Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma väläyttää: Ministerit piinapenkkiin Suomessakin ennen toimeensa ryhtymistä

SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.

Kun suomalaismeppejä oli tänään tapaamassa mediaa, SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma heitti sivulauseessa ilmoille kiinnostavan ajatuksen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– En tiedä, olisiko tämä nyt niin huono järjestelmä Suomessakaan, jos ministerit haastettaisiin eduskunnan valiokuntakuulemisessa ennen lopullista nimitystä. Kyllä se laittaa aika paljon lisää vaatimuksia niille ihmisille, jotka tulevat tärkeätä julkista valtaa käyttämään, Heinäluoma sanoi.

Asia ei herättänyt mediatilaisuudessa sen enempää huomiota.

Taustansa Heinäluoman pohdiskelulla oli EU-parlamentissa, jossa komissaariehdokkaita kuullaan valiokunnissa.

Tällä kertaa kolme ehdokasta ei läpäissyt seulaa ja nyt tilalle etsitään kuumeisesti uusia nimiä.

– Europarlamentin malli on sinällään toimiva. Komissaariehdokkaat joutuvat tekemään selkoa käsityksistään, miten aikovat tonttiaan hoitaa. Samalla selviää, mikä on se oman vastuualueen osaaminen, se on hyvin informatiivinen tämä kuuleminen, Heinäluoma toteaa Demokraatille.

– Europarlamentissa tämä toimii hyvin, olisiko se nyt niin paha, jos sellainen olisi käytössä Suomessakin (eduskunnassa), hän kyselee.

Palvelisi kansalaistenkin tiedonsaantia.

Käytännössä siis Heinäluoman pohdinnassa on kyse siitä, että ennen hallituksen muodostamista kukin tuleva ministeri kävisi omassa valiokunnassaan eduskunnassa tentattavana.

Varsinaisesti Heinäluoma ei olisi viemässä asiaa asiaa niin pitkälle, että sillä olisi perustuslakiin tai päätöksentekojärjestelmään meneviä vaikutuksia.

– Mutta loisihan se paineen, että mikäli pärjäät siellä, sinulla täytyy olla kotiläksyt tehtynä. Lievempi vaihtoehto tietysti on se, että ministerit aloittaisivat oman uransa tulemalla (eduskunnan) valiokunnan julkiseen kuulemiseen.

Tällaisessa valiokunnan julkisessa kuulemisessa tulevalta ministeriltä voisi kysyä, miten hän hallitusohjelmaa toteuttaisi.

– Kun se olisi luonteeltaan julkinen, jolloin kansalaiset saisivat myös informaatiota, Heinäluoma pohtii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE