Politiikka

Helsingin valtuustoryhmässä sukupolvenvaihdos – Eveliina Heinäluoma lähtee kääntämään SDP:n sakkaavaa kurssia

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sosialidemokraattien tulos viime kevään kunnallisvaaleissa oli paikoitellen synkkää luettavaa. Ongelmat kasautuivat etenkin kaupunkeihin, joissa nuoria äänestäjiä ei onnistuttu tavoittamaan edes tyydyttävällä tavalla.

Ehkä herätys oli tarpeen. Heti uuden valtuustokauden alkajaisiksi Helsingissä päädyttiin rohkeaan ratkaisuun: Kaupungin valtuustoryhmä valitsi keskiviikkona syksyn ensimmäisessä kokouksessaan uudeksi puheenjohtajakseen Eveliina Heinäluoman (kuvassa). Ikää ensimmäisen kauden valtuutetulla on vasta 29 vuotta.

– Koen, että valtuustoryhmän tekemä valinta osoittaa rohkeaa asennetta ja tulevaisuuteen katsovaa otetta, Heinäluoma kertoo Demokraatille.

– Sain jo kesän aikana paljon kannustavaa palautetta helsinkiläisiltä sosialidemokraateilta.

Ikää ensimmäisen kauden valtuutetulla on vasta 29 vuotta.

Heinäluoma listaa tulevan kauden keskeisimmäksi tavoitteekseen saada Helsingin kasvun ja menestyksen näkymään parempina palveluina kaupunkilaisten arjessa.

– Tasa-arvon ja kestävän kehityksen pitää näkyä Helsingin kaikessa toiminnassa palveluista työntekijöiden asemaan.

Lisäksi hän haluaa kiinnittää huomiota Helsingin kotihoidon huonoon tilanteeseen. Se nousi esille sekä Aluehallintoviraston tarkastuksessa että kaupungin omissa arvioinneissa.

– Tämä on mielestäni suurin yksittäinen epäkohta menestyvässä pääkaupungissa.

Tasa-arvoisen kaupungin edistäminen tarkoittaa resursseja ikäihmisten palvelujen parantamiseen ja maksutonta varhaiskasvatusta.

Jotta SDP voi palauttaa jalansijaansa Helsingissä, pitää puolueen Heinäluoman mielestä keskittyä edistämään tavoitteitaan. Tässä valtuustoryhmä on hänen mukaansa ollut jo aktiivinen.

– Onnistuimme vaikuttamaan heti strategianeuvottelujen alkuvaiheessa Helsingin kaupunkistrategian keskeisiin tavoitteisiin.

Heinäluoman mukaan sosialidemokraateille tasa-arvoisen kaupungin edistäminen tarkoittaa lisää resursseja ikäihmisten palvelujen parantamiseen ja maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymistä. SDP:n kädenjälki näkyykin hänen mukaansa jo Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) viime viikolla esittelemässä suunnitelmassa.

– Vaadimme valtuustokaudella konkreettisia toimia, joilla esimerkiksi lyhennetään terveyskeskusjonoja ja myönnetään koululaisryhmille mahdollisuus matkustaa julkisessa liikenteessä maksutta.

– Helsingissä on tehty pitkäjänteistä ja kansainvälisesti esimerkillistä työtä kaupunginosien eriytymiskehityksen hidastamiseksi. Demarien pitkäjänteinen työ esimerkiksi Metropolian ammattikorkeakoulukampuksen sijoittamisessa Myllypuroon on hieno osoitus siitä, kuinka kampus tuo paljon positiivista virettä koko Itä-Helsingin alueelle. Se on lisännyt työpaikkoja ja palveluita.

Uskon, että rohkea ja tulevaisuuteen katsova politiikka tavoittaa myös nuoret kaupunkilaiset.

Mutta vielä olisivat ne nuoret. Kuinka heidät saadaan liikkeeseen mukaan?

– Uskon, että tekemällä rohkeaa ja tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa helsinkiläisten hyväksi voimme tavoittaa myös nuoret kaupunkilaiset.

– Monet nuoret, kuten myös minä itse, toivovat politiikalta tasa-arvon edistämiseen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tähtääviä toimia. Kun ihmiset voivat hyvin ja ovat tasa-arvoisessa asemassa keskenään, pystymme ratkaisemaan tehokkaammin myös suuria ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia, Eveliina Heinäluoma huomauttaa.

Juttuun on korjattu klo 10:32 valtuustoryhmän kokouksen päivä oikeaksi. 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat