Politiikka

”Herätys Juha Sipilän porvarihallitus – nyt heti!” – SDP:n kansanedustaja vaatii pikaista korjausta puutteisiin

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) kirjoittaa olevansa huolissaan lastensuojelun puutteista, jotka hänen mukaansa on korjattava pikaisesti. Kirjoitus julkaistiin Länsi-Savon verkkosivuilla.

Taavitsainen viittaa kirjoituksessaan oikeusasiamiehen raporttiin vuodelta 2016, jota käsiteltiin eduskunnassa. Hän kertoo huomionsa kiinnittyneen raportissa etenkin lastensuojelun käsittelyn puutteisiin.

– Meillä on liian vähän sosiaalityöntekijöitä, minkä takia lastensuojeluilmoitukset jäävät hoitamatta tai niiden käsittelyajat venyvät. Ylikuormittuneet työntekijät pystyvät tekemään vain kiireellisimmät asiat, hän kirjoittaa.

– Tästä seuraa arvioinnin huonoa laatua tai niitä ei pystytä tekemään lainkaan. Päätökset viivästyvät, eivätkä kuntalaiset saa tarvitsemiaan lakisääteisiä palveluja.

Suomessa on Taavitsaisen mukaan hyvä sosiaalihuoltolaki, jonka tavoitteena on vahvistaa peruspalveluja ja vähentää korjaavien toimenpiteiden tarvetta.

– Lakia pitäisi vain noudattaa.

Lakia pitäisi vain noudattaa.

Taavitsainen nostaa kirjoituksessaan esiin oikeusasiamiehen huolen siitä, että ”kuntien lastensuojelun yleinen voimavarojen puute ja pätevien sosiaalityöntekijöiden vähäinen määrä, huono saatavuus ja suuri vaihtuvuus heikentävät lastensuojelupalveluiden laatua”.

SDP:n tavoitteena on Taavitsaisen mukaan laittaa lain noudattaminen kuntoon kunnissa ja madaltaa tuen hakemisen kynnystä järjestämällä sosiaalipalvelut muiden peruspalvelujen yhteyteen.

Työntekijöiden lisäksi tarvitsemme vahvaa työn sisällöllistä kehittämistä lapsikeskeiseen ja avohuollon suuntaan ja arviointiosaamisen vahvistamista.

Oikeusasiamiehen raportista selviää myös, että lastensuojelun sijaishuollon valvonta on riittämätöntä. Lisäksi lasten oikeus luottamukselliseen keskusteluun sosiaalityöntekijänsä kanssa ei toteudu siten kuin laissa on säädetty ja lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä. Oikeusasiamiehen mukaan sijoitettuja lapsia on vaikea saada tarvitsemaansa hoitoon.

Kyse on hyvin pitkälti rahasta.

– Kyse on hyvin pitkälti rahasta. Jos aina vain leikataan ja leikataan, ei jää tarpeeksi rahaa työntekijöiden palkkaamiseen, eivätkä kuntalaisten perusoikeudet toteudu. Tämä ei ole oikein ja tilanne on mitä pikimmin korjattava, Taavitsainen toteaa.

– Siispä, herätys Juha Sipilän porvarihallitus – nyt heti!

Taavitsainen korostaa, kuinka erityisesti valtuustoissa on lopetettava peruspalveluista rahan säästäminen.

– Hihat onkin jo kääritty joissakin kunnissa: kodinhoitajien palkkaaminen toi miljoonasäästöt Mäntsälässä ja Pornaisissa ja lasten huostaanotot vähentyivät.

– Vaikuttavimmat asiat ovat usein hyvin selkeitä ja helppoja toteuttaa. Tämä antaa paljon toivoa!

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat