Kotimaa

Helsingissä jäsenmäärä on liki 33 800 – ortodoksinen kirkko siirtää arkkipiispanistuimen pois Kuopiosta

Lehtikuva / Jarno Mela
Arkkipiispa Leo Uspenskin katedraalissa Helsingissä maaliskuussa 2013.
Lehtikuva / Jarno Mela
Arkkipiispa Leo Uspenskin katedraalissa Helsingissä maaliskuussa 2013.
Lehtikuva / Jarno Mela
Arkkipiispa Leo Uspenskin katedraalissa Helsingissä maaliskuussa 2013.

Suomen ortodoksinen kirkko on päättänyt siirtää kirkon arkkipiispanistuimen Kuopiosta Helsinkiin, kertoo kokouslähde STT:lle. Arkkipiispanistuin siirtyy Helsinkiin ensi vuoden alussa.

Asiasta päätettiin kirkolliskokouksessa Valamon luostarissa maanantai-iltana.

Ortodoksisen kirkon ohjausryhmän muuton seuraamuksia arvioivan, tänä syksynä valmistuneen raportin mukaan istuimen muuttoa Helsinkiin puoltaa se, että kirkon painopiste on siirtynyt vahvasti eteläiseen Suomeen keskelle seurakuntalaisten suurinta keskittymää.

Ortodoksisen kirkon kolmella hiippakunnalla on yhteensä reilut 60 500 jäsentä.

Vuoden 2015 lopussa Helsingin hiippakunnan jäsenmäärä oli liki 33 800. Koko Karjalan hiippakunnassa vastaavasti oli reilut 20 200 ja Oulun hiippakunnassa 6 580 jäsentä.

– Helsingin hiippakunnissa jäsenmäärä kasvaa vuosi vuodelta, muissa hiippakunnissa vähenee. Väestökehityksen ennusteet osoittavat pääkaupunkiseudun väkimäärän kasvavan voimakkaasti seuraavina vuosikymmeninä. Tämä tuo suurta potentiaalia myös kirkon jäsenmäärän kasvulle, raportissa todetaan.

Toiseksi perusteluksi muutolle on esitetty se, että arkkipiispa pystyy valvomaan kirkon etuja parhaiten pääkaupungissa, jonne suomalainen päätöksenteko on keskittynyt.

– Ajatellen kirkon jäseniä olisi myös erittäin tärkeää, että jäsenistön suurimmalla alueella arkkipiispa voisi olla läsnä kirkon jäsenten elämässä ja tavata heitä myös kirkollisten palvelusten yhteydessä, raportissa perustellaan.

Siirron jälkeen Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa. Arkkipiispan katedraalina toimii Uspenskin katedraali.

Ohjausryhmän raportin mukaan arkkipiispan istuimen siirrolla ei ole vaikutusta Kuopiossa toimivien palvelukeskuksen yksiköiden tai kirkkomuseo Riisan sijaintiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat