Hiihtää ei tarvitse – HS-kysyi suomalaisilta: Mihin Suomeen muuttavien ulkomaalaisten tulisi vähintään sopeutua

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Suomalaiset odottavat maahanmuuttajien sopeutuvan suomalaiseen yhteiskuntaan esimerkiksi siten, että molempia sukupuolia kätellään, selviää Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä.

Kärkivaatimuksiin nousi myös osallistuminen yhteisiin uimahalli- ja saunavuoroihin. Sen sijaan hiihtämistä tai jääkiekon seuraamista ei pidetty niin tärkeänä.

Suomessa asuvan pitää hyväksyä erityisesti lakeihin pohjautuvat käytännöt, tuloksia HS:lle tulkitsee Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Lena Näre.

– Kun puhutaan, että pitäisi olla maassa maan tavalla, olisi hyvä tarkoittaa nimenomaan sitä, mitä laki sanoo. Esimerkiksi kaikkien kättelyn taustalla voi nähdä yhdenvertaisuuslain, hän toteaa lehdelle.

Erilliset uimahallivuorot eivät ole keneltäkään pois.

Toisaalta uutisesta selviää, että tyttö- ja naistoimintaa sekä yhdenvertaisuutta edistävän Nicehearts-järjestön perustajan ja toiminnanjohtaja Johanna Sjöholm ei usko erillisten uimahallivuorojen olevan keneltäkään pois, etenkin jos ne mahdollistavat uimisen naisille, joille se muuten ei ole mahdollista.

Vuoden pakolaiseksi vuonna 2016 valittu kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja yrittäjä Rita Kostaman mukaan lakeja on ehdottomasti kunnioitettava, mutta esimerkiksi kätteleminen tai yhteiset uimahallivuorot eivät ole esimerkkejä lakien noudattamisesta.

– Suomalaistenkin pitäisi joustaa asioissa, joista ei aiheudu oikeaa haittaa tai ongelmaa kenellekään, hän toteaa HS:lle.

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin yli 1 000:ta suomalaista. Haastatellut olivat 15–74-vuotiaita.

Erikoinen oikeusjuttu alkaa – käsittely heti KKO:ssa, tuomiosta ei voi valittaa

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikossyytteitä aletaan käsitellä tänään korkeimmassa oikeudessa. Maan ylimmän syyttäjäviranomaisen epäillään olleen esteellinen, kun hän osallistui syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin. Nissistä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Istunto alkaa iltapäivällä suullisella valmisteluistunnolla, jossa pyritään selvittämään muun muassa se, mitkä asiat ovat riitaisia ja keitä tulisi kuulla oikeudessa todistajana.

Nissisen veli oli hallituksen puheenjohtajana yrityksessä, jolta ostettiin syyttäjälaitokselle johtamisvalmennusta yli 74 000 eurolla. Valtakunnansyyttäjä itse kiistää rikosepäilyt.

Nissisen veli on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön osake-enemmistön omistaja. Hän on toiminut firman hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2003 paria vuotta lukuun ottamatta, jolloin hän toimi hallituksen jäsenenä.

Nissistä epäiltiin aluksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta eli huolimattomasta toiminnasta. Myöhemmin poliisi päätyi arvioimaan, että Nissisen oli täytynyt ymmärtää toimivansa lainvastaisesti ja epäily koveni.

Syyttäjänä apulaisoikeuskansleri

Laki määrää, että syyte valtakunnansyyttäjää vastaan käsitellään korkeimmassa oikeudessa (KKO). KKO:n viestinnän mukaan tällaisissa tapauksissa tuomioistuimen päätöksistä ei ole varsinaista valittamisoikeutta. Mahdollisesta tuomion virheestä voi kuitenkin esimerkiksi kannella tai hakea tuomion purkua edelleen KKO:sta erityisellä perusteella.

Syyttäjänä jutussa toimii apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen. Hänen mukaansa on todennäköisiä syitä epäillä, että Nissinen on osallistunut valmennushankintoihin esteellisenä.

Oikeusministeriö pidätti Nissisen virasta elokuun lopussa. Jo aiemmin Nissinen jäi virkavapaalle. Valtakunnansyyttäjän tehtävää hoitaa tällä hetkellä apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Nissinen oli itse ollut valmennuksessa

Rikosepäilyjä koskevana aikana Nissinen on toiminut sekä Itä-Suomen syyttäjänviraston päällikkönä että valtakunnansyyttäjänä.

Nissinen on kertonut STT:lle, että oli itse ollut aikaisemmin oman esimiehensä lähettämänä veljensä Deep Lead -yrityksen valmennuksessa ja toi vaihtoehdon esille Itä-Suomen syyttäjänvirastossa. Hän päätti koulutuksen hankinnasta virastossa.

Vuonna 2010 Nissisestä tuli valtakunnansyyttäjänä ja hän aloitti virastossa keskustelun johtamisvalmiuksista. Nissinen kertoi STT:lle ottaneensa Deep Leadin esille, koska Itä-Suomessa ja monissa muissakin syyttäjänvirastoissa oli käytetty sitä.

– Osallistuin sillä tavalla asian käsittelyyn.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen kanssa sovittiin, että koska olin esteellinen, Kalske teki hallinnolliset päätökset. Jälkikäteen ajatellen minun ei tietenkään esteellisenä olisi ollut syytä olla niinkään aktiivinen jo keskusteluvaiheessa vaan poistua huoneesta, Nissinen kertoi STT:lle viime talvena.

Olli-Pekka Paajanen, STT

 

STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

USU: Enemmistö pitäisi elinkautisvangit linnassa ikänsä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kolme viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tulisi olla aidosti elinkautinen eli vanki istuisi rangaistustaan koko loppuelämänsä. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä.

Viidennes kyselyyn vastanneista ei puolestaan halunnut, että elinkautisvanki on kiven sisässä kuolemaansa saakka. Saman verran ei halunnut tai osannut ottaa asiaan kantaa.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi syykuussa tuhat suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tapanilan palo ei tupruta enää myrkyllistä savua

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin Tapanilassa syttyneestä teollisuushallin tulipalosta aiheutunut myrkyllisen savun vaara on ohi, tiedottaa pelastuslaitos.

Entisen tapettitehtaan rakennuksen sammutus ja raivaustyöt jatkuvat. Savun ei tiedetä aiheuttaneen myrkytystapauksia.

Lähijunat eivät toistaiseksi pysähdy palorakennuksen läheisyydessä sijaitsevalla Tapanilan asemalla. Joka toinen K-lähijunien vuoro sekä muita yksittäisiä vuoroja on peruutettu. Yksi neljästä raideparista on suljettuna Oulunkylän ja Tikkurilan välisellä rataosuudella.

Tieto Viertolantie 6:ssa syttyneestä tulipalosta saatiin hieman ennen kello 14:ää.

Pekka Sauri palkattiin Aalto yliopistoon

Entinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.) on nimitetty Aalto yliopiston Executive Educationin (EE) Senior Advisoriksi, suomennettuna vanhemmaksi asiantuntijaksi.

Aalto EE on valmentanut muun muassa suomalaisia kuntajohtajia, terveydenhuollon päättäjiä ja valtion ylimpiä virkamiehiä jo vuosikymmenien ajan. Se on myös räätälöinyt omat Executive MBA -ohjelmat esimerkiksi Helsingin ja Espoon kaupungeille. Aalto EE on laajentanut johtamis- ja strategiaohjelmaansa myös ulkomaille.

Toimitusjohtaja, professori Pekka Mattila uskoo, että Sauri tuo pitkän linjan poliitikkona ja virkamiehenä oman vahvan lisänsä Aalto EE:n toimintaan.

– Hänen laaja kokemuksensa kaupunkijohtamisen näköalapaikoilta on arvokas aikana, jona metropolialueiden kehitys ratkaisee yhä enemmän myös kansallisesti.

Pekka Sauri on koulutukseltaan filosofian tohtori ja psykologi. Hän on myös julkaissut joukon tietokirjoja psykologian ja politiikan alalta. Saurin osaamista hyödynnetään Aalto EE:ssä myös itsensä johtamisen teema-alueilla.

”Me Too” nousi somen ykkösaiheeksi – SDP:n Rinne: ”Nuo kaksi sanaa kertovat karulla tavalla, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse”

Kuva: Lehtikuva
Muun muassa nämä naiset ovat ilmoittaneet joutuneensa elokuvamoguli Harvey Weinsteinin seksuaalisen ahdistelun uhriksi.

Amerikkalainen näyttelijä Alyssa Milano aloitti ”Me Too” – ”Minä myös” -kampanjan, joka on noussut nopeasti somessa maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi. Milano itse kertoi Twitterissä #MeToo, kuinka on joutunut seksuaalisen häirinnän uhriksi ja kehottaa muitakin tuomaan asian esille.

Aamulla Milanon tviitti oli ehtinyt saada jo kymmeniä tuhansia vastauksia.

Myös Suomessa keskustelu käy kiivaana ja hashtagilla #MeToo käy kiivas kuhina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ottaa myös kantaa asiaan.

– ”Me too.” Tällä hetkellä sosiaalinen media täyttyy näistä kahdesta sanasta. Nuo kaksi sanaa ja miljoonien naisten Facebook- ja Twitter-päivitykset kertovat karulla tavalla, kuinka laajasta ilmiöstä seksuaalisessa häirinnässä ja väkivallassa on kyse, Rinne kirjoittaa Facebookissa.

Ongelmaa ei pidä hyssytellä.

Hän muistuttaa, että seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle pitää olla nollatoleranssi kaikkialla yhteiskunnassa: työpaikoilla, opiskelupaikoissa, kodeissa ja kadulla. Rinne pitää hyvänä asiana, että ongelman laajuus tulee kaikkien näkyville.

– Ongelmaa ei pidä hyssytellä vaan siihen pitää puuttua. Kenenkään ei pidä joutua häirinnän uhriksi. Voimme edesauttaa sitä toteamalla yhdessä, että vaikenemisen aika on ohi.

Keskustelu seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyydestä nousi vakavasti esille, kun kävi ilmi, että kuuluisa elokuvatuottajamoguli Harvey Weinstein oli ahdistellut seksuaalisesti useita aloittelevia näyttelijöitä ja avustajiaan. Häntä syytetään nyt lukuisista ahdisteluista ja raiskauksista.