Kotimaa

Helsingin poliisi ei siirrä 612-marssia pois Töölöntorilta – alpakat, lapset ja 612-soihtumarssi ajautuivat vastakkain itsenäisyyspäivän alla

Lehtikuva / Jussi Nukari
Töölöntori Helsingissä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Töölöntori Helsingissä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Töölöntori Helsingissä.

Helsingin poliisi ei aio siirtää 612-mielenosoitusta pois Töölöntorilta.

Näin ollen Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi kaavailtu lastentapahtuma siirtyy toisaalle.

Poliisi toistaa Twitterissä aiemman kantansa, jonka mukaan 612-tapahtumasta on tehty ilmoitus lähes vuosi sitten. Osallistujat ovat täyttäneet Töölöntorin, eikä muiden samanaikaisten tapahtumien järjestäminen ole poliisiin mukaan turvallisuussyistä mahdollista.

Poliisin mukaan Helsingin kaupunki on tarjonnut lastentapahtumalle vaihtoehtoisia paikkoja tapahtuman järjestämiseksi.

Muun muassa HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on tarjonnut Telia 5G stadionia tapahtumapaikaksi lasten juhlille.

Helsingin Sanomat uutisoi, että lastentapahtumaa järjestävät töölöläisvanhemmat pitävät tarjousta hienona, mutta heidän pitää vielä miettiä asiaa.

– Tapahtumaa järjestämässä on hyvin pieni vapaaehtoisten joukko. Tämä vaikuttaa hyvältä, mutta meidän on mietittävä mihin voimavaramme riittävät, Jaakko Hilppö, yksi tapahtuman järjestäjistä kertoo HS:lle.

Lastentapahtuma joutuu siirtymään 612 tieltä.

Maanantaina uutisoitiin, että Helsingissä Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi suunniteltu lastentapahtuma joutuu siirtymään toiseen paikkaan, koska samalle paikalle oli aiemmin ilmoitettu äärioikeistolaiseksi tituleerattu 612-mielenosoitus.

Lastentapahtumassa ”Suomen 100-vee synttärit” piti olla ohjelmassa muun muassa alpakoita, pupuja ja jumppa-disco.

Ylikomisario Seppo Kujala sanoi STT:lle, että 612:n kokoontumisesta on tehty asianmukainen ilmoitus, johon ei tarvita maanomistajan lupaa.

Kujalan mukaan lastentapahtuma taas on yleisötilaisuus, johon tarvitaan maanomistajan eli tässä tapauksessa Helsingin Tukkutorin lupa.

Myöhemmin sosiaalisessa mediassa esitettiin myös väitteitä, että lastentapahtumaa olisi järjestetty 612-marssin vastamielenosoituksena. Yksi tapahtuman järjestäjistä on Aleksi Pahkala, joka on tunnettu muun muassa Helsingissä aiemmin järjestetyistä rasisminvastaisista tapahtumista, kuten Meillä on unelma -konsertista ja Peli poikki! -mielenosoituksesta.

Pahkala ja muut järjestävät ovat kiistäneet väitteet jyrkästi. Tapahtuman järjestäjiin kuuluu Töölössä asuvia vanhempia.

– Ei pidä muuten ollenkaan paikkansa. Ei tässä väitteessä ole mitään perää, Pahkala totesi Ylelle.

– Kaupungilta kerrottiin, että Töölöntori on vapaa. Ei käynyt ilmi, että siellä olisi järjestetty samaan aikaan 612-tapahtuma.

Siirtämistä on perusteltu turvallisuusriskillä.

Poliisi on perustellut lastentapahtuman siirtämistä muun muassa turvallisuusriskillä. Tapahtuman järjestäjät reagoivat tähän voimakkaasti Facebookissa. He julkaisivat asiasta tiedotteen, jossa muun muassa kysyttiin:

”Mitä tarkoittaa, että emme voi turvallisuussyistä järjestää näitä juhlia? Me asumme täällä. Tarkoittaako se sitä, että emme myöskään voi turvallisesti liikkua omilla kaduillamme Suomen itsenäisyyspäivän iltana? Jos näin on, keiden kaikkien turvallisuus on Helsingissä vaarassa? Jos Töölöntori ei itsenäisyyspäivänä ole turvallinen paikka lasten juhlille, ovatko muut Helsingin kadut ja torit Suomen 100-vuotisjuhlan päivänä turvalliset kaikille?”

Asiaa on kommentoinut Twitterissä myös muun muassa vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö. Hän ihmetteli tapahtumanjärjestäjien tavoin, että ”Jos poliisilla on huoli siitä, että äärioikeiston ja natsien marssi aiheuttaa lasten tapahtumalle turvallisuusriskin, niin eikö kannattaisi silloin siirtää natsien marssia?”

612-marssi on järjestetty jo usean vuoden ajan ja kulkueen yhteydessä on tapahtunut aiemmin väkivaltaisuuksia. Toissa vuonna poliisin kanssa tappelivat vasemmistoanarkistit, jotka pyrkivät häiritsemään kulkueen toimintaa. Poliisi otti kiinni tuolloin yli 130 ihmistä.

612-kulkue mainostaa itseään poliittisesti sitoutumattomana tapahtumana. Aikaisemmin mukana on kuitenkin ollut henkilöitä, jotka ovat paljastaneet aatesuuntauksekseen avoimesti uusnatsismin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat