Kotimaa

Hiihtää ei tarvitse – HS-kysyi suomalaisilta: Mihin Suomeen muuttavien ulkomaalaisten tulisi vähintään sopeutua

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Suomalaiset odottavat maahanmuuttajien sopeutuvan suomalaiseen yhteiskuntaan esimerkiksi siten, että molempia sukupuolia kätellään, selviää Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä.

Kärkivaatimuksiin nousi myös osallistuminen yhteisiin uimahalli- ja saunavuoroihin. Sen sijaan hiihtämistä tai jääkiekon seuraamista ei pidetty niin tärkeänä.

Suomessa asuvan pitää hyväksyä erityisesti lakeihin pohjautuvat käytännöt, tuloksia HS:lle tulkitsee Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Lena Näre.

– Kun puhutaan, että pitäisi olla maassa maan tavalla, olisi hyvä tarkoittaa nimenomaan sitä, mitä laki sanoo. Esimerkiksi kaikkien kättelyn taustalla voi nähdä yhdenvertaisuuslain, hän toteaa lehdelle.

Erilliset uimahallivuorot eivät ole keneltäkään pois.

Toisaalta uutisesta selviää, että tyttö- ja naistoimintaa sekä yhdenvertaisuutta edistävän Nicehearts-järjestön perustajan ja toiminnanjohtaja Johanna Sjöholm ei usko erillisten uimahallivuorojen olevan keneltäkään pois, etenkin jos ne mahdollistavat uimisen naisille, joille se muuten ei ole mahdollista.

Vuoden pakolaiseksi vuonna 2016 valittu kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja yrittäjä Rita Kostaman mukaan lakeja on ehdottomasti kunnioitettava, mutta esimerkiksi kätteleminen tai yhteiset uimahallivuorot eivät ole esimerkkejä lakien noudattamisesta.

– Suomalaistenkin pitäisi joustaa asioissa, joista ei aiheudu oikeaa haittaa tai ongelmaa kenellekään, hän toteaa HS:lle.

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin yli 1 000:ta suomalaista. Haastatellut olivat 15–74-vuotiaita.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat