Kotimaa

Helsingin käräjäoikeus: Sarjakuristajalle elinkautinen 52-vuotiaan naisen murhasta

Lehtikuva
Yksi Penttilän tuntomerkeistä ovat olleet mustat nahkahanskat.
Lehtikuva
Yksi Penttilän tuntomerkeistä ovat olleet mustat nahkahanskat.
Lehtikuva
Yksi Penttilän tuntomerkeistä ovat olleet mustat nahkahanskat.

Sarjakuristaja Michael Penttilä tuomittiin keskiviikkona elinkautiseen vankeuteen murhasta. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Penttilä kuristi 52-vuotiaan naisen huhtikuussa sukkahousuilla, nahkavyöllä ja käsin naisen kotona Helsingissä. Tuomion mukaan teko oli erityisen raaka ja julma sekä suunnitelmallinen.

Penttilä haluaa valittaa tuomiosta, kertoi hänen puolustajaansa Kari Erikssonia sijaistanut Jukka Juusela tuomion jälkeen.

Puolustus vaati oikeudessa Penttilän mielentilan tutkimista. Käräjäoikeus ei pitänyt mielentilatutkimusta tarpeellisena. Oikeuden mukaan Penttilä on ollut toistuvasti tutkittavana eikä hänellä ole viime vuosikymmeninä todettu sellaista mielenterveyden häiriötä, jonka perusteella hänet voisi todeta syyntakeettomaksi tai edes alentuneesti syyntakeiseksi.

Penttilän mielentilatutkimus tehtiin jo 1990-luvun alkupuolella, jonka jälkeen hänestä on tehty vaarallisuusarvioita.

Oikeus perusteli mielentilatutkimuksen tarpeettomuutta myös sillä, että Penttilä oli todistajalausunnon mukaan ulkoisesti rauhallinen tapahtuman jälkeen eikä hänen käyttäytymisensä ole herättänyt millään tavoin ulkopuolisten huomiota.

– Asiassa ei ole ilmennyt mitään ulkonaisia seikkoja, jotka tukisivat sitä, että Penttilä olisi teon aikana toiminut voimakkaassa tunnetilassa, oikeus katsoo.

Pitkitti tekoa tuskien lisäämiseksi.

Penttilä myönsi henkirikoksen tappona mutta kiisti, että hänellä olisi ollut naisen asunnolle mennessä surmaamistarkoitusta.

Oikeuden mukaan teon suunnitelmallisuudesta ja vakaasta harkinnasta kertoi muun muassa Penttilän hankkima prepaid-liittymä, jonka tarkoituksena oli peittää tekoa.

Suunnitelmallisuudesta kertoivat oikeudesta myös välineet: Penttilä oli varustautunut kotoa lähtiessä nahkahanskoilla, nahkavöillä, huivilla ja sukkahousuilla. Ennen tekoa hän oli katsonut kuristusvideoita.

Oikeus piti tekoa erityisen raakana muun muassa siksi, että uhria oli kuristettu useammalla välineellä. Surmaamispyrkimys oli oikeuden mukaan sitkeää.

Penttilä myönsi käsin ja sukkahousuilla kuristamisen, mutta kiisti käyttäneensä nahkavyötä. Vyöstä löytyi kuitenkin naisen dna:ta.

Oikeus piti tekoa myös erityisen julmana, sillä uhri tiesi vähintään useiden minuuttien ajan, että tulee kuolemaan. Vammat tuottivat oikeuden mukaan varmuudella suurta kipua.

– Tekoa on pitkitetty tuskien lisäämiseksi, oikeus katsoi.

Oikeus piti tekoa myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Nainen ei tehnyt mitään, jonka olisi voinut katsoa vaikuttavan tekoon lieventävästi.

– Penttilällä ei ole ollut tappamiseen muutenkaan mitään muuta syytä kuin oman mielihalunsa toteuttaminen, oikeus katsoo.

Neljä ruumista, ensimmäinen elinkautinen.

Penttilä on aiemmin kuristanut hengiltä äitinsä, 12-vuotiaan tytön ja naistuttavansa ja hänet on tuomittu näistä teoista määrämittaisiin vankeustuomioihin. Nyt annettu tuomio on hänelle ensimmäinen elinkautinen.

Henkirikosten lisäksi hänellä on tuomiot muun muassa törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Uutista on päivitetty klo 17:05.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat