Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hintalappu on yli 50, mutta alle 100 miljoonaa” – työmarkkinajärjestöissä elää vahva usko, että jotain rahaa riihestä heruu

Työmarkkinajärjestöt ovat valmistelleet hallituksen kehysriiheen ehdotuksia, joilla helpotettaisiin työntekijöiden uuden osaamisen hankkimista työuran aikana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Hintalappu ehdotuksille on yli 50 miljoonaa euroa, mutta alle sata miljoonaa, palkansaajajärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta laskee.

Hän uskoo, että jotain rahaa kehysriihestä on tulossa.

– Osaavan työvoiman saaminen ja kasvun varmistaminen ovat toivottavasti hallituksen listan kärjessä.

Järjestöt ehdottavat muun muassa toimia, joilla työntekijä pääsisi uuden uran ja opintojen alkuun nykyisiä ammatillisia tutkinnon osia lyhyemmällä koulutuksella. Tällä hetkellä tutkinnon osan suorittaminen voi ammatillisella puolella kestää jopa vuoden ja se on liian pitkä aika Elorannan mielestä.

– Siihen ei välttämättä ole taloudellisia mahdollisuuksia, ja se voi muutenkin näyttää niin isolta palalta, että sitä ei yksittäinen henkilö, jolla on heikko pohjakoulutus hevin lähde suorittamaan.

Elorannan mielestä tutkinto-, oppilaitos- ja koulutustaso -perusteisesta järjestelmästä pitäisi pyrkiä kohti osaamisperusteista järjestelmää, jolloin ihminen pystyisi joustavasti hakemaan osaamistaan eri oppilaitoksista ja eri tasoiltakin, esimerkiksi niin, että ammatillisen opinnon suorittanut voisi täydentää osaamistaan ammattikorkeakoulussa ja päinvastoin.

Lisää aiheesta

Työmarkkinajärjestöjen ajatus on, että nyt esitetyt toimet voisivat lähteä jo kehysriihessä liikkeelle.

“Kun niitä vastuita aletaan jakaa, se ei välttämättä enää olekaan niin yksimielistä.”

Eloranta oli mukana muiden työmarkkinajohtajien kanssa tapaamassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.).

– Täydentävää korkeakoulutusta pitää olla myös tutkinnon jälkeiselle ajalle moduulipohjaisesti, ettei tarvitsisi aina aloittaa uutta tutkintoa. Tämä edellyttää rahoitusjärjestelmän uudistamista ja lainsäädännön tarkistuksia. Työ on jo käynnissä ja esityksiä odotan ennen kesää, Grahn-Laasonen totesi.

Ministeri on asettanut kansliapäälliköiden työryhmän valmistelemaan konkreettisia ja nopeavaikutteisia toimia.

Elorannan mukaan vastuun jakamisesta ei vielä paljon keskusteltu.

– Toki se tuollakin pöydässä todettiin, että siellä on työnantajaa, yksilöä ja julkista valtaa ja kun niitä vastuita aletaan jakaa, se ei välttämättä enää olekaan niin yksimielistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE