Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Helsingin kaupunginteatterin syksy: Suuren merenneidon vanavedessä lipuu monta pienempää kiinnostavaa ensi-iltaa

Robert Seger
Suuri on kaunista. Helsingin kaupunginteatterin jättisatsausta Pieni merenneito on rakennettu työtä pelkäämättä ja materiaa säästämättä.

Helsingissä ei liene kovin monta asukasta, joka ei jo tietäisi, että Pieni merenneito polskii parin viikon päästä kaupunginteatterin näyttämölle. Seinänkokoiset plakaatit katukuvassa ja vähän pienipintaisempi mainosrummutus on tehnyt suurmusikaalia tunnetuksi jo loppukeväästä lähtien.

Rolf Bamberg

Demokraatti

Voimamarkkinoinnin toki ymmärtää, sillä kyseessä on Helsingin kaupunginteatterin suurin musikaalisatsaus kautta aikain. Visuaalinen ja tekninen panostus on megaluokkaa, sillä katseenvangitseva illuusio vedenalaisesta maailmasta ei synny ihan pahvikulissipohjalta. Alan Menkenin säveltämä, H. C. Andersenin satuun mutta ennen kaikkea Disneyn megamenestyneeseen piirroselokuvaan perustuva Pieni merenneito sai kantaesityksensä Broadwaylla 2007, Pohjoismaiden kantaesitys koettiin Kööpenhaminassa viisi vuotta sitten. Suomen kantaesitys on kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 29.8.

Kööpenhaminassa sen varmasti näki kaupungissa nykyisin asuva, viime vuonna Kinky Bootsilla Helsingin kaupunginteatterissa pankin räjäyttänyt ohjaaja Samuel Harjanne. Lontoossa musikaalikoulutuksensa saaneen Harjanteen Merenneito-tiimissä on kosolti monikansallista teatteriosaamista. Näyttävää lentoteknologiaa ovat toteuttamassa amerikkalaisyhtiö Flying by Foyn asiantuntijat, nukkesuunnittelussa on mukana Star Wars -elokuvien työryhmissä olleita visualisteja ja esityksen koreografiasta vastaa Harjanteen ruotsalainen luottopartneri  Gunilla Olsson-Karlsson, joka oli mukana jo Kinky Bootsissa ja Harjanteen ensimmäisessä musikaaliohjauksessa Aladdin (2012).

Kotimaista huippua merenneitoseikkailun visualisoinnissa edustaa muun muassa Pirjo Liiri-Majavan suunnittelema suuritöinen puvustus kymmenine merenneidonpyrstöineen sekä Peter Ahlqvistin  ison mittakaavan lavastus.

Merenneito Arilelin roolin tekee Sonja Pajunoja, joka nuoresta iästään huolimatta omaa jo yli kymmenen musikaaliroolin kokemuksen, hänet on nähty muun muassa Kinky Bootsissa Helsingissä kuin myös Tampereen Teatterin Catsissa ja TTT:n Spring Awakeningissa.

Jotain koko produktion mittasuhteista kertoo se, että sen jokainen esitys sitoo näyttämölle, kulisseihin ja tekniikan työpisteisiin yli  70 henkilöä.

Vahva täyskäsi muuta katsottavaa

Helsingin kaupunginteatterin syksy ei musikaaliproduktioon kohdistuvasta jättihuomiosta huolimatta ole pelkkää merenneitosatua. Syysohjelmistoon mahtuu täyskäsi sisällöllisesti kiinnostavia ensi-iltoja, joista kolme on kotimaisten kirjailijoiden kynästä.

Ensimmäisenä viisikosta ehättää ensi-iltaan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähtävä Riistapolku, joka lienee ainakin valikoiville elokuvanystäville tuttu Rainer Werner Fassbinderin väkevänä filminä vuodelta 1973.  1970-luvun saksalaisessa todellisuudessa ollaan näyttämölläkin, kun erään tavallisen perheen arki järkkyy 13-vuotiaan tyttären arveluttavan rakastumisen myötä. Franz Xaver Kroetzin kirjoittama näytelmä herättää kysymyksen, mitä on oikea rakkaus ja kenellä on lupa se määrittää. Lauri Maijalan ohjaaman perhetragedian pääosissa nähdään Ella Mettänen ja Paavo Kinnunen.

Lilla Teaternin näyttämöllä syyskuun 11. päivä lähtien nähtävä, Gunilla Hemmingin kirjoittama ja Chris af Enehielmin ohjaama draamakomedia  Äktenskapsgrejen (Avioliittojuttu) tuo näyttämölle jälleen kerran avioparia esittämään Jonna Järnefeltin ja Carl-Kristian Rundmanin.

2.10. saa pienellä näyttämöllä ensi-iltansa Rosa Liksomin parin vuoden takaiseen vimmaiseen romaaniin Everstinna perustuva samanniminen yhden naisen tragikomedia. Liksomin romaanin tosipohjana oli lappilaisen kirjailija Annikki Kariniemen tarina ja hänen lievästi sanoen myrskyisä avioliittonsa Lapin keisariksikin kutsutun, erittäin saksalaismielisen eversti Oiva Willamon kanssa. Reheväkielinen romaani yhdistettynä hyvin suorapuheisen Annikki Kariniemen elämäntarinaan – sellaisen yhdistelmän tulkiksi Heidi Herala on ehdoton valinta.

Heidi Herala on oiva valinta lappilaisen tahtonaisen rooliin.

Arena-näyttämölläkin on luvassa yhden näyttelijän teatteria, kun Taneli Mäkelä heittäytyy naapurisopua koettelevan Olavin housuihin. Ruotsissa elokuvana jättisuosion saavuttanut Mies, joka rakasti järjestystä on kuin kansankodin vastine suomalaiselle Mielensäpahoittajalle. Sen päähenkilö valvoo rivariyhteisön arkea tarkalla silmällä ja tarvittaessa painokkaalla äänellä. Mutta hänenkin asenteissaan voi tapahtua muutos, kun naapuriin muuttaa uutta ja uudenlaista väkeä. Esityksen ohjaa Marcus  Groth, joka esitti itse saman roolin Svenska Teaternin paarin vuoden takaisessa produktiossa.

Lokakuussa Aleksis Kiven päivänä saa vielä ensi-iltansa viides kiintoisa kaupunginteatterin uutuus, Minna Lindgrenin romaaniin pohjautuva Vihainen leski, jonka ohjaa suurelle näyttämölle Kimmo Virtanen. Siinä valokeilessa on muotoaan muottanut eläkeikä, joka kirjailijan sanoin on ”nykyään työuran pituinen elämänjakso, jossa on monta vaihetta”.Lindgren jatkaa:  ”Kun lesket, eronneet ja muuten vapaat seitsemänkymppiset rakastuvat, he vähät välittävät konservatiivisten lastensa, noiden keski-ikäisten, arvomaailmosta.” Noiden maailmojen törmäyksestä ja velvollisuuksistaan vapautuvan Ulliksen elämänjanosta kertoo Helena Piirron dramatisoima komedia, jonka päähenkilöä esittää Riitta Havukainen ja muissa keskeisissä osissa ovat muun muassa Eija Vilpas, Kai Lehtinen, Sanna-June Hyde ja Pia Runnakko.

Helsingin kaupunginteatterin muita syksyn ensi-iltoja ovat Jaakko Saariluoman ohjaama farssi Täydellinen lauantai Arenassa (ensi-ilta 5.9.), Liisa Mustosen ohjaama parisuhdekomedia Kolmen kimppa Studio Pasilassa (12.9.) ja Joachim Wigeliuksen esittämä yhden miehen teatterikytköksinen ruotsalaiskomedia Sufflören (Kuiskaaja) Marina Meinanderin ohjaamana Lilla Teaternissa (17.10).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE