Ulkomaat

Historiallinen ehdotus: Pohjois-Korean Kim Jong-un kutsui Etelä-Korean presidentin vierailulle

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
Pohjois-Korean presidentin sisko ojentaa Kim Jong-unin kirjeen Etelä-Korean presidentille.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
Pohjois-Korean presidentin sisko ojentaa Kim Jong-unin kirjeen Etelä-Korean presidentille.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
Pohjois-Korean presidentin sisko ojentaa Kim Jong-unin kirjeen Etelä-Korean presidentille.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kutsunut Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin vierailulle Pjongjangiin. Etelä-Korean presidentin tiedottajan mukaan kutsun Moonille toimitti Kimin sisko Kim Yo-jong, joka on vierailulla Etelä-Koreassa.

Pohjois-Korean johtaja haluaa tavata Etelä-Korean presidentin niin pian kuin on mahdollista, tiedottaja kertoi.

Etelä-Korean presidentin tiedottaja kertoi Moonin haluavan, että vierailua varten saadaan luotua ”oikeanlaiset olosuhteet”. Moon kehottaa Pohjois-Koreaa hakeutumaan entistä aktiivisemmin vuoropuheluun Yhdysvaltain kanssa.

– On ehdottoman tarpeellista, että Pohjois-Korea ja Yhdysvallat ryhtyvät keskusteluihin toistensa kanssa pian, tiedottaja kertoi Moonin sanoneen.

Moon on pitkään toivonut, että pohjoinen naapuri saataisiin neuvottelupöytään maan ydinaseohjelmasta.

Moon keskusteli Kimin siskon ja Pohjois-Korean seremoniallisen valtionpäämiehen Kim Yong-namin kanssa lounastapaamisessa virka-asunnossaan Soulissa lauantaina.

Kimin siskon on aiemmin katsottu olevan yksi talviolympialaisissa vierailevan pohjoiskorealaisen korkean tason delegaation jäsen, mutta nyttemmin hänen statuksekseen on kerrottu ”Pohjois-Korean johtajan erikoislähettiläs”.

Koreoiden kahdenkeskinen kokous olisi järjestyksessään kolmas. Pohjois-Korean edeltävä hallitsija, Kimin isä Kim Jong-il tapasi vuosina 2000 ja 2007 Etelä-Korean silloiset presidentit, ja tapaamiset olivat tuolloinkin Pjongjangissa.

Pohjois-Korean media yllätti lauantaina julkaisemalla neljä valokuvaa Etelä-Korean presidentistä.

Pohjois-Korean virallinen media yllätti lauantaina julkaisemalla neljä valokuvaa Etelä-Korean presidentti Moonista. Kuvat julkaistiin Pohjois-Korean hallitsevan työväenpuolueen virallisessa äänitorvessa, Rodong Sinmun -sanomalehdessä.

Lehdessä on valokuvia talviolympialaisissa vierailevasta Pohjois-Korean delegaatiosta, ja tässä yhteydessä kuvissa on myös Etelä-Korean presidentti.

Moon on kuvissa, jotka sijaitsevat lehden sisäsivuilla. Rodong Sinmunin etusivun pääjuttu on toki normaaliin tapaan varattu johtaja Kim Jong-unin tekemisille.

Lauantaina talviolympialaisissa presidentti Moon ja Pohjois-Korean seremoniallinen valtionpäämies Kim Yong-nam menevät yhdessä seuraamaan maiden yhteisen naisten jääkiekkojoukkueen ensimmäistä ottelua.

He ovat kannattamassa Koreoiden joukkuetta ottelussa Sveitsiä vastaan Gangneungissa. Asiasta kertoi eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap, jonka lähteenä on presidentinkanslia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat