Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Helsingillä kasassa jo 20 miljoonaa – yliopistot ovat haalineet lahjoituksia eri tahtiin

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Helsingin yliopisto on omaa luokaansa varainhankinnassa.

Suomalaisyliopistojen varainhankintakampanjat ovat edenneet hyvin eri tahtiin. STT:n selvityksen mukaan parhaiten lahjoituksia on kerännyt Helsingin yliopisto, jolla on kasassa jo 20 miljoonaa euroa tavoittelemastaan 25 miljoonasta eurosta.

Toiseksi eniten rahaa on kerännyt Aalto-yliopisto, 7 miljoonaa ja kolmanneksi eniten Åbo Akademi, 6,4 miljoonaa euroa.

Yliopistot saavat valtiolta kannustinrahaa jokaista keräämäänsä lahjoituseuroa kohti. Varainhankintakampanja alkoi marraskuussa 2014 ja jatkuu kesään 2017.

Yritysten ja yhteisöjen ohella myös tavallisia suomalaisia yritetään kannustaa lahjoittamaan vuoden alusta voimaan tulleella verovähennysoikeudella. Verovähennyksen saa ansiotulosta, kun rahalahjoitus on vähintään 850 euron ja enintään 500 000 euron suuruinen. Vähennystä sovelletaan ensimmäisen kerran tältä vuodelta toimitettavassa verotuksessa.

Oulun yliopiston yhteyspäällikkö Sakari Jussi-Pekka kertoo, että verovähennyksen laajenemista myös tavallisiin suomalaisiin on odotettu.

– Meillä on käyty jonkin verran keskusteluja yksityishenkilöiden kanssa. Toivottavasti tämä on nyt pysyvä muutos, hän sanoo.

Verovähennysoikeutta kokeiltiin myös muutama vuosi sitten ja se poistui käytöstä 2012 lopussa.

Varainkeru on helpompaa teknisille yliopistoille.

Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan varainkeruukampanja on hyvä lisä yliopistojen rahoitukseen. Hän kuitenkin toivoo, ettei oman varainhankinnan osuus kasvaisi liian suureksi, vaan rahoituksen pohja pysyisi tuloksellisuudessa.

– Varainkeruu on helpompaa teknisille yliopistoille, joissa tutkimustulosten hyödyntäminen ja kaupallistaminen on suoraviivaisempaa.

STT:n selvityksen mukaan varainhankinnassaan pitkällä on myös Lappeenrannan teknillinen yliopisto, joka on kerännyt jo 3,3 miljoonaa euroa tavoittelemastaan 5 miljoonasta. Oulun yliopisto on kerännyt puolestaan 4,5 miljoonaa, kun sen tavoitteena on 6 miljoonaa. Svenska handelhögskolanilla on silläkin kasassa 4,5 miljoonaa, mutta koulun tavoite siintää 8 miljoonassa eurossa.

Tampereen teknillisestä yliopistosta tai Lapin yliopistosta ei maanantaina saatu tietoa.

Alkoholikinan kimppuun taas huomenna – ”Jokseenkin joka ryhmässä on hajontaa”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alkoholilakia koskevassa kiistassa ei syntynyt ratkaisua hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken tänään. Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen totesi, ettei valmista tullut vielä.

– Jatkamme huomenna aamupäivällä. Katsotaan silloin, pääsemmekö tässä vaikeahkossa asiassa tulokseen.

Kaikkosen totesi, että osa keskustan kansanedustajista on ollut huolissaan alkoholihaittojen kasvusta, jos vähittäiskauppoihin tulee 5,5 prosentin vahvuisia tuotteita.

– Jokseenkin joka eduskuntaryhmässä on hajontaa, Kaikkonen sanoi.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Toimi Kankaanniemi totesi, että perussuomalaisten ryhmän enemmistö torjui esitetyn kompromissin. Ryhmässä haluttiin pitää kiinni vuosi sitten neuvotellusta ratkaisusta.

Alkoholilakia koskevassa kompromissiesityksessä ehdotettiin, että hallituksen lakiesitys annettaisiin sellaisenaan, mutta kansanedustajilla olisi vapaat kädet äänestää, sanoo keskustan kansanedustaja Pekka Puska. Esityksen mukaisesti esimerkiksi limuviinat olisi sallittu.

 

Apulaisoikeusasiamieheksi valittiin Pasi Pölönen

Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Eduskunnan täysistunto on valinnut oikeustieteen tohtori Pasi Pölösen apulaisoikeusasiamieheksi lokakuun alussa alkavalle nelivuotiselle toimikaudelle.

Pölönen sai vaalissa 145 ääntä.

Pölönen työskentelee tällä hetkellä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa esittelijäneuvoksena ja apulaisoikeusasiamiehen sijaisena.

 

Kansalaiset pääsevät muistelemaan Mauno Koivistoa – kaikki ovat tervetulleita

Kaikki ovat tervetulleita keskiviikkona muistelemaan äskettäin edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa.

Tilaisuus järjestetään 31. toukokuuta Helsingin Paasitornissa Juho Rissanen -salissa kello 15–17. Kahvia on tarjolla jo klo 14.30.

Tilaisuuden alussa puhuvat presidentti Tarja Halonen ja entinen pääministeri Paavo Lipponen. Tilaisuuden avaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Keskustelua johdattelee Koiviston läheinen ystävä, talousmies ja entinen ministeri Seppo Lindblom.

Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 93-vuotiaana. Hänet haudattiin valtiollisin menoin helatorstaina.

Muistelutilaisuuteen voi herkistyä jo etukäteen katsomalla videolta tunnelmia Mauno Koiviston hautajaisista. Videolla soivan musiikin esittäjänä on Polyteknikkojen kuoro johtajanaan Tapani Länsiö. Videon on ohjannut ja kuvannut Kari Ylitalo ja editoinut Jarno Kivelä Jedit Oy:stä. Tuotanto on Demokraatin.

WP: Valkoisen talon viestintäjohtaja eroaa tehtävästään – Trumpin alaisuudessa vain kolme kuukautta

Kuva: afp photo/brendan smialowski
Donald Trumpin kabinetti murenee.

Yhdysvalloissa Valkoisen talon viestintäjohtaja Mike Dubke on eronnut tehtävästään, kertoo muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post. Dubke ehti toimia tehtävässään vain kolme kuukautta.

Washington Post ei kerro eron syytä, mutta presidentti Donald Trumpin hallintoon on viime aikoina kohdistunut kovia paineita muun muassa Venäjä-kohun vuoksi.

Lehden mukaan Dubke jätti eroanomuksensa toissa viikolla, mutta tarjoutui jatkamaan tehtävässään Trumpin pitkän ulkomaanmatkan yli.

 

Kööpenhaminan Pieni merenneito maalattiin punaiseksi

Kööpenhaminan tunnetuin nähtävyys Pieni merenneito -patsas on joutunut ilkivallan kohteeksi. Neito oli maalattu tiistain vastaisena yönä punaiseksi. Patsaan eteen oli kirjoitettu maalilla teksti, jossa kehotettiin puolustamaan Färsaarten valaita. Saaret kuuluvat Tanskaan.

Poliisi on aloittanut patsaan töhrinnästä tutkinnan. Ketään ei toistaiseksi ole otettu kiinni.

Kivellä istuvaan neitoon on aiemmin kohdistunut ilkivaltaa. Sen pää on esimerkiksi irrotettu kaksikin kertaa.

Rantakivillä sijaitseva patsas on kuvanveistäjä Edvard Eriksenin luoma pronssiveistos. Toimeksianto tuli Carlsbergin panimosukuun kuuluneelta Carl Jacobsenilta, joka oli vuonna 1909 ihastunut H.C. Andersenin satuun perustuneeseen balettiin.

Patsaan satavuotisjuhlaa vietettiin elokuussa 2013.

STT-AFP–TT-Ritzau, Kööpenhamina

Keskustelua aiheesta