Politiikka

Henkilökohtaisille avustajille työehtosopimus – kaikkien palkka nousee

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Heta – Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto ry ovat päässeet sopuun henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksesta. Liittojen hallituskäsittelyjen jälkeen helmikuun alussa voimaan astuva työehtosopimus on kaksivuotinen.

Liittojen mukaan sopimus selkeyttää työsuhdetta ja sen pelisääntöjä. Sopimuksen kolme keskeistä muutosta ovat siirtyminen valtakunnalliseen vähimmäispalkkaan, palkkaryhmien rakentaminen ja mahdollisuus käyttää jaksotyötä työaikamuotona. Vähimmäistuntipalkkaa koskeville muutoksille on siirtymäaika.

Henkilökohtaisen avustajan palkka on tähän asti ollut kuntakohtainen, minkä vuoksi erot palkoissa ovat olleet paikoin merkittäviä. Valtakunnallinen vähimmäispalkka edistää sekä työntekijöiden että työnantajien tasavertaisuutta alueellisesti.

Pienimpiin kuntakohtaisiin palkkoihin painottuvien rakenteellisten korjausten lisäksi palkkoihin tulee maltilliset yleiskorotukset, joten kaikkien henkilökohtaisten avustajien palkka nousee. Niissä kunnissa, joissa palkkaus on ollut selvästi alle maan keskiarvon, korotukset ovat liittojen mukaan korkeammat.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat