Politiikka

Hieman oppia presidenttiehdokkaalle: ”Ennen älyttömyyksiä kannattaisi kysellä hieman”

Pohjoismaiden välillä ei passia tarvita.
Pohjoismaiden välillä ei passia tarvita.
Pohjoismaiden välillä ei passia tarvita.

Keskustan kansanedustaja ja entinen rajaupseeri Mikko Kärnä pitää perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren vaatimuksia pohjoismaisen passivapauden poistamisesta järjenköyhinä.

– Huhtasaarelle on useaan otteeseen kerrottu, että passivapauden poistamalla joutuisimme tekemään länsirajallamme noin 50 miljoonaa passintarkastusta vuodessa, investoimaan varovaisestikin arvioiden kymmeniä miljoonia rajatarkastusinfrastruktuurin kehittämiseen sekä rekrytoimaan satoja uusia rajavartiomiehiä. Länsirajalla ei kuitenkaan ole ongelmia missään muualla kuin Huhtasaaren omassa mielikuvituksessa. Esityksessä ei ole mitään järkeä.

Kärnä muistuttaa, että mikäli vuoden 2015 kaltainen turvapaikanhakijakriisi toistuisi, voitaisiin tarkastukset toteuttaa huomattavasti kevyemmällä menettelyllä kuin passivapauden poistamisella.

– Pohjoismainen passivapaus on instituutio. Jos se poistetaan, ei rajaa voida enää ylittää kuin virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Haltin huipulle ei kuljettaisi enää vapaasti, eikä lohta soudettaisi Teno- ja Tornionjoella. Huhtasaari on itsekin jäsenenä pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnassa. Kannattaisi kysellä sieltä ryhmätovereilta vähän taustatietoja, ennen kuin alkaa esittämään tällaisia älyttömyyksiä, Kärnä muistuttaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat