Ulkomaat

Historiallinen ehdotus: Pohjois-Korean Kim Jong-un kutsui Etelä-Korean presidentin vierailulle

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
Pohjois-Korean presidentin sisko ojentaa Kim Jong-unin kirjeen Etelä-Korean presidentille.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
Pohjois-Korean presidentin sisko ojentaa Kim Jong-unin kirjeen Etelä-Korean presidentille.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
Pohjois-Korean presidentin sisko ojentaa Kim Jong-unin kirjeen Etelä-Korean presidentille.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kutsunut Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin vierailulle Pjongjangiin. Etelä-Korean presidentin tiedottajan mukaan kutsun Moonille toimitti Kimin sisko Kim Yo-jong, joka on vierailulla Etelä-Koreassa.

Pohjois-Korean johtaja haluaa tavata Etelä-Korean presidentin niin pian kuin on mahdollista, tiedottaja kertoi.

Etelä-Korean presidentin tiedottaja kertoi Moonin haluavan, että vierailua varten saadaan luotua ”oikeanlaiset olosuhteet”. Moon kehottaa Pohjois-Koreaa hakeutumaan entistä aktiivisemmin vuoropuheluun Yhdysvaltain kanssa.

– On ehdottoman tarpeellista, että Pohjois-Korea ja Yhdysvallat ryhtyvät keskusteluihin toistensa kanssa pian, tiedottaja kertoi Moonin sanoneen.

Moon on pitkään toivonut, että pohjoinen naapuri saataisiin neuvottelupöytään maan ydinaseohjelmasta.

Moon keskusteli Kimin siskon ja Pohjois-Korean seremoniallisen valtionpäämiehen Kim Yong-namin kanssa lounastapaamisessa virka-asunnossaan Soulissa lauantaina.

Kimin siskon on aiemmin katsottu olevan yksi talviolympialaisissa vierailevan pohjoiskorealaisen korkean tason delegaation jäsen, mutta nyttemmin hänen statuksekseen on kerrottu ”Pohjois-Korean johtajan erikoislähettiläs”.

Koreoiden kahdenkeskinen kokous olisi järjestyksessään kolmas. Pohjois-Korean edeltävä hallitsija, Kimin isä Kim Jong-il tapasi vuosina 2000 ja 2007 Etelä-Korean silloiset presidentit, ja tapaamiset olivat tuolloinkin Pjongjangissa.

Pohjois-Korean media yllätti lauantaina julkaisemalla neljä valokuvaa Etelä-Korean presidentistä.

Pohjois-Korean virallinen media yllätti lauantaina julkaisemalla neljä valokuvaa Etelä-Korean presidentti Moonista. Kuvat julkaistiin Pohjois-Korean hallitsevan työväenpuolueen virallisessa äänitorvessa, Rodong Sinmun -sanomalehdessä.

Lehdessä on valokuvia talviolympialaisissa vierailevasta Pohjois-Korean delegaatiosta, ja tässä yhteydessä kuvissa on myös Etelä-Korean presidentti.

Moon on kuvissa, jotka sijaitsevat lehden sisäsivuilla. Rodong Sinmunin etusivun pääjuttu on toki normaaliin tapaan varattu johtaja Kim Jong-unin tekemisille.

Lauantaina talviolympialaisissa presidentti Moon ja Pohjois-Korean seremoniallinen valtionpäämies Kim Yong-nam menevät yhdessä seuraamaan maiden yhteisen naisten jääkiekkojoukkueen ensimmäistä ottelua.

He ovat kannattamassa Koreoiden joukkuetta ottelussa Sveitsiä vastaan Gangneungissa. Asiasta kertoi eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap, jonka lähteenä on presidentinkanslia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat