Politiikka

Helsinki Calling veti väkeä ennakoitua vähemmän – ”Ehkä helle ja loma-aika ovat verottaneet”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Mielenosoittajia matkalla Senaatintorille sunnuntaina Helsingissä.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Mielenosoittajia matkalla Senaatintorille sunnuntaina Helsingissä.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Mielenosoittajia matkalla Senaatintorille sunnuntaina Helsingissä.

Ihmisoikeuksien, rauhan ja puhtaamman ympäristön puolesta järjestetty mielenosoitus keräsi ennakoitua vähemmän osallistujia Helsingin keskustaan sunnuntaina.

Poliisi arvioi Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kritisoineen Helsinki Calling -tapahtuman osallistujamääräksi reilut 2 000 henkilöä, järjestäjätaho puolestaan noin 4 000.

Aiemmin viikolla kävijämäärän arvioitiin nousevan jopa 15 000:een.

– Henkilökohtaisesti olen pettynyt, myöntää Helsinki Calling -organisaation edustaja Säde Peltola.

Peltolan mukaan ihmisoikeuksiin ja ympäristökysymyksiin keskittynyt mielenosoitus saavutti kuitenkin tavoitteensa laajasta kansainvälisestä mediahuomiosta.

– Olen ylpeä ja liikuttunut siitä, miten me lyhyessä ajassa saimme hienon koneiston liikkeelle. Pidämme näiden asioiden puolesta ääntä jatkossakin, mielenosoitukset ovat vain yksi tapa, Peltola sanoo.

Senaatintorilta sunnuntaina mielenosoitusta seuraamasta tavoitettu Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) myöntää odottaneensa suurempaa kävijämäärää.

– Kyse on nytkin merkittävästä määrästä ihmisiä, mutta ehkä helle ja loma-aika ovat verottaneet.
Lämpötila mielenosoituksen aikaan oli noin 30 astetta ja keskustan kadut sekä tuomiokirkon portaat hohkasivat kuumuutta.

”Vastustan näiden kahden tyrannin kohtaamista”

Osallistujat lähestyivät ihmisoikeusasiaa mitä moninaisemmista näkökulmista. Lipuissa ja kylteissä nousivat erikseen esiin ainakin Palestiina, Syyria, Tiibet, Nicaragua ja Ukraina. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet olivat esillä, samoin kuin aborttioikeus ja vaikkapa vähemmistökieliä puhuvien asema Venäjällä.

Omatekoista Be brave, Putin, try democracy -kylttiä kantanut Milla Halme kertoi STT:lle olevansa paikalla, koska ei hyväksy maanantaina Helsingissä tapaavien Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien politiikkaa.

– Vastustan näiden kahden tyrannin kohtaamista ja heidän ihmisoikeuksia polkevaa politiikkaansa, Halme sanoo.

Tapahtumassa nähtiin myös Margaret Atwoodin kirjaan pohjautuvasta Orjattaresi-sarjasta tuttuja orjatarhahmoja punaisissa vaatteissaan ja valkoisissa hilkoissaan. Yksi heistä on Inkeri Pohjola.

– Osallistun protestina dystopialle, jota kohti maailmassa vahvasti ollaan menossa; taantumuksellisuutta, maskuliinista valtaa ja kaiken määräämistä ylhäältäpäin. Olen tasa-arvoisuuden puolesta totalitaristista järjestelmää vastaan, hän sanoo.

Pohjola epäileen kovien helteiden hillinneen osallistumista.

– Fyysinen suorituskyky on koetuksella helteillä, minulla se altistaa migreenille, mutta päätin siitä huolimatta lähteä, hän sanoo.

Henkarista ja ämpäristä tulee oiva rumpu

Jos oma kyltti oli jäänyt askartelematta, jakoivat järjestäjät ennen marssia Kaisaniemessä osallistujille valmiita kylttejä pakettiautosta. Tarjolla oli myös ämpäreitä ja henkareita, joita yhteen paukuttamalla sai aikaan omatekoisen miekkarirummun.

Pisimmillään kulkue ulottui Aleksanterinkadulla Stockmannin edustalta Senaatintorin kulmaan ja eteni huutaen esimerkiksi yhteistä Helsinki calling for human rights -iskulausetta.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava MSNBC:n toimittaja kuvailikin mielenosoitusta ”enemmän kesäfestivaaliksi kuin protestiksi”.

Mielenosoitukset kuuluvat länsimaisten demokratioiden arkeen, muistutti pormestari Vapaavuori.

– Hienoa, että ihmiset haluavat puhua vakavista asioista, Vapaavuori sanoi.
STT–MARI AREVA, JESSICA SUNI, SANNA RAITA-AHO

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat