Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Henriksson: ”On tärkeää pikaisesti korjata nykytilanne” – saamelaiskäräjät tyytyväinen esitykseen itsehallinnon edistämisestä

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso (kuvassa) kertoo olevansa tyytyväinen saamelaiskäräjälain muutosta valmistelevan toimikunnan esitykseen. Hänen mukaansa esityksessä näkyy tahto vahvistaa saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  YK:n ihmisoikeuskomitea on korostanut Suomen olevan velvollinen korjaamaan vallitsevan ihmisoikeusloukkauksen saamelaisten sisäistä itsemääräämisoikeutta kunnioittaen, Juuso sanoo tiedotteessa.

Oikeusministeriön mukaan toimikunta ehdottaa mietinnössään muun muassa, että saamelaiskäräjien vaaliluetteloon merkitsemisen edellytykset uudistetaan ja vaaliluettelo kootaan uudelleen uudistettujen kriteerien pohjalta.

Vaaliluettelon osalta on käyty kiistaa siitä, ketä voidaan pitää saamelaisena ja kuka siitä saa päättää.

Ehdotusten tavoitteena on edistää saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutumista sekä parantaa saamelaisten kieltään ja kulttuuriaan koskevan itsehallinnon ja saamelaiskäräjien toimintaedellytyksiä.

Eduskunnalle ainoastaan saamelaiskäräjien hyväksymä esitys

Toimikunnan mukaan esityksellä halutaan vahvistaa saamelaisten oikeutta alkuperäiskansana itse määrittää, kuka on saamelainen.

–  On tärkeää pikaisesti korjata nykytilanne ja huolehtia, että Suomi turvaa jatkossa täysimääräisesti saamelaisten perus- ja ihmisoikeudet, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Toimikunnan mietintö lähetetään seuraavaksi lausunnoille. Eduskunnalle annetaan ainoastaan sellainen esitys, jonka saamelaiskäräjien kokous hyväksyy. Asian käsittely etenee syksyllä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE