Internationellt

Höga förväntningar inför möte om markförstöring

Foto: Manipadma Jena/IPS
Varje år går tolv miljoner hektar mark förlorad i världen. Bilden visar försök att återfå växtlighet i Kubuqi-öknen i Kina.

Förväntningarna från värdlandet Indien är höga inför det möte inom FN:s konvention mot ökenspridning som i veckan inleddes i New Delhi. Men utmaningarna förblir stora, vilket inte minst situationen i Indien vittnar om.

IPS

Arbetarbladet

 

Mötet är det 14:e i ordningen för alla de länder som ingår i FN-konventionen UNCCD, vilken syftar till att hindra ökenspridning, torka och utarmning av jordmånen, samt till att främja hållbar markanvändning. Det kommer att pågå i utkanten av den svårt luftförorenade indiska huvudstaden fram till den 13 september.

 

I samband med att mötet öppnade tog Indien över som ordförande för konventionen under de kommande två åren. Och landets miljöminister Prakash Javadekar underströk att hans förhoppning var att konferensen ska leda fram till en samsyn kring flera svåra frågor – däribland hur torkor och frågor om markrättigheter ska hanteras.

 

Vid mötet kommer bland annat en rapport om klimatförändringar och marker, som presenterades av FN:s klimatpanel IPCC i augusti, att diskuteras. I denna rapport slår klimatpanelen fast att dagens jord- och skogsbruk ger stora klimatutsläpp som driver på klimatförändringarna. Samtidigt konstateras att en hållbar markanvändning kan motverka både klimatförändringar och andra miljömässigt negativa effekter på ekosystem och samhällen.

 

Prakash Javadekar säger att det är hoppingivande att så många stora länder har anslutit sig till FN:s hållbara utvecklingsmål och lagt fram nationella målsättningar kring skyddet av marker.

 

Samtidigt visar situationen i Indien hur svårt det tycks vara att leda upp till dessa målsättningar. Nästan en tredjedel av landets åkermarker har utarmats på grund av avskogning, överutnyttjande, erosion och förstörda våtmarker, visar en undersökning från 2016. Dessa marker ska samtidigt försörja landets 1,3 miljarder invånare.

 

En studie som genomfördes förra året av den oberoende indiska tankesmedjan Energy and Resource Institute, uppskattade att förstörelsen av marker orsakat förluster i Indien som uppgick till motsvarande 47 miljarder dollar mellan 2014 och 2015. I våras kom en annan studie som visade att 16 av Indiens 24 största deltaområden riskerar att drabbas av torkor.

 

Den avgörande frågan är hur de länder som ingår i konventionen ska kunna minska förstörelsen av marker och därmed förlusten av ekologisk mångfald – något som riskerar att drabba flera miljarder människor.

 

Vid mötet deltar ett 90-tal regeringsrepresentanter och fler än 7 000 deltagare från alla deltagande länder. Målet är att de ska komma fram till ett antal handlingsplaner för att stärka en mer hållbar markanvändning och bemöta torkor, skogsbränder, sandstormar och framtvingad migration.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE