Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Helsingin poliisi ei siirrä 612-marssia pois Töölöntorilta – alpakat, lapset ja 612-soihtumarssi ajautuivat vastakkain itsenäisyyspäivän alla

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Töölöntori Helsingissä.

Helsingin poliisi ei aio siirtää 612-mielenosoitusta pois Töölöntorilta.

Näin ollen Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi kaavailtu lastentapahtuma siirtyy toisaalle.

Poliisi toistaa Twitterissä aiemman kantansa, jonka mukaan 612-tapahtumasta on tehty ilmoitus lähes vuosi sitten. Osallistujat ovat täyttäneet Töölöntorin, eikä muiden samanaikaisten tapahtumien järjestäminen ole poliisiin mukaan turvallisuussyistä mahdollista.

Poliisin mukaan Helsingin kaupunki on tarjonnut lastentapahtumalle vaihtoehtoisia paikkoja tapahtuman järjestämiseksi.

Muun muassa HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on tarjonnut Telia 5G stadionia tapahtumapaikaksi lasten juhlille.

Helsingin Sanomat uutisoi, että lastentapahtumaa järjestävät töölöläisvanhemmat pitävät tarjousta hienona, mutta heidän pitää vielä miettiä asiaa.

– Tapahtumaa järjestämässä on hyvin pieni vapaaehtoisten joukko. Tämä vaikuttaa hyvältä, mutta meidän on mietittävä mihin voimavaramme riittävät, Jaakko Hilppö, yksi tapahtuman järjestäjistä kertoo HS:lle.

Lastentapahtuma joutuu siirtymään 612 tieltä.

Maanantaina uutisoitiin, että Helsingissä Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi suunniteltu lastentapahtuma joutuu siirtymään toiseen paikkaan, koska samalle paikalle oli aiemmin ilmoitettu äärioikeistolaiseksi tituleerattu 612-mielenosoitus.

Lastentapahtumassa ”Suomen 100-vee synttärit” piti olla ohjelmassa muun muassa alpakoita, pupuja ja jumppa-disco.

Ylikomisario Seppo Kujala sanoi STT:lle, että 612:n kokoontumisesta on tehty asianmukainen ilmoitus, johon ei tarvita maanomistajan lupaa.

Kujalan mukaan lastentapahtuma taas on yleisötilaisuus, johon tarvitaan maanomistajan eli tässä tapauksessa Helsingin Tukkutorin lupa.

Myöhemmin sosiaalisessa mediassa esitettiin myös väitteitä, että lastentapahtumaa olisi järjestetty 612-marssin vastamielenosoituksena. Yksi tapahtuman järjestäjistä on Aleksi Pahkala, joka on tunnettu muun muassa Helsingissä aiemmin järjestetyistä rasisminvastaisista tapahtumista, kuten Meillä on unelma -konsertista ja Peli poikki! -mielenosoituksesta.

Pahkala ja muut järjestävät ovat kiistäneet väitteet jyrkästi. Tapahtuman järjestäjiin kuuluu Töölössä asuvia vanhempia.

– Ei pidä muuten ollenkaan paikkansa. Ei tässä väitteessä ole mitään perää, Pahkala totesi Ylelle.

– Kaupungilta kerrottiin, että Töölöntori on vapaa. Ei käynyt ilmi, että siellä olisi järjestetty samaan aikaan 612-tapahtuma.

Siirtämistä on perusteltu turvallisuusriskillä.

Poliisi on perustellut lastentapahtuman siirtämistä muun muassa turvallisuusriskillä. Tapahtuman järjestäjät reagoivat tähän voimakkaasti Facebookissa. He julkaisivat asiasta tiedotteen, jossa muun muassa kysyttiin:

”Mitä tarkoittaa, että emme voi turvallisuussyistä järjestää näitä juhlia? Me asumme täällä. Tarkoittaako se sitä, että emme myöskään voi turvallisesti liikkua omilla kaduillamme Suomen itsenäisyyspäivän iltana? Jos näin on, keiden kaikkien turvallisuus on Helsingissä vaarassa? Jos Töölöntori ei itsenäisyyspäivänä ole turvallinen paikka lasten juhlille, ovatko muut Helsingin kadut ja torit Suomen 100-vuotisjuhlan päivänä turvalliset kaikille?”

Asiaa on kommentoinut Twitterissä myös muun muassa vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö. Hän ihmetteli tapahtumanjärjestäjien tavoin, että ”Jos poliisilla on huoli siitä, että äärioikeiston ja natsien marssi aiheuttaa lasten tapahtumalle turvallisuusriskin, niin eikö kannattaisi silloin siirtää natsien marssia?”

612-marssi on järjestetty jo usean vuoden ajan ja kulkueen yhteydessä on tapahtunut aiemmin väkivaltaisuuksia. Toissa vuonna poliisin kanssa tappelivat vasemmistoanarkistit, jotka pyrkivät häiritsemään kulkueen toimintaa. Poliisi otti kiinni tuolloin yli 130 ihmistä.

612-kulkue mainostaa itseään poliittisesti sitoutumattomana tapahtumana. Aikaisemmin mukana on kuitenkin ollut henkilöitä, jotka ovat paljastaneet aatesuuntauksekseen avoimesti uusnatsismin.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT

Kunnissa ongelmia ihmiskaupan uhrien auttamisessa – kansalaisjärjestöjen rooli jää Suomessa pieneksi

Ihmiskaupan uhrit Suomessa eivät aina saa apua, johon he lain mukaan olisivat oikeutettuja, ilmenee asiaa koskevasta selvityksestä. Ihmiskaupan uhrien auttamisesta vastaavat kunnat sekä Joutsenon vastaanottokeskus. Avun saannissa on eniten ongelmia kunnissa.

Kuntien viranomaiset eivät tunne riittävästi lakia, joka takaa ihmiskaupan uhreille erityisaseman kuntien palveluiden saajina. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon palveluita on uhreilta evätty perusteettomasti.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin tekemässä selvityksessä on tarkasteltu useita kymmeniä tapauksia ja haastateltu kymmeniä asiantuntijoita. Suurin osa viranomaisapua saaneista ihmiskaupan uhreista on viime vuosina ollut turvapaikanhakijataustaisia, mutta joukossa on myös Suomen kantaväestöä. Uhrit ovat usein vakavasti traumatisoituneita ja vahvan psyykkisen avun tarpeessa. Selvityksen mukaan psyykkistä tukea ei ole riittävästi tarjolla.

Vuosina 2014–2016 kaikista viranomaisten auttamisjärjestelmään esitetyistä henkilöistä liki 40 prosenttia oli nigerialaisia, ja lähes kaikki heistä olivat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi Italiassa, Espanjassa tai Kreikassa.

Ihmiskauppa on rikos, jossa rikollinen hyödyntää uhrin haavoittuvuutta tai riippuvaisuutta itsestään käyttääkseen tätä esimerkiksi seksuaalisesti hyväkseen.

Viranomaisapu voi pelottaa.

Suomi poikkeaa monista muista Euroopan maista siinä, että järjestöjen rooli ihmiskaupan uhrien auttamisessa on varsin pieni. Selvityksen mukaan kansalaisjärjestöjen roolia pitäisi vahvistaa, koska viranomaisapu voi olla monelle uhrille pelottavaa. Osa uhreista ei hae viranomaisten apua lainkaan. Uhrit ovat saattaneet itse syyllistyä rikoksiin ja heidän voi olla vaikea luottaa viranomaisiin.

– Uhrit voivat kokea hyväksikäytön uhriksi joutumisen häpeällisenä, ja kynnys kertoa omista kokemuksista viranomaisille voi olla korkea, selvityksessä todetaan.

Järjestöjen edustajat pitävät ongelmallisena sitä, että tieto auttamisjärjestelmään otetusta uhrista menee aina poliisille. Osa haastatelluista katsoi, että viranomaisten tarjoama apu ei ole aidosti uhrilähtöistä, vaan päähuomio on syyllisten selvittämisessä ja rankaisemisessa.

Tapahtui tasan 100 vuotta sitten: Punaiset ja valkoiset ottivat yhteen Tampereen Länkipohjassa

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT /
Tampereen punaiset koottiin kaupungin valtauksen jälkeen Keskustorille odottamaan kuljetusta eteenpäin.

Sisällissodan Tampereen taistelun vuosipäivät alkavat tänään. Tasan sata vuotta sitten punaiset ja valkoiset ottivat yhteen Länkipohjan taistelussa, minkä katsotaan käynnistäneen taistelun Tampereesta.

Tampereen taistelu on edelleen Pohjoismaiden suurin asutuskeskustaistelu. Kun valkoiset valloittivat saartamisen jälkeen Tampereen 6. huhtikuuta, sisällissota sai myös käännekohtansa.

Tampereen taistelussa lasketaan kaatuneen noin 700 valkoista. Punaisen puolen kuolleiden määrä oli arviolta 2 000, joista runsas puolet oli teloitettuja vankeja.

Alkuvuodesta 1918 käyty, valkoisten voittama Suomen sisällissota vaati kaikkiaan noin 38 000 ihmisen hengen. Heistä kolmannes kaatui, kolmannes teloitettiin tai murhattiin ja loput kuolivat punavankileireillä sairauksiin, nälkään ja väkivaltaan kesän ja syksyn aikana. Sodan uhreista noin 80 prosenttia oli punaisia.

Kolmisen kuukautta kestäneiden taistelujen ja niitä seuranneen noin neljä kuukautta kestäneen terrori- ja vankileirijakson aikana kuoli prosentti Suomen väestöstä.

Sisällissota aiheutti myös muunlaisia tappioita. Sotaorpoja oli Suomessa yli 14 000, joista yli 88 prosenttia oli punaisten lapsia. Valkoisten orpoja oli tuhatkunta. Lisäksi noin 600 orvon kohdalla ei tiedetty, olivatko vanhemmat punaisia vai valkoisia.

Lisäksi sota aiheutti mittavat materiaaliset tappiot, joiden maksajaksi jäi valtio. Ne kustannettiin 1920-luvulla verovaroin sekä myymällä ihmisille obligaatioita, joiden nimi oli ”Vapauden laina”.

Nordean omistajat hyväksyivät pääkonttorin muuton Helsinkiin selvin numeroin – Valtiovarainministeri: ”Ennen kaikkea tämä on henkistä”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nordean yhtiökokous on hyväksynyt Nordean kotipaikan ja pääkonttorin siirron Suomeen. Päätös syntyi erittäin selvin luvuin. Siirto vaati kahden kolmasosan enemmistön kokouksessa edustetuista äänistä, mutta lopulta kannatus nousi pitkän matkaa yli 90 prosentin.

Kokous päättyi juuri pramean tukholmalaishotellin Grand Hotellin talvipuutarhassa.

Nordean kotipaikkamuutoksen on tarkoitus tulla voimaan lokakuun alussa. Siirto edellyttää tarvittavat hyväksynnät viranomaisilta.

Orpo: Kansantaloudelle merkittävä asia

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Nordean ratkaisua sanoen, että se on Suomen kansantalouden kannalta merkittävä asia.

– Nordea on iso, vakavarainen pankki, ja se on oikein tervetullut Suomeen.

Orpon mukaan muutto tuo Suomelle konkreettista hyvää, kuten jonkin verran työpaikkoja.

– Mutta ennen kaikkea tämä on myös henkistä. Tämä kertoo siitä, että Suomessa on vakaa toimintaympäristö isolle kansainväliselle talolle. Ja tämä toivottavasti kannustaa myös muita miettimään, voisiko Suomi olla finanssisektorilla hyvä sijoituspaikka, Orpo sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että Nordean pääkonttorin muutto Suomeen on hieno uutinen ja luottamuksenosoitus Suomelle. Sipilä uskoo, että muuttopäätöksen taustalla on Suomen vakaa toimintaympäristö ja se, että Suomi on osa euroaluetta.

Sipilä arvioi eduskunnassa, että Nordean muutolla on vaikutusta verotuloihin Suomessa. Lisäksi muutto voi Sipilän mukaan vaikuttaa myönteisesti yleiseen ilmapiriin ja luottamukseen. Työpaikkavaikutukset jäävät Sipilän mukaan tällä tietoa pieniksi.

Wahlroos odotti mukavaa tilaisuutta.

Ennen yhtiökokouksen alkua Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoi odottavansa yhtiökokouksesta mukavaa tilaisuutta, joka menee mahdollisimman suuressa yhteisymmärryksessä.

– Kyllä minulla se käsitys lehtiä lukien on, että täällä on aika vankka enemmistö sen puolesta, Wahlroos huikkasi kysyttäessä kotipaikan siirrosta.

Kokouksen jälkeen Wahlroos kertoi, että selvät luvut eivät yllättäneet. Tämä vastasi aika tarkkaan sitä mitä lehdistä sai lukea viimeisen kolmen päivän aikana.

Monet STT:n ennen yhtiökokousta haastattelemat ruotsalaiset piensijoittajat suhtautuvat varauksellisesti yhtiön pääkonttorin siirtämiseen Suomeen. Ruotsalaisten piensijoittajien joukosta löytyi myös ymmärrystä muutolle taloudellisten seikkojen takia.

Muuttoa vastaan oli tukholmalainen Paul Oneil.

– En näe mitään hyviä syitä siihen, Oneil sanoi  ennen yhtiökokouksen alkua.

Hänen mukaansa muuttoa on kyllä perusteltu taloudellisilla syillä, mutta Oneilin mielestä hyötyjä ei ole näytetty toteen.

Hänen mielestään Nordealla olisi tärkeämpääkin tekemistä, kuten huolehtia maineestaan asiakkaiden keskuudessa. Hänen mukaansa Ruotsissa maine on kehno, eikä muutto tätä helpottaisi.

Vaikea sanoa, molemmissa on puolensa kyllä.

Kaikki suomalaispiensijoittajatkaan eivät ykskantaan liputtaneet muuton puolesta. Kolme vuotta Nordean omistajana ollut Panu Kajova on käynyt joka vuosi yhtiökokouksissa. Hän ei ole yksiselitteisesti Suomeen muuton puolella. Hänen mukaansa on näkökulmasta kiinni, olisiko muutto Nordealle hyväksi.

– Vaikea sanoa, molemmissa on puolensa kyllä, Kajova sanoi ennen yhtiökokouksen alkua.