Politiikka

Hetli, Vimana, Maakuntien tilakeskus… – Kysymys heräsi, miksi ihmeessä yhtiöt ylipäätään perustettiin

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Hallitus perusti alun perin neljä yhtiötä maakunta- ja sote-uudista varten. Ne ovat palkka-, henkilöstö- ja taloushallinnon tehtäävistä vastaava Hetli, toimitila- ja kiinteistöhallinnon palvelukeskus Maakuntien tilakeskus, tieto- ja viestintäteknisten palveluiden palvelukeskus Vimana ja vielä lisäksi erillinen Sotedigi.

Maakunnat ja tytäryhteisöt olisivat olleet velvoitettuja käyttämään näiden palvelukeskusten palveluita.

Hallituksen reformiministeriryhmä linjasi tammikuussa, että Hetli lakkautetaan. Yhtiö perustettiin viime kesäkuussa. Sille valittiin hallitus ja neljä työntekijää.

– Lausuntokierroksella yhtiölle ei nähty tarvetta, mutta se perustettiin saadusta palautteesta huolimatta. Ja nyt tammikuussa se yhtäkkiä lakkautettiin, SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero ihmettelee.

Hän kysyy hallitukselta, mitä tapahtuu muille maakunta- ja sote-uudistusta varten perustetuille yhtiöille. Paatero arvioi, että ”yhtiöt ovat oletettavasti vastoin EU:n valtiontukisääntöä ja avoimia markkinoita”.

– Miksi yhtiöt ylipäätään perustettiin ennen lainsäädännön hyväksymistä? Mikä kohtalo on muilla yhtiöillä Hetli Oy:n lakkauttamisen jälkeen? Miten tämä vaikuttaa maakunta- ja sote-uudistuksen jatkovalmisteluun?

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat