Politiikka

”Hieraisin silmiäni, totta se oli – Vartiainen ei nukkunutkaan päivätirsoja”

Jukka-Pekka Flander
Maarit Feldt-Ranta luuli, että Juhana Vartiainen tviittailee päiväunosiltaan.
Jukka-Pekka Flander
Maarit Feldt-Ranta luuli, että Juhana Vartiainen tviittailee päiväunosiltaan.
Jukka-Pekka Flander
Maarit Feldt-Ranta luuli, että Juhana Vartiainen tviittailee päiväunosiltaan.

– Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen yritti tänään Twitteristä maalata kuvaa, että Ruotsin Sosialidemokraatit olisivat tyytyväisiä terveydenhuollon tilaan Ruotsissa. Vartiainen twiitti kuuluu: “Tässä muuten Ruotsin demarien kanta terveydenhuoltoon. Nykytilaa kehutaan eikä toivota paluuta julkismonopoliin.”

Näillä sanoilla aloittaa bloginsa SDP:n kansanedustaja Maarit-Feldt-Ranta, joka suomalaisista politiikoista tuntee Ruotsin yhteiskunnan perinpohjin,

– Hieraisin silmiäni, sillä olen päivittäin yli 10 vuoden ajan seurannut Ruotsin terveydenhuollosta käytävää keskustelua, eikä Vartiaisen tviitti millään tavalla edusta Ruotsin demareiden linjaa. Keskustelin asiasta viimeksi toissaviikolla Ruotsin pääministerin, sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfvenin kanssa kun tapasimme Kööpenhaminassa.

– Ensin ajattelin, että Vartiainen oli tviitannut vahingossa päiväuniltaan, mutta jatkokeskustelussa kävi ilmi, ettei näin ollut. Hän pysyy kannassaan, Feldt-Ranta kirjoittaa.

– Pidemmittä puheitta käännän tähän suomeksi Ruotsin demareiden tuoreen hoivalinjauksen kappaleen, johon Vartiainen “analyysissään” viittaa. Jokainen voi sen jälkeen itse päätyä johtopäätöksiin siitä, miten hyvin Vartiaisen “kiteytys” vastaa tosiasioita, Feldt-Ranta sanoo.

“Sairaanhoito on osa siitä, mikä tekee Ruotsista ainutlaatuisen. Ruotsilla on kaikille tarkoitettu terveydenhoito, joka on maailmanluokkaa ja kehityksen kärjessä. Mutta resursseja ei ole riittävästi. Hoivassa työskentelevät joutuvat huolehtimaan yhä useammasta vanhasta ja sairaasta. Porvarihallituksen yksipuolinen keskittyminen veronalennuksin ja yksityistämiseen ei tehnyt hoivasta parempaa vaan päinvastoin. Hallinto on lisääntynyt. Keksityt markkinasysteemit ovat johtaneet siihen, että hoivahenkilöstön on arvioitava potilaan kannattavuutta. Ihmiset joutuvat kärsimään voitontavoittelusta hoivassa.

Ruotsin sairaanhoidon puutteet muodostavat riskin siitä, ettemme suoriudu tulevaisuuden haasteista. Lisääntyvä ikääntyvien määrä ja sairaanhoidon vaatimukset kasvavat. Tekninen kehitys luo uusia mahdollisuuksia, mikä asettaa korkeat tavoitteet pätevyyden ja työympäristön osalta.

Hallitus on asettanut yhdenvertainen terveyden komitean vähentääkseen terveyserojen maassa. Tavoitteena on yhden sukupolven aikana poistaa ne terveyserot, joihin voimme vaikuttaa.

Sosialidemokraatit ovat asettaneet tavoitteekseen, että vuonna 2020 Ruotsissa yhä useampi on töissä ja työtuntien määrä on lisääntynyt niin, että työttömyydelle on EU:n alhaisin. Kasvavan työllisyyden myötä meillä on varaa myös terveydenhoitoon, josta voimme olla ylpeitä. Sosialidemokraatit haluavat lisätä resursseja hyvinvointipalveluihin ja luoda säännöstön, jossa ihminen asetetaan voitontavoittelun edelle. Toimivan hoidon ja hoivan on tultava ennen veronalennuksia”, sanovat Ruotsin demarit.

Feldt-Ranta ei lisää tähän mitään, antaapa suomalaisten tosiaan vetää ihan omat johtopäätöksensä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat