Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Helsingissä väiteltiin tuntitolkulla ja liki 100 puheenvuoron voimin paperittomien oikeuksista – SDP:n Eveliina Heinäluoma niputtaa, mistä siinä oli kyse

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi pitkäksi venyneessä kokouksessaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä aloitteen laajempien terveyspalveluiden tarjoamisesta paperittomille äänin 45–39.

Veronika Honkasalon (vas.), Leo Straniuksen (vihr.) ja Thomas Wallgrenin (sd.) maaliskuisessa aloitteessa ehdotettiin, että myös muut kuin raskaana olevat tai alaikäiset paperittomat saisivat laajempia terveyspalveluita.

Kaupunginhallituksen aiemmin marraskuussa tehdyn esityksen mukaan jatkossa paperittomille taataan Helsingissä välttämätön hoito. Tämä voisi olla esimerkiksi hoitoa krooniseen sairauteen, lääkkeitä, tarpeellisia mielenterveyspalveluita sekä rokotuksia.
Valtuusto vahvisti myös oikeuden hätä- ja kriisimajoitukseen sekä oikeudelliseen neuvontaan.

Sosiaali- ja terveystoimiala tarjoaa tällä hetkellä paperittomille henkilöille palveluita, joita ovat hätämajoitus, neuvonta, toimeentulotuki sekä akuutti terveydenhuollon päivystys. Vuodesta 2014 lähtien kaupunki on kiireellisen hoidon lisäksi tarjonnut kaikille raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille laajat terveydenhuollon palvelut, mukaan lukien neuvola- ja sairaanhoitopalvelut sekä synnytyksen jälkitarkastus. Tarjottavaan hoitoon kuuluvat lisäksi kiireellinen suun terveydenhoito, mielenterveydenhoito, päihdehoito ja psykososiaalinen tuki. Viimeksi mainittu koskee myös aloitteessa mainittuja itsemurhaa yrittäneitä henkilöitä.

Esitystä kannattivat vihreät, vasemmistoliitto, RKP, keskusta, feministinen puolue ja piraattipuolue. SDP jakaantui äänestyksessä.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma esitti keskiviikkona valtuuston kokouksessa, ettei valtuusto hyväksyisi nyt esitystä palveluiden laajentamisesta. Heinäluoman mukaan SDP:n ryhmäkokouksessa käytiin asiasta pitkä keskustelu.

– Prosessi sai paljon kritiikkiä. Valmistelu koettiin riittämättömäksi, ja tästä syystä palautusesitykselle nähtiin tarve näinkin merkittävässä asiassa, Heinäluoma kommentoi torstaina Demokraatille.

Lisää aiheesta

Tällaisessa asiassa olisi vaadittu perusteellisempaa taustatyötä päätöksenteon tueksi.

Helsinkiä toukokuuhun saakka johtanut Jussi Pajunen (kok.) asetti keväällä työryhmän selvittämään turvapaikanhakijoiden ja paperittomien asemaa. Tämän ryhmän raporttia ei kuitenkaan ollut vielä käytössä. Selvityksen odotetaan valmistuvan parissa viikossa.

Heinäluoma sanookin, ettei demarien palautusesitys ottanut kantaa itse asiaan, paperittomien tilanteeseen.

– Sosialidemokraatit pitävät tärkeänä, että paperittomien Helsingissä olevien ihmisten palvelut järjestetään asianmukaisesti ja perusihmisoikeudet turvaten. Pidimme äänestyksen jälkeen kaupunginhallituksen tekemää esitystä kuitenkin puutteellisesti valmisteltuna ja sekavana ja siksi esitimme, että asia palautetaan uuteen valmisteluun.

Heinäluoman mukaan kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen on tullut tietoon asioita, jotka koettiin demarien ryhmässä niin merkittäviksi, että palautusesitykselle olivat hyvät ja asialliset perustelut. Asiantuntijaryhmä oli kokoontunut viimeisen kerran tällä viikolla.

– Sen takia toivoimme, että jatkovalmistelussa otettaisiin huomioon kahden viikon kuluttua valmistuvan asiantuntijaryhmän selvitys ja sen pohjalta asia tuotaisiin kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteltuna.

– Kävimme SDP:n ryhmässä asiasta perusteellisen keskustelun, jossa oli yhteinen näkemys siitä, että paperittomien tilanteeseen pitää löytää kestävä ratkaisu ja että valmisteluprosessissa on korjattavaa. Ryhmäkokouksen jälkeisessä keskustelussa ja itse äänestyksessä ryhmämme jakaantui. Puolet ryhmästä näki asian palauttamisen valmisteluun perusteltuna ja toinen puoli painotti sitä, että asiaan tulee nyt saada ratkaisu. Molemmat kannat olivat hyvin perusteltuja ja pitkään pohdittuja.

Heinäluoma toistaa, että kyse oli vain kahdesta viikosta, jonka jälkeen päättäjillä olisi ollut työryhmän selvitys käytössään.

– Kyllä meidän päätöksentekijöinä tulisi vaatia riittävää virkamiesselvitystä ja laajaa taustatietoa. Minusta on selvää, että kaikissa päätöksissä pitää olla samat kriteerit ja periaatteet. Sen mukaan myös ryhmässä puhuttiin, että näin on myös tässä asiassa.

Helsingissä asuvien paperittomien palvelut pitää järjestää asianmukaisesti sekä perus- ja ihmisoikeudet turvaten.

Onko syytä olettaa, että työryhmän tulevassa raportissa olisi jotakin sellaista, joka olisi voinut vaikuttaa päätökseen suuntaan tai toiseen?

– Kuten sanottua, en ole eikä kukaan ole saanut raporttia käsiinsä. Sen takia on mahdotonta ottaa kantaa siihen, mitä raportissa on. Päätöksentekijän tehtäviin ei kuulu ennakoida sitä vaan lukea ja perehtyä asiaan ja sen jälkeen tehdä johtopäätökset.

Uskotko, että paperittomien laajat palvelut olisivat niin sanottu vetovoimatekijä, kuten esitystä vastustavat ovat väittäneet?

– Kuten eilen omassa puheenvuorossanikin avasin, ryhmä on yksimielisesti sitä mieltä, että Helsingissä asuvien paperittomien palvelut pitää järjestää asianmukaisesti sekä perus- ja ihmisoikeudet turvaten. Tässä asiassa ei ole mielestäni mitään epäselvyyttä eikä pidäkään olla. Nämä näkökulmat, jotka ovat tulleet muista ryhmistä, on ihan selvää, että meidän ryhmässä ei niitä allekirjoiteta. Me puhuimme päätöksentekoprosessista ja tavasta tehdä päätöksi pääkaupungissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE