Kotimaa

”Henkilöstön riittävyydestä ilmenee huolta” – Kuntaliiton kysely: Lastensuojelun tilanne on vaikeutunut

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Erilaisia kortteja, joiden avulla perheitä opetetaan.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Erilaisia kortteja, joiden avulla perheitä opetetaan.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Erilaisia kortteja, joiden avulla perheitä opetetaan.

Lastensuojelun tilanne on vaikeutunut, arvioivat Kuntaliiton kyselyyn vastanneet lastensuojelun järjestäjät. Palvelujen saatavuuden vaikeutuminen näkyy laajasti lasten tarvitsemissa palveluissa, etenkin lasten mielenterveyspalveluissa.

Kuntaliitto toteutti lastensuojelun kuntakyselyn loppuvuodesta 2017. Kyselyyn vastasi yli 90 prosenttia kaikista Suomen 180:stä lastensuojelun järjestäjäorganisaatiosta. Ne edustavat liki 280:tä kuntaa.

– Kyselyssä ilmenee myös huolta lastensuojelun voimavaroista ja henkilöstön riittävyydestä, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.

Noin kolmasosa lastensuojelun järjestäjäorganisaatioista arvioi sijoittavansa usein lapsia kodin ulkopuolisiin sijoituksiin, koska lapsen mielenterveyspalvelut eivät jostain syystä ole järjestyneet.

Palveluja hankitaan useammin yksityiseltä tuottajalta.

Kyselystä selviää lisäksi, että lastensuojelupalveluja hankitaan nykyisin huomattavasti useammin yksityisiltä palveluntuottajilta kuin viisi vuotta sitten, kun edellisen kerran lastensuojelun kuntakysely tehtiin.

– Terveydenhuollon palvelujen, erityisesti lääkäripalvelujen ostoissa on merkittävää kasvua. Vuonna 2012 yhteensä 18 prosenttia lastensuojelupalvelujen järjestäjistä osti lääkäripalveluja, nyt vastaava luku on 42 prosenttia, Puustinen-Korhonen sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat