Kotimaa

Hitlerin ja Mannerheimin välisestä keskustelusta tehty nauhoite lahjoitettu

Arja Jokiaho
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä.
Arja Jokiaho
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä.
Arja Jokiaho
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lahjoitti Lahden Radio- ja tv-museolle historiallisen äänitteen, jolle on tallennettu osa valtakunnankansleri Adolf Hitlerin ja marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin välisestä keskustelusta 4.6.1942.

Lahden radio- ja tv-museo avataan yleisölle perusteellisen remontin jälkeen 28.2.2017. Uusitun museon avajaisia vietettiin 27.2.

Hitler-äänite tehtiin Mannerheimin 75-vuotispäivänä juhlajunassa Mannerheimin salonkivaunussa. Hitler piti lyhyen onnittelupuheen ja luovutti marsalkalle korkean saksalaisen kunniamerkin.

Onnittelupuheen nauhoitukseen oli saatu ennakkoon Hitlerin lupa. Puheen äänityksestä vastasi Yleisradion teknikko Thor Damen, mutta sitä valvoi päämajan tiedotusosaston päällikkö, kapteeni Kalle Lehmus.

Salonkivaunussa alkoi vapaamuotoinen keskustelu, jonka nauhoittamisesta ei ollut sovittu etukäteen. Damen alkoi kuitenkin äänittää keskustelua. Kalle Lehmus käski lopettaa äänityksen, kun keskustelun luonne selvisi.

Tämä 17-minuuttinen nauhoitus on tiettävästi ainoa dokumentti Hitlerin ei-julkisesta puhe- ja keskustelutyylistä. Tallenne on kuultavissa Ylen Elävässä arkistossa.

Ääninauha luovutettiin pian sinetöitynä valtion “tiedoituslaitoksen” sensuuripäällikkö Kustaa Vilkunalle, joka puolestaan lahjoitti sen Yleisradiolle vuonna 1957.

Nauhoitteesta on aikoinaan teetetty saksankielinen litterointi, joka on myös käännetty suomeksi. Litterointi ja käännös annettiin alkuperäisen ääninauhan mukana Radio- ja tv-museolle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat