Politiikka

Hintalappu jo noin 2 600€ – Lukiolaisilta viesti opetusministerille: ”Selvitys enemmän kuin tarpeen!”

LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Suomen lukiolaisten liitto (SLL) iloitsee opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) päätöksestä tilata Opetushallitukselta selvitys toisen asteen kustannuksista opiskelijoille.

– Jokaisella nuorella on oltava aito mahdollisuus jatkaa opintojaan myös perusasteen jälkeen – se on jo aivan ehdoton edellytys työelämässä ja yhteiskunnassa toimimiselle. Koulutuksen saavutettavuus koostuu monista asioista, joista opiskelun kustannukset eivät ole ollenkaan vähäisimmät, SLL:n puheenjohtaja Pietu Heiskanen huomauttaa.

Grahn-Laasonen lupasi viime viikolla Demokraatin haastattelussa, että hän käynnistää selvityksen toisen asteen opiskelun kalleudesta.

– Tavoitteena on se, että yhdeltäkään nuorelta ei saa jäädä lukio- tai ammatillinen koulutus suorittamatta perheen tai omasta varattomuudesta johtuen, hän perusteli Demokraatin haastattelussa.

Lukiolaisten pitää saada keskittyä opintoihinsa murehtimatta perheensä taloudellisia edellytyksiä.

SLL:n laskelmien mukaan lukion kustannukset ovat tällä hetkellä noin 2600 euroa. Summa sisältää oppimateriaalit, ylioppilastutkintomaksut, sähköisessä ylioppilaskokeessa tarvittavan kannettavan tietokoneen sekä muut tarvikkeet ja ohjelmistot.

Heiskanen korostaa, että tukiverkot opiskelukustannuksiin ovat riittämättömät, ja tilanne vaihtelee kunnittain.

– Yleisesti ottaen toimeentulotuen oppikirjatuet ovat jääneet hurjasti jälkeen todellisista kustannuksista. Puhumattakaan siitä, miten kustannukset painavat niitä pienituloisia perheitä, jotka eivät ole yhteiskunnan tukien piirissä. Lukiolaisen pitää saada keskittyä opintoihinsa murehtimatta perheensä taloudellisia edellytyksiä hankkia oppikirjoja, hän painottaa.

SLL on mukana kansalaisaloitteessa maksuttomasta toisesta asteesta. Allekirjoitusten kerääminen kansalaisaloitteeseen alkaa syyskuussa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat