Huvudnyheter

Historiska vänskapsgruppens ordförande Kvarnström: exceptionellt mycket respons

En människorättsfråga är inte partipolitisk, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (sdp), ordförande för Kurdiska folkets vänskapsgrupp.

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström valdes till ordförande för Kurdiska folkets vänskapsgrupp i Finlands riksdag. Grundandet av vänskapsgruppen tillkännagavs på internationella fredsdagen den 21 september. Eftersom kurderna saknar en självständig stat, är det svårt att definiera Kurdistan som en geografisk helhet. Därför inriktar sig gruppen på kurdiska samfund överallt. ABL intervjuade Kvarnström om stämningarna efter grundandet av vänskapsgruppen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Det finns vänskapsgrupper för många olika länder i Finlands riksdag och raseborgaren Kvarnström är vice ordförande för vänskapsgruppen med Sverige. Nu var han en av initiativtagarna till en helt ny vänskapsgrupp och fick ordförandeskapet. Kvarnström påminner att det är något nytt i Finland som har grundats.

 

– Motsvarande grupper förekommer i Sveriges riksdag och i EU-parlamentet men i Finlands riksdag har vi inte haft en vänskapsgrupp för kurderna tidigare. Det bor ungefär 14 000 kurder i Finland och 40 miljoner i hela världen. Det brukar sägas att det är det största folket utan land.

 

Coronaviruspandemin begränsar vänskapsgruppens arbete när man inte kan ha gäster i riksdagshuset. En av gruppens uppgifter är att hjälpa till med att fylla kunskapsluckan om kurderna. Ledamöterna vill själva veta mera om Kurdistan och kurderna och sprida kunskapen vidare. Redan i skolundervisningen prioriteras självständiga länder.

 

– Kurderna är en heterogen grupp av människor som representerar ett brett politiskt spektrum. Irakiska Kurdistan är ett område där livet är bättre nu än det var under Saddam Hussein, medan i Rojava i Syrien har det varit riktigt svårt. Det finns planer på ett finländskt konsulat i Erbil i Irak.

 

Kvarnström har också en personlig koppling till kurderna inte minst genom fadern Karl Augustson som hjälpte flyktingar. Det kom kurder till Kvarnströms dagis och på det sättet fick den blivande riksdagsledamoten sina första kurdiska kompisar. I skolåldern började han förstå vad fadern gjorde för flyktingarna. I ett uppmärksammat fall hjälpte han en svårt skottskadad flicka, Midiya Zahir, till Finland.

 

–Som barn var jag med när vi hälsade på hos Midiya och hennes pappa. På det sättet lärde jag också känna andra kurdiska familjer i Ekenäs. Jag har fått bestående vänskapsband och för två veckor sedan hjälpte en kurdisk vän mig att flytta.

 

Förra hösten var jag aktiv i protester mot den turkiska invasionen av Rojava i norra Syrien.”

 

Nästan alla partier är representerade i Kurdiska folkets vänskapsgrupp som har 16 medlemmar. Socialdemokraten Kvarnström från Raseborg är ordförande och samlingspartisten Saara-Sofia Sirén från Åbo är vice ordförande.

 

– Förra hösten var jag aktiv i protester mot den turkiska invasionen av Rojava i norra Syrien. Jag demonstrerade för kurderna i Helsingfors. Det uppfattades av många som orättvist efter att kurderna hade krigat mot IS med framgång. En människorättsfråga är inte partipolitisk och därför var det fint att vi fick en bred uppslutning för vänskapsgruppen och att riksdagsledamöter från både regeringspartier och oppositionen är med. Det har kommit exceptionellt mycket respons på grund av den här saken, kommenterar Kvarnström.

 

Responsen som har tillfallit Kvarnström själv har varit positiv. Viljan till dialog är stark från kurdernas håll. Målsättningen är ett ömsesidigt utbyte i termer av social diplomati och grundandet av vänskapsgruppen är en viktig symbolisk handling i sig. Projektet är långsiktigt och enligt Kvarnström är det viktigt att det uppstår institutionella länkar till kurderna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE