Politiikka

Hjallis Harkimo on nauttinut Annika Saarikon tarjoaman ”sote-sopan” – ei tiedä vielä miten äänestää, haukkuu pilotoinnin älyttömäksi

Lehtikuva
Kansanedustaja Harry Harkimo (liik.).
Lehtikuva
Kansanedustaja Harry Harkimo (liik.).
Lehtikuva
Kansanedustaja Harry Harkimo (liik.).

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi huhtikuussa lukeneensa kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon kirjoituksia ja havainneensa niissä ”aika laajoja heittoja”.

– Minun tavoitteeni ei ole ylipuhua häntä, mutta mielelläni tarjoan hänelle sote-soppaa ja keskustelen siitä, miten tätä on vuosia valmisteltu, Saarikko totesi tuolloin.

Kokoomuksen jättänyt ja oman eduskuntaryhmänsä perustanut kansanedustaja Harkimo vastaa tänään Demokraatille eduskunnassa, että on jo keskustellut ministeri Saarikon kanssa, jo noin kolmisen viikkoa sitten.

– Käytiin läpi vaan erilaisia asioita. Sovimme, että emme puhu kauhean paljon siitä, mitä siellä puhuttiin, Harkimo kertoo.

Hän oli kysynyt Saarikolta muun muassa soten rahoituksesta.

– Mutta Saarikolle taloudellinen puoli ei kuulu. Minä yritin kysyä, Harkimo kertoo.

”Pilotointi on ihan älytöntä.”

Kokoomuksesta lähtenyt Harkimo on ollut ja on yhä äärimmäisen kriittinen soten rahoituskuvioihin.

– Olen tottunut siihen, että on tarkat laskelmat kaikesta, jos tehdään jotain asioita. Puhutaan niin isoista rahoista kuin kolme miljardia, ei pystytä mitenkään selvittämään sitä asiaa. Sitten missään laskelmissa ei oteta huomioon palkkaharmonisaatiota ja sitten väitetään, että valinnanvapaus olisi muka ilmaista, Harkimo ihmettelee.

Kolmella mijardilla hän viittaa soten säästötavoitteeseen sen tulevasta menojen kasvusta kymmenen vuoden aikana ja palkkaharmonisaatiolla siihen, millaiset vaikutukset sote-alan työntekijöiden siirtymiselle maakuntiin on palkkoihin.

Valinnanvapauspilotteihin hallitus on laittamassa 200 miljoonaa euroa.

– Pilotointi on ihan älytöntä. Jos laittaa parisataa miljoonaa siihen ja hankkii lisää lääkäreitä ja hoitajia ja ostaa palveluja ulkopuolelta, totta kai se toimii. Mitä ihmeellistä siinä on? Miksi sellaisia pilotteja pitää ylipäänsä tehdä? Harkimo hämmästelee.

”Se on ihan höttöä.”

Hän ihmettelee myös valtiovarainministerin kansliapäällikön, valtiosihteeri Martti Hetemäen valtiovarainvaliokunnalle nopealla aikataululla toimittamaa säästölaskelmaa. Se oli valiokunnan mielestä niin hatara, ettei se kelvannut edes valiokunnan lausuntoon. Harkimo sanoo pohtineensa pitkään, miksi laskelma tehtiin.

– Tuontyyppinen ihminen kuin Hetemäki, joka pelaa luvuilla aina ja pystyy aina perustelemaan ne luvut, niin sitten häneltä tulee tällainen paperi, jossa hän ei pysty mitenkään… Se on ihan höttöä. Eihän se perustu niin kuin mihinkään.

Harkimo kummastelee myös sitä, miten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) voi vedota yhä 3 miljardin säästötavoitteisiin, vaikka sote-malli on muuttunut vuoden kuluessa täysin.

Kaiken kritiikinkin jälkeen, Harkimo sanoo, ettei tiedä vielä, miten aikoo sotesta eduskunnassa äänestää.

– Minä katson nyt tämän perustuslakivaliokunnan (lausunnon). Minä haluan nähdä nyt, miten tämä menee tämä koko homma, hän sanoo.

Perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslakilausunto valmistunee huomenna.

”Käytämme kaikissa asioissa omaa harkintaa, jos äänestys ei ole ihan ylivoimainen.”

Tuskin on kenellekään yllätys, että entisestään puolueesta kokoomuksesta Harkimoa ei lain taakse käännytetä.

– Ei kokoomus puhu minun kanssa mitään. Kyllä ne nyt tietävät, että minä pystyn itse päättämään tämän asian.

Tällä hetkellä Harkimo äänestäisi sote vastaan.

– Jos ei tule jotain uusia juttuja, millä ne pystyvät perustelemaan näitä kaikkia asioita. Mutta kun ne niin huonosti perustelevat kaikki.

– Kun ei ole paljastanut korttejaan etukäteen, niin kaupankäynti on mahdollista. Hjallis on menestynyt kauppamies, joka pyrkii käyttämään tilanteen hyväkseen. , tviittasi hiljattain kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru.

Harkimo ei itseään kauppamieheksi sote-asioissa lue. Hän sanoo, ettei ole puhunut kansanedustajia vastustamaan sotea.

– Totta kai minä olen keskustellut ihmisten kanssa tästä asiasta, mutta ei se ole minun asia mennä käännyttämään ihmisiä puoleen tai toiseen.

Harkimon Liike Nytin nettisivuille on tulossa äänestys, jossa saa äänestää eri asioiden puolesta tai vastaan, myös sotesta.

Jos yli 50 % on puolesta tai vastaan, äänestättekö sen mukaisesti vai käytättekö omaa harkintaa?

– Kyllä minä käytän omaa harkintaa. Me käytämme kaikissa asioissa omaa harkintaa, jos äänestys ei ole ihan ylivoimainen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Mikko Salmi

”Perkele, ne jätteet on ajettava Suomesta”
10.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat