Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Heinäluoma uusnatsijärjestön kieltämisestä: ”Demokratian pitää puolustaa itseään”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös lakkauttaa uusnatsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike on kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) mukaan poikkeuksellinen ja merkittävä. Käräjäoikeus päätti torstaina lakkauttaa Vastarintaliikeen ja siihen linkittyvän yhdistyksen. Lakkauttamista vaati Poliisihallitus.

– Jos saman yhdistyksen piiristä syyllistytään moneen kertaan väkivallantekoihin ja yksi niistä johtaa kuolemaan, niin kyllä siihen täytyy laittaa aika iso huutomerkki. On perusteltua kysyä, että sallitaanko tämän jatkuvan ilman mitään seurauksia. Tämä on hyvin poikkeuksellinen menettely, mutta poikkeuksellista on tämä toimintakin, Heinäluoma sanoo.

Pohjoismainen Vastarintaliike ja siihen kuuluva Suomen Vastarintaliike on syyllistynyt viime vuosina lukuisiin väkivaltaisuuksiin. Vastarintaliikkeeseen kytköksissä olevat henkilöt ovat tehneet muun muassa kaasuiskun Helsingin Pride-kulkueeseen vuonna 2010 sekä syyllistyneet Jyväskylän kirjastopuukotukseen vuonna 2013, kun kirjastossa järjestettiin Äärioikeisto Suomessa -kirjan julkistustilaisuus.

Vuonna 2016 Vastarintaliikkeen jäsen potkaisi ohikulkijan katuun Helsingin Rautatieaseman läheisyydessä. Kaatunut ohikulkija menehtyi myöhemmin.

– Ne on järkyttäviä asioita ja on tärkeätä, että yhteiskunta reagoi tällaiseen toimintaan, jossa väkivalta on otettu osaksi arsenaalia, Heinäluoma sanoo.

Demokratian pitää puolustaa itseään ja kansalaisiansa, siitä tässä on kysymys.

Hän kiinnitti itsekin huomiota järjestön toiminnan laillisuuteen valtiopäivien avajaispuheessaan vuonna 2013 eduskunnan puhemiehenä. Asian nosti esiin tuolloin puheessaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vähän aikaisemmin tammikuussa järjestön jäsenet olivat osallisina Jyväskylän kirjaston kahakassa, jossa he muun muassa syyllistyivät pahoinpitelyyn ja puukotukseen.

– On seurannut pidempään poliittiseen toimintaan liittyvää väkivallan käyttöä ja sen uhkan luomista. Puhemiehenä ollessani taisin sanoa, että talonpoikaisjärki sanoo, ettei tällainen toiminta voi olla sallittua. Ja yhdistys, joka omassa toiminnassaan sitä edistää, vaarantaa yhdistysmuotoisen toiminnan edellytykset.

Yhdistyksen lakkauttamisella on Heinäluoman mukaan monia käytännön vaikutuksia, jotka liittyvät muun muassa järjestön rahaliikenteen vaikeutumiseen ja taloudenhoitoon.

– Ei se päätös ole teoreettinen, kyllä sillä vaikutuksia on. Ensinnäkin on tärkeätä jokaiselle kansalaiselle tietää, että onko jokin toiminta laillista vai ei. Jos tämä päättyy siihen, että yhdistyksen toiminta kielletään, niin onhan se tärkeä viesti kaikille kansalaisille siitä, että toiminta on laitonta.

Meillä on mennyt vuosikymmeniä, että tätä keskustelua ei ole tarvinnut käydä.

Heinäluoma aikanaa yhdistyslakia lukiessaan tajunneensa, että oikeus voi sen perusteella hyvinkin kieltää Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan.

– Demokratian pitää puolustaa itseään ja kansalaisiansa, siitä tässä on kysymys.

Yhdistyksen saa lain mukaan perustaa aatteellisen tarkoituksen yhteistä toteuttamista varten. Tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen.

– Yhteiskunnan täytyy vetää johokin raja mikä on sallittua ja mikä ei. Minkäälainen väkivalta poliittisen vaikuttamisen välineenä ei voi Suomessa olla sallittu kenellekään. Tämä on katsantokantaan, yhteiskunnalliseen mielipiteeseen riippumaton periaate.

Heinäluoman mukaan nykytilanne muistuttaa jossain määrin aikaa ennen sotia, jolloin Suomessa oli väkivaltaisia poliittisia liikkeitä.

– Silloinkin oli tärkeää, että niihin puututaan. Nyt tämä on tietysti paljon pienimuotoisempaa, mutta luohan se aikamoisen turvattomuuden niille, jotka tällaisen uhkailun tai väkivallan kohteiksi joutuvat. Meillä on mennyt vuosikymmeniä, että tätä keskustelua ei ole tarvinnut käydä.

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.