Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Helvetti! -Oho, pappi joka kiroilee -Ja poliisi, joka valehtelee” – Ensitreffit-kirkkoherra hermostui turvapaikanhakijan säilöönotosta

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala julkaisi aikaisemmin maanantaina Twitterissä viestin, jossa hän kirjoitti olevansa poliisiasemalla kirkkoturvan saaneen turvapaikanhakijan kanssa. Rutiininomainen ilmoittautuminen kuitenkin vaihtui yllättävään kiinniottoon.

– Kiinniotto ja karkoitus! Piti olla 3 vk aikaa valittaa. Olemme koko ajan pyrkineet toimimaan yhteistyössä poliisin kanssa. – Helvetti! -Oho, pappi joka kiroilee -Ja poliisi, joka valehtelee, hän kirjoitti.

Demokraatti tavoitti Kanalan myöhemmin puhelimitse. Hän kertoo, että tapauksessa oli kyse noin 30 vuotiaasta Irakilaisesta kurdimiehestä, jota uhkasi palautus kotimaahansa. Miehelle oli myönnetty seurakunnan kirkkoturva tammikuun alussa.

– Katsoimme, että mies on kotimaassaan hengenvaarassa poliittisista syistä. Häntä uhkaa Irakissa myös kunniaväkivalta, mikä on harvinaisempaa miehelle.

Kirkkoturvalla tarkoitetaan tilanteita, joissa kirkko tukee ja auttaa niitä, jotka ovat joutuneet Suomen säädösten kannalta määrittelemättömään ja oikeudettomaan asemaan. Turva on tarkoitettu välittömään avuntarpeeseen, eikä sitä mainosteta julkisesti.

Lisää aiheesta

Kun tilanne syntyy, kirkko kertoo haluavansa olla asiassa avoin, ja esimerkiksi poliisille tiedotetaan, että seurakunta on ottanut ihmisen suojiinsa. Kirkkoturva ei suoranaisesti liity julkisuudessa esillä olleisiin turvapaikanhakijoiden piilottelutapauksiin

Kun Kari Kanala oli tehnyt kirkkoturvapäätöksen, myös hän oli lähettänyt tammikuun lopussa Espoon poliisille tiedon. Ilmoituksessa kerrottiin missä mies olisi tavattavissa ja että poliisi voisi jututtaa häntä esimerkiksi kirkon tiloissa. Sitten Kanala itse jäi vanhempainvapaalle.

Vanhempainvapaan aikana Kanala sai tiedon, että kirkkoturvan alainen mies oli otettu säilöön 9.2. hänen mentyä ilmoittautumaan poliisille. Mies vietiin Kanalan kertoman mukaan tuolloin Joutsenoon. Käräjäoikeuden päätöksessä kuitenkin todettiin myöhemmin, ettei säilöönottoa jatketa. Kanala huomauttaa, että käräjäoikeuden päätöksessä on huomioitu myös kirkkoturvaraportti.

– Miehen tultua takaisin Joutsenosta viime viikon tiistaina, teimme uuden turvapaikkahakemuksen, sillä edellistä hakemusta ei oltu tutkittu sisällöllisesti. Uusi hakemus johti kuitenkin nopeaan hylkäämiseen, Kanala kertaa.

Läsnäolijoiden kesken oli yhteisymmärrys, että Migrin päätöksestä oli aikaa valittaa 21 päivää.

Viime torstaina poliisi otti mieheen uudelleen yhteyttä ja pyysi häntä käymään. Perjantaiksi sovitussa tapaamisessa miehelle kerrottiin maahanmuuttoviraston hänen hakemuksestaan tekemä kielteinen päätös. Tapaamisessa oli poliisin edustajan ja asianomaisen miehen lisäksi paikalla muun muassa seurakunnan diakonissa.

– Läsnäolijoiden kesken oli yhteisymmärrys siitä, että Migrin tekemästä päätöksestä oli aikaa valittaa 21 päivää. Lisäksi miehen tuli ilmoittautua poliisille joka maanantai.

– Kuitenkin tänään, kun menimme Helsingin poliisilaitokselle tekemään viikoittaisen ilmoittautumisen, mies otettiin yllättäen samoin tein kiinni. Olin mukana ilmoittautumisessa miehen tukena, Kanala kertaa päivän tapahtumia todeten, että miestä uhannee palautus jo lähipäivien aikana.

Kanala kokee joutuneensa tilanteessa kirkkoturvan kannalta hyvin hankalaan välikäteen. Hän sanoo luulleensa, että kolmen viikon valitusaikaa kunnioitetaan molemmin puolin.

– Tämä on hyvin ikävä juttu kaiken kaikkiaan. Olemme kirkon piirissä pyrkineet toimimaan nimenomaan poliisin kanssa yhteistyössä. Pitäisikö kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita sitten mieluummin piilotella? Mielestäni ei, Kanala ihmettelee.

– Tässä tapauksessa on pidetty turhan kovaa vauhtia, eikä uuteen käsittelyyn ole annettu mahdollisuutta. Miehen päätöksessä ei ole esimerkiksi otettu lainkaan huomioon kunniaväkivallan mahdollisuutta.

Kanala korostaa haluavansa noudattaa yhteiskunnan prosesseja. Hän kuitenkin tuo selkeästi esiin, että hänen oman näkemyksensä mukaan kirkon tehtävä on auttaa kaikkia ihmisiä kaikissa elämän tilanteissa.

– Pyrimme kirkon toiminnassa avoimuuteen ja yhteistyöhön poliisin kanssa. Ja silti käy näin.

Kun kyse on turvapaikanhakijasta, niin mapeissa on salainen leima.

Komisario Pekka Kallio Helsingin poliisista toteaa Demokraatille, että viranomaiset eivät valitettavasti voi kommentoida säilöönottotapauksien yksittäistapauksia.

– Korostan, että kun kyse on turvapaikanhakijasta, niin mapeissa on salainen leima.

Yleisellä tasolla hän kuitenkin kertoo, että poliisi toteuttaa säilöönoton usein silloin, kun joku henkilö on saanut jo useampaan kertaan kielteisen turvapaikkahakemuksen.

– Jotta säilöönotto voidaan toteuttaa, tulee sekä yleiset että erityiset edellytykset täyttyä. Nämä löytyvät ulkomaalaislain pykälistä 117 ja 121.

Pykälät voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kallio sanoo, että kun säilöönottopäätös on tehty, se toimitetaan tarkistettavaksi käräjäoikeuteen sekä poliisin toimintaa tarkastavalle yhdenvertaisuusviranomaiselle. Molempien tahojen tulee hyväksyä päätös, ennen kuin se pannaan toimeen.

– Turvapaikka-asioista päätökset tekee Migri ja niistä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Poliisi huolehtii vain toimeenpanosta, hän huomauttaa.

Kirkkoturvaa Kallio luonnehtii enemmänkin symboliseksi. Hän kuitenkin toteaa haluavansa itse kunnioittaa kirkon puolueettomuuspyrkimyksiä tässä asiassa.

Juttuun on lisätty poliisin kommentit klo 15:02.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE