää huomiota sotilastiedusteluun, jonka yleisö tuntee kaikkein heikoiten. Hän kuitenkin myönsi, että Helsingin Sanomat olisi voinut selittää yleisölle paremmin syyt, miksi juttu tehtiin.

– Mutta jutussa esitetyt tiedot ja siihen liittyvät journalistiset seikat pitävät kyllä kutinsa, Niemi painotti A-studiossa.

Niemi totesi, ettei aio erota omatoimisesti, koska sellaista virhettä ei ole ilmennyt, että se olisi tarpeen. Hänen mukaansa Sanoman hallitus arvioi, voiko hän jatkaa lehden vastaavana päätoimittajana. Se on pyytänyt selvityksen uutisoinnin journalistisesta prosessista.

– Toistaiseksi luottamus on olemassa, Niemi sanoi Ylen A-studiossa.

Helsingin Sanomat lupasi lauantaina, että se julkaisee samasta aiheesta jatkojuttuja, joista ensimmäisen piti tulla julki sunnuntaina. A-studiossa kysyttiin, miksei jatkojuttuja ole kuitenkaan julkaistu.

– Olemme ottaneet aikalisän. Harkitsemme tarkasti seuraavien juttujen julkaisun. Se ei tietenkään tarkoita sitä etteikö jatkojuttuja tulisi. Meidän tehtävänä on käsitellä aihetta jatkossakin, Niemi vastasi.