Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Helsinki suunnittelee terveysaseman ulkoistamista – ”Lyhytnäköistä ja riskialtista”

Jukka-Pekka Flander

Helsingin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (kuvassa) ja vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki vastustavat Helsingin suunnitelmia ulkoistaa terveysasema.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Puheenjohtajat katsovat, että nyt ei ole oikea aika miettiä uusia tuotantotapoja, kun valtakunnalliset sote-uudistuksen suuntaviivat ovat juuri valmistelussa. He pitävät suunnitelmia lyhytnäköisinä ja riskialttiina.

– Vaalien jälkeen soten markkinamalli päätettiin hylätä. Miksi Helsingissä päätettäisiin nyt siirtää terveydenhoitoa voittoa tavoitteleville yrityksille, kun hallitus on ilmoittanut vahvistavansa julkista terveydenhoitoa, he kysyvät yhteisessä tiedotteessaan.

Heinäluoma ja Vuorjoki ovat huolissaan, että erityisesti hoitoon pääsy terveydenhuollossa on vaikeaa. Helsingin sisällä on suuret erot terveysasemien jonoissa. Osalla alueista lääkäriin pääsee parissa päivässä ja osalla aikaa joutuu odottamaan jopa kuusi viikkoa.

– Hoitoonpääsyn helpottaminen vaatii parempaa johtamista ja lisää resursseja. Parhaiten houkuttelemme lääkäreitä parantamalla työolosuhteita. Ulkoistamalla yhden terveysaseman lisäämme kilpailua lääkäreistä yksityisen sektorin kanssa, tilanteessa, jossa julkinen sektori kärsii jo tällä hetkellä lääkäripulasta. Pahimmillaan tämä lisää pulaa etenkin kokeneista lääkäreistä muilla terveysasemilla, Vuorjoki varoittaa.

Terveysaseman ulkoistus on ennen kaikkea kokoomuksen ajama hanke.

Puheenjohtajien mukaan sosiaali- ja terveyspalveluita pitää tuoda yhteen, ei pilkkoa erilleen eri yrityksiin.

– Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaalityön apua, päihde- ja mielenterveyshoitoa ja lääkärin hoitoa pitää saada samasta paikasta siten, että eri ammattilaiset toimivat yhdessä ja ihminen kohdataan kokonaisuutena.

Kaksikko on huolissaan, että terveysasemapalveluiden ulkoistaminen irrottaisi terveydenhoidon pois kaupungin omista palveluista ja romuttaisi Helsingissä pitkään tehdyn kehittämistyön.

– Yksityiset lääkärikeskukset ovat tottuneet tuottamaan palveluita hyvinvoiville ja varakkaille kaupunkilaisille, mutta osaavatko ne hoitaa syrjäytettyjä, paljon apua tarvitsevia ja moniongelmaisia? Vastuun siirtäminen terveysfirmoille voi johtaa juuri niiden ihmisten palveluiden heikentymiseen, jotka tarvitsevat apua eniten, Heinäluoma arvioi.

Puheenjohtajien näkemyksen mukaan terveysaseman ulkoistus on ennen kaikkea kokoomuksen ajama hanke, joka antaisi lisää tilaa voitontavoittelulle terveydenhoidossa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE