Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Heinäluoma Tampereella: ”Jos tästä selviän, en tule enää takaisin”

Eero Heinäluoma oli lauantaina Tampereella Pia Viitasen emännöimässä tilaisuudessa.

Pirkanmaalaiset demarikansanedustajat jalkautuivat lauantaina kansalaisten keskuuteen. Kansanedustajat halusivat kuulla kansalaisten kuulumisia ja tuntemuksia.  Kansanedustaja Pia Viitanen oli kutsunut politiikasta kiinnostuneita ihmisiä brunssille Tampereen keskustaan kahvila Cafe Marizaan. Vieraakseen hän oli saanut, Tampereella muutoinkin ihmisten tavattavissa olleen, europarlamentaarikko Eero Heinäluoman.

Esa Kanerva

kaupunginvaltuutettu (sd.) Tampereelta

Heinäluoma kertoi perehdytyksestään ja sopeutumisestaan Brysseliin.

– Alku oli shokeeraava. Ensimmäinen päivä oli pahin. Ajattelin, että jos tästä selviän, en tule tänne enää ikinä, Heinäluoma nauratti yleisöä, jota tupa oli täynnä.

– Nyt alan olla sinut asioiden kanssa, ja olo tuntuu luontevalta. Pahinta on ollut ja on olla  erossa läheisistä ihmisistä maanantaista torstaihin. On sopeuduttava kahteen tai oikeastaan kolmeen paikkakuntaan, jos Strassburg otetaan huomioon.

Katsauksessaan Heinäluoma kertoi Euroopan parlamentin tuoreet kuulumiset.

– Tänään eletään historiallista lauantaita. Britit tekevät mahdollisesti päätöksen erostaan unionista. EU ei voi olla vankila. On tärkeää, että jos joku maa haluaa unionista lähteä, se voi sen tehdä. Brexitin toteutuessa populistien puheet ja lupaukset joutuvat testiin.

-Brittipopulistien muun muassa terveydenhoitoa koskevat miljardilupaukset toteutuvat, mutta lupauksiin liittyvien rahasummien etumerkki ei ole lupausten mukainen vaan päinvastainen eli – pitkä miinus. Lopulta brexit -sekamelska lankeaa kaikkien EU:n jäsenmaiden maksettavaksi, Heinäluoma jatkoi.

Unionin ulkopuolellakaan elo ei ole herkkua

Heinäluoma ei näe brittien kanssa viimeksi tehdyssäkään sopimuksessa mitään uutta.

– Jos brittiparlamentti ei hyväksy sopimusta, mitä ero unionista briteille tarjoaa? Kaiken lisäksi Britannia voi olla helisemässä Skotlannin eropyrkimysten kanssa, siellä äänestetään erosta ensi vuonna.

Jotakin hyvääkin Heinäluoma näkee brittien ”eropuuhastelussa”: Suomessa ei kukaan enää puhu EU-erosta. Ihmiset ymmärtävät, että jättäytyminen EU:n ulkopuolelle ei merkitse paratiisia.

Heinäluoman mielestä yksi merkittävin EU-parlamentin päätöksiä on ollut Ursula von der Layenin hyväksyminen komission puheenjohtajaksi.

EU-parlamentin kärkiehdokkaiden hylkääminen oli Heinäluoman mukaan herättänyt ”suoraa huutoa”. Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla oli Heinäluoman mukaan keskeinen asema tiettyjen keskeisten vaikuttajien syrjäyttämisessä.

Toinen tärkeä asia oli komissaariehdokkaiden kuuleminen. Kolme ehdokasta hylättiin.

– Suomen ehdokas Jutta Urpilainen pärjäsi hyvin, Heinäluoma sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE