”Hieraisin silmiäni, totta se oli – Vartiainen ei nukkunutkaan päivätirsoja”

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Maarit Feldt-Ranta luuli, että Juhana Vartiainen tviittailee päiväunosiltaan.

– Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen yritti tänään Twitteristä maalata kuvaa, että Ruotsin Sosialidemokraatit olisivat tyytyväisiä terveydenhuollon tilaan Ruotsissa. Vartiainen twiitti kuuluu: “Tässä muuten Ruotsin demarien kanta terveydenhuoltoon. Nykytilaa kehutaan eikä toivota paluuta julkismonopoliin.”

Näillä sanoilla aloittaa bloginsa SDP:n kansanedustaja Maarit-Feldt-Ranta, joka suomalaisista politiikoista tuntee Ruotsin yhteiskunnan perinpohjin,

– Hieraisin silmiäni, sillä olen päivittäin yli 10 vuoden ajan seurannut Ruotsin terveydenhuollosta käytävää keskustelua, eikä Vartiaisen tviitti millään tavalla edusta Ruotsin demareiden linjaa. Keskustelin asiasta viimeksi toissaviikolla Ruotsin pääministerin, sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfvenin kanssa kun tapasimme Kööpenhaminassa.

– Ensin ajattelin, että Vartiainen oli tviitannut vahingossa päiväuniltaan, mutta jatkokeskustelussa kävi ilmi, ettei näin ollut. Hän pysyy kannassaan, Feldt-Ranta kirjoittaa.

– Pidemmittä puheitta käännän tähän suomeksi Ruotsin demareiden tuoreen hoivalinjauksen kappaleen, johon Vartiainen “analyysissään” viittaa. Jokainen voi sen jälkeen itse päätyä johtopäätöksiin siitä, miten hyvin Vartiaisen “kiteytys” vastaa tosiasioita, Feldt-Ranta sanoo.

“Sairaanhoito on osa siitä, mikä tekee Ruotsista ainutlaatuisen. Ruotsilla on kaikille tarkoitettu terveydenhoito, joka on maailmanluokkaa ja kehityksen kärjessä. Mutta resursseja ei ole riittävästi. Hoivassa työskentelevät joutuvat huolehtimaan yhä useammasta vanhasta ja sairaasta. Porvarihallituksen yksipuolinen keskittyminen veronalennuksin ja yksityistämiseen ei tehnyt hoivasta parempaa vaan päinvastoin. Hallinto on lisääntynyt. Keksityt markkinasysteemit ovat johtaneet siihen, että hoivahenkilöstön on arvioitava potilaan kannattavuutta. Ihmiset joutuvat kärsimään voitontavoittelusta hoivassa.

Ruotsin sairaanhoidon puutteet muodostavat riskin siitä, ettemme suoriudu tulevaisuuden haasteista. Lisääntyvä ikääntyvien määrä ja sairaanhoidon vaatimukset kasvavat. Tekninen kehitys luo uusia mahdollisuuksia, mikä asettaa korkeat tavoitteet pätevyyden ja työympäristön osalta.

Hallitus on asettanut yhdenvertainen terveyden komitean vähentääkseen terveyserojen maassa. Tavoitteena on yhden sukupolven aikana poistaa ne terveyserot, joihin voimme vaikuttaa.

Sosialidemokraatit ovat asettaneet tavoitteekseen, että vuonna 2020 Ruotsissa yhä useampi on töissä ja työtuntien määrä on lisääntynyt niin, että työttömyydelle on EU:n alhaisin. Kasvavan työllisyyden myötä meillä on varaa myös terveydenhoitoon, josta voimme olla ylpeitä. Sosialidemokraatit haluavat lisätä resursseja hyvinvointipalveluihin ja luoda säännöstön, jossa ihminen asetetaan voitontavoittelun edelle. Toimivan hoidon ja hoivan on tultava ennen veronalennuksia”, sanovat Ruotsin demarit.

Feldt-Ranta ei lisää tähän mitään, antaapa suomalaisten tosiaan vetää ihan omat johtopäätöksensä.

Keskustelua aiheesta

MT: Suomen Yrittäjissä alkaa keskiviikkona yt-neuvottelut

Kuva: Kari Hulkko

Suomen Yrittäjät vie läpi enintään yhdeksää henkilöä koskevat yt-neuvottelut osana säästöohjelmaansa, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Yt-neuvottelut alkavat keskiviikkona ja johtuvat lehden mukaan järjestön jäsenmäärän laskusta. Suomen Yrittäjien jäsenmäärä on ollut viime vuosina noin 115 000.

Suomen Yrittäjien toimistossa on Brysselin toimisto mukaan lukien 71 työntekijää.

Säästöohjelmasta tiedotettiin jo viikko sitten.

 

Keskustelua aiheesta

Kunnilta peritty toimeentulotuki ruuhkauttaa edelleen Kelaa

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kelan valtuutetut korostavat, että sekä toimistoissa että puhelinpalvelussa täytyy olla riittävästi henkilökuntaa.
Valtuutettujen puheenjohtaja kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) sanoo, että etenkin kiireellisissä tapauksissa, kuten lääkeasioissa Kelaan täytyy saada yhteys.

Kela on jo lisännyt toimeentulotuen kanssa työskentelevien määrää esimerkiksi jatkamalla määräaikaisten työsuhteita. Kela palkkaa myös lisää hakemusten käsittelijöitä.

– Saimme arvion, minkä mukaan ruuhka hellittäisi kuukauden sisällä, Sarkomaa kertoo.

Lain mukaan hakemus pitäisi käsitellä seitsemässä arkipäivässä.

Kelan palvelut ovat ruuhkautuneet, koska perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuoden alusta. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen piti valtuutetuille tilannekatsauksen asiasta tiistaina.

Keskustelua aiheesta

Ministeri Vehviläinen: Komiteatyöskentelyyn palaamista pohditaan työryhmässä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo asettaneensa vuosi sitten työryhmän, joka pohtii muun muassa parlamentaarisen komiteatyöskentelyn ottamista uudelleen käyttöön lainvalmistelussa. Työryhmän tuloksia kuullaan Vehviläisen mukaan maaliskuun lopulla.

Ministerin mukaan voi kuitenkin olla, että komiteatyöskentely ei istu nykyiseen työhön sellaisessa roolissa kuin se ennen on ollut.

Keskusta, SDP ja RKP ottaisivat komiteat uudelleen käyttöön yhteiskunnallisesti merkittävissä ja kauaskantoisissa hankkeissa. Komiteatyössä kuullaan laajasti eri asiantuntijoita ja viiteryhmiä.

Komiteatyö edellyttää puolueiden mielestä kussakin hankkeessa huolellista esiselvitystä. RKP:n mielestä tärkeää olisi, että esitysten tasa-arvoa koskevat, taloudelliset, kielelliset ja muut merkittävät vaikutukset arvioidaan kunnolla jo aikaisessa valmisteluvaiheessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa myös kuulla, mitä työryhmä komiteoihin palaamisesta ehdottaa.

– Sen jälkeen sitten tehdään päätöksiä, hän sanoi.

Keskustelua aiheesta

Kokoomuksen Häkkänen haluaa selvityksen perustuslain roolista lainvalmistelussa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen käytti tiistaina eduskunnassa kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron.

Hallituksen pitäisi teettää riippumaton selvitys perutuslain roolin vahvistamisesta lainvalmistelussa, ehdottaa kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen. Hän piti kokoomuksen ryhmäpuheen lainvalmistelun laatua koskeneessa keskustelussa tiistaina eduskunnassa.

– Oikeusministeriön tulisi teettää riippumaton selvitys, jossa arvioidaan perustuslain roolia nykyisessä lainvalmistelussa ja miten sitä voidaan parantaa eri keinoin. Oikeusministeriön ja oikeuskanslerin roolia valtioneuvoston neuvonantajana on tarvetta korostaa. Selvityksessä tulisi keskittyä erityisesti oikeuskanslerin ja oikeusasiamiehen välisen työnjaon päällekkäisyyksiin, Häkkänen sanoo.

Lainvalmisteluvaiheessa ei tulisi myöskään liian herkästi kaataa esityksiä.

Hän muistuttaa, että vaikka lainvalmisteluvaiheeseen tarvitaan lisää panostuksia, niin perustuslain tulkinnasta päättää viime kädessä eduskunnan perustuslakivaliokunta. Häkkänen korostaa, että perustuslakivaliokunta on ollut yksimielinen kannanotoissaan ja tämä osoittaa, että puoluepolitiikka on saatu pidettyä sivussa perustuslain tulkinnasta.

– On pidettävä kirkkaana mielessä valtioneuvoston ja eduskunnan eri roolit. Lainsäädäntöesitysten perustuslain mukaisuuden päättää tässä maassa vasta eduskunnan perustuslakivaliokunta. Tämä tulisi muistaa erityisesti uusien ilmiöiden ja välttämättömien rakenneuudistusten yhteydessä, joissa monesti perustuslakivaliokunnan aiemmasta käytännöstä ei löydy selkeää ratkaisua lainvalmistelijoille.

Häkkäsen mukaan lainvalmisteluvaiheessa ei tulisi myöskään liian herkästi kaataa esityksiä.

– Hallituksen on uskallettava tuoda myös epävarmoja ja uusia asioita perustuslakivaliokunnan linjattavaksi. Tämä vahvistaa oikeusvaltiota suojaavan perustuslain valvonnan uskottavuutta ja pitää perustuslain rajat selkeinä, Häkkänen muistuttaa.

”Sivistyskunnassa tarvitaan sosialidemokraattista ääntä” – Mikko Salmi ehdolle kuntavaaleihin Ouluun

Kuva: Kari Hulkko

Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi lähtee SDP:n ehdokkaaksi kuntavaaleihin Oulussa. Hän on istunut Oulun kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa aikaisemminkin mutta luopui luottamustehtävästä tultuaan valituksi päätoimittajaksi.

– Silloin kun minut valittiin tiesin, että lehdessä on edessä isot mullistukset kuten siirtyminen uutislehdestä viikkolehteen. Siinä saumassa oli hyvin tärkeää, että kaikki fokus oli Demokraatissa. Nyt lehden arki mahdollistaa sen, että pystyn osallistumaan täysipainoisesti valtuustotyöskentelyyn Oulussa, Salmi sanoo.

Hän kertoo lähteneensä ehdolle SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen toivomuksesta. Päätös syntyi maanantaina.

Kaupunginvaltuustoissa tarvitaan kaikki voimat vastustamaan eriarvoistumista.

– Eilen otettiin vaalikuva ja allekirjoitin ehdokassitoumuksen. Ajattelen, että kannustan omalla esimerkilläni ihmisiä, jotka kokevat paloa oman kotikaupunkinsa asioiden edistämiseen. Tuleva kunta on sivistyskunta ja me olemme sivistyspuolue, siellä tarvitaan sosialidemokraattista ääntä.

Salmi uskoo, että SDP:llä on mahdollisuus erittäin hyvään vaalitulokseen.

– Haluan olla siinä omalla pienellä panoksellani mukana. Tilanteessa, jossa Suomi on luisumassa entistä eriarvoisempaan suuntaan, tarvitaan kaikki voimat kaupunginvaltuustoihin ympäri Suomen vastustamaan tätä kehitystä.

Salmi sai vuonna 2012 kuntavaaleissa Oulussa 812 ääntä.

Hän kertoo vetäytyvänsä kolumnien kirjoittamisesta Demokraatti-lehteen maaliskuun alusta vaaleihin asti.

Keskustelua aiheesta