Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Heinäluoma varoittaa uhkasta Helsingin ympäristölle

Jukka-Pekka Flander
Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.)

Helsingin päätöksentekijät ovat käyneet syksyn alussa keskusteluja kaupungin rakentamispalveluista vastaavan liikelaitos Staran tulevaisuudesta. Keskusteluissa pohditaan myös sitä, kuinka paljon Staran nykyisistä tehtävistä siirretään kilpailutuksen kautta yksityisten yritysten hoidettavaksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

SDP:n ja vasemmistoliiton valtuustoryhmien puheenjohtajat Eveliina Heinäluoma ja Anna Vuorjoki  ovat huolissaan suunnasta, johon Helsinki on viemässä rakentamis- ja ympäristönhoito-osaamista. Vahva oma liikelaitos mahdollistaa osaamisen kehittämisen pitkäjänteisesti. Puheenjohtajien tiedotteen mukaan vaarana on, että Staran heikentäminen huonontaa kaupungin mahdollisuutta ohjata tilojen kunnossapitoa ja katujen ja puistojen rakentamista sekä reagoida kiireellisiin korjaustarpeisiin.

– Nimi Rakentamispalvelut ei kuvaa koko luonnon- ja ympäristönhoitoon liittyvää tehtävänkirjoa, joka Staran vastuulla on. Staran vastuulla on ympäristönhoidon kautta Helsingin metsien, meri- ja saaristoalueen, luonnonsuojelualueiden, virkistyspeltojen ja niittyjen ylläpito. Ympäristönhoitoa toteutetaan kattavien luonnonhoitosuunnitelmien kautta, Heinäluoma huomauttaa tiedotteessa.

Ympäristöasiat ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen ovat Helsingissä tänä päivänä entistä suuremmassa roolissa. Heinäluoma ja Vuorjoki painottavat, että Helsinki on ainutlaatuinen pääkaupunki siitä syystä, että kaupunkiin kuuluu kaupunkimaisen ympäristön lisäksi paljon metsää ja jopa 52 luonnonsuojelualuetta sekä muita luontokohteita.

Esimerkiksi Keskuspuiston pohjoisosassa oleva Haltialan alue on kaupungin omistama ja Staran työntekijöiden ylläpitämä luontokohde. Haltialan pelloilla viljellään kotimaisia viljoja, joista osalla ruokitaan Helsingin linnustoa.

– Arvokkaat luontokohteet, kuten Vanhankaupunginlahden kosteikko ja Östersundomin lintuvesi ovat helsinkiläisten arvostamia ja vaalimia vierailu- ja hengähdyspaikkoja. Myös niiden ympäristönhoito on Staran vastuulla. Starasta löytyy pitkä kokemus ja vahva ammattitaito kaupunkimetsien, niittyjen ja muiden luonnonmukaisten alueiden hoitamiseen, Vuorjoki sanoo.

Heinäluoma ja Vuorjoki toteavat, että Staran laadukkaan työn perusta on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö. Yhtenä perusteena kilpailutusten lisäämiselle on esitetty, että yrityksissä työtä voidaan teettää heikommin työehdoin ja siksi halvemmalla. Heinäluoman ja Vuorjoen mukaan tämänkaltainen työehtoshoppailu ei tue osaavien työntekijöiden sitoutumista tehtäviinsä.

– Mielestämme Helsingin arvokkaan luonnon hoito ja kunnostus ovat pitkäjänteistä työtä, joka tulee säilyttää kaupungin vastuulla eikä siirtää voittoa tavoitteleville yrityksille. Uskomme, että myös enemmistö helsinkiläisistä arvostaa sitä, että kaupunki panostaa luonnonsuojelualueiden, saariston ja kaupunkipuutarhojen ylläpitoon, eikä siirrä vastuuta yksityisille markkinoille säästöjen saavuttamiseksi, puheenjohtajat päättävät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE