”Hillitty määrä ötököitä kuuluu tasapainoiseen luontoon” – Puutarhaliitto: Kotipuutarhoissa ei tarvita kemiallisia torjunta-aineita

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Pienissä kotipuutarhoissa ei tarvitse välttämättä käyttää kasvinsuojeluvalmisteita ollenkaan, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Satu Rantala. Myös Puutarhaliitto on samoilla linjoilla.

– Emme suosittele tällaisten kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä ollenkaan, koska toistuvassa käytössä tuhoajilla voi kehittyä vastustuskyky sillä tavalla, että ne (aineet) tehoavat huonommin jatkossa, sanoo liiton Kotipuutarha-lehden toimittaja ja hortonomi Annikki Oikkonen.

Kemikaalittomat ja perinteisemmät keinot, kuten kasvien vuorotus ja mekaaninen kitkentä, riittävät varsin hyvin kotipuutarhurille kasvitautien ja ötököiden torjunta-aseiksi.

Puutarhaliiton kasvinsuojeluasiantuntija Hanna Skogster muistuttaa, että hillitty määrä ötököitä kuuluu tasapainoiseen luontoon.

– Jos nyt hyväksyy sen, että niitä jonkin verran on, niin kyllä sinne sitten jossain vaiheessa ilmestyy ne niiden luontaiset vihollisetkin. Vaikea niitä on myrkyilläkään totaalisesti hävittää.

Haitallisimmat myrkyt vain koulutettujen käsiin.

Tukesin kasvinsuojeluainerekisterissä on 486 rekisteröityä valmistetta, joista vain 57 on tarkoitettu kuluttajakäyttöön. Jako kuluttajakäyttö- ja ammattikäyttövalmisteisiin tehtiin vuonna 2015 lakisäädöksellä, jonka jälkeen vain kasvinsuojeluainetutkinnon suorittaneet henkilöt ovat saaneet ostaa ammattikäyttöön soveltuvia tuotteita.

Lakimuutos tehtiin, jotta aineet eivät aiheuttaisi vahinkoa ihmisille tai ympäristölle kouluttamattomien kotipuutarhureiden käsissä.

– Oletettavasti osa lukee pakkausten ohjeet, osa ei. Siksi osittain niitä myrkyllisimpiä aineita saavat käyttää vain ne, jotka ovat suorittaneet tutkinnon ja tietävät riskeistä, kertoo Satu Rantala.

Kuluttajille suunnatut valmisteet ovat vähemmän myrkyllisiä ja haitallisia kuin ammattikäyttöön tarkoitetut tuotteet, eikä niitä käytettäessä tarvitse muita suojaimia kuin suojakäsineet. Ne saattavat sisältää samoja tehoaineita kuin ammattilaisvalmisteet, mutta laimeampina pitoisuuksina.

– Kuluttajatuotteet ovat yleensä pehmeämpiä, mutta jos niitäkin löträä ja ihan ui siellä, niin kyllä niistäkin voi tulla ihoärsytystä, herkistymistä ja muuta, sanoo Rantala.

Luomutrendi näkyy pihoillakin.

Kuluttajakäytön 57:stä valmisteesta noin 10 on luomutuotteita. Luomuvalmisteita ovat esimerkiksi rypsiöljyä, pyretriiniä ja rautafosfaattia sisältävät torjuntatuotteet.

Rantalan mukaan myös itse tehdyt torjuntaseokset, kuten kasviuutteet, ovat olleet trendi jo useamman vuoden ajan.

Annikki Oikkosen mukaan luonnonmukaisempi puutarhanhoito on taas yleistymässä.

– Nyt kun suuret ikäluokat vanhenevat, haluavat nämä nuoret kaupunkiviljelijät omaksua nämä perinteiset luomukonstit uudestaan.

Keskustelua aiheesta

Pakkanen sotkee junaliikennettä – suurin osa myöhästymisistä enintään noin 20 minuuttia

Pakkanen on viivästyttänyt useita Helsingistä liikennöiviä kaukojunia aamun aikana. Esimerkiksi Joensuuhun kulkeva juna oli 55 minuuttia myöhässä.

Suurin osa myöhästymisistä on korkeintaan noin parinkymmenen minuutin pituisia. Myös rantaradan lähiliikenteessä on koettu yksittäisiä myöhästymisiä. Kirkkonummen ja Helsingin välillä junien kulkua haittaa vaihdevika.

Osa viivästyksistä johtuu siitä, että junakalustoa on jouduttu vaihtamaan. Kova pakkanen voi näkyä esimerkiksi ongelmina ovien toiminnassa, kertoo Janna Viisterä VR:n viestinnästä.

Keskustelua aiheesta

Huumekohussa ryvettynyt Jari Sillanpää on tehnyt valintansa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää ei ole valittanut huumetuomiostaan, kerrotaan Helsingin käräjäoikeudesta. Sillanpään lähes 24 000 euron sakkotuomio jää siten voimaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta.

Tuomion mukaan hän ajoi metamfetamiinin vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa.

AVAINSANAT

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta 37-vuotiaan miehen kuolemaan selvitetään

Lieksassa Pohjois-Karjalassa yksi mies kuoli ja kaksi vietiin sairaalahoitoon eilisten puukotusten jäljiltä, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Poliisi sai myöhään keskiviikkoiltana ilmoituksen puukotuksesta yksityisasunnossa Pankakoskella.

Kuolonuhri on 37-vuotias lieksalaismies. Myös kaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan hoitoon toimitettua ovat lieksalaisia.
Tekoja tutkitaan tappona ja kahtena tapon yrityksenä.

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta asiaan selvitetään. Tutkinnan etenemisestä tiedotetaan lisää aikaisintaan perjantaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kulosaaressa ratavaurio – metroliikenteessä häiriöitä

Kuva: Lehtikuva

Helsingin ja Espoon metroliikenteessä ilmenee aamupäivän aikana ratavauriosta johtuvia häiriöitä, tiedottaa HSL.

Häiriön vuoksi metron vuorovälit ovat epäsäännöllisiä puoleen päivään asti. Odotus voi kestää enintään 15 minuuttia.

Häiriö johtuu Kulosaaressa olevasta ratavauriosta.

Metrossa oli ongelmia myös eilen Herttoniemessä sattuneen ratavaurion ja Ruoholahdessa havaitun palorullaovien vian vuoksi.

”Absurdia, että elinkeinonharjoittajat voivat harjoittaa rikollista toimintaa” – Kuluttajaliitto kyllästyi harhaanjohtavaan markkinointiin

Kuva: Oleksiy Mark

Kuluttajaliitto vaatii kuluttaja-asiamiehelle mahdollisuutta määrätä seuraamusmaksu kuluttajan oikeuksia rikkoville yrityksille. Liiton mielestä maksun täytyy olla tuntuva, jotta sillä olisi vaikutusta.

Liiton mukaan yrityksille ei välttämättä tule minkäänlaisia seuraamuksia esimerkiksi vuosia jatkuneesta harhaanjohtavasta markkinoinnista, jos se lopetetaan kuluttaja-asiamiehen tai markkinaoikeuden kieltoon. Yritykset voivat myös lykätä kieltoa valitusoikeutensa turvin.

– On absurdia, että nykyään elinkeinonharjoittajat voivat harjoittaa rikollista toimintaa siihen asti, kunnes toiminta kielletään erikseen. Jos elinkeinonharjoittaja lopettaa rikoksen tekemisen kiellon tultua voimaan, ei rikoksesta aiheudu hänelle mitään seuraamuksia, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling toteaa tiedotteessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta