Politiikka

Hoitajaliitto varoittaa vaaratilanteiden riskistä: ”Valvovia silmiä on liian vähän”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola on erittäin pettynyt eduskunnan sivistysvaliokunnan mietintöön varhaiskasvatuslakiesityksestä. Siinä ei puututa hänen mukaansa ollenkaan suurimpaan ongelmaan. Liian suuret ryhmäkoot ja liian pieni henkilöstömäärä on huono yhtälö.

Esityksessä on keskeistä nostaa lastentarhanopettajien määrää suhteessa lastenhoitajiin ja lähihoitajiin.

– Heidän määränsä lisääminen ei nosta varhaiskasvatuksen tasoa, vaikka lakiesitystä markkinoidaan näin, Paavola huomauttaa.

Hän pelkää, että henkilöstö vaihtuu lapsiryhmissä jatkuvasti. Kun henkilöstöä ei ole saatavilla, ja kunnat täyttävät suuren osan lastentarhanopettajien toimista määräaikaisilla sijaisilla. Paavola epäilee, että hyvien sijaistenkin saaminen voi olla hankalaa. Lisäksi uusi laki tuo arvioitua paljon enemmän palkkakustannuksia.

Superin mielestä varhaiskasvatuksen laatua voidaan parantaa pienentämällä lapsiryhmäkokoja. Näin houkuteltaisiin myös osaavia ammattilaisia.

– Pienissä ryhmissä lapset saavat enemmän aikuisen aikaa, kiusaamiseen voidaan puuttua paljon aiemmin ja hallitsematonta käytöstä syntyy harvemmin, Paavola perustelee.

”Tarvitaan riittävä määrä koulutettua henkilökuntaa.”

Suurin osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä on lastenhoitajia. Ilman lastenhoitajia moni lapsi jäisi kokonaan vaille ammattitaitoista hoitoa ja kasvatusta päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa.

Lastenhoitajilla on usein lähihoitajan koulutus. Lähihoitaja on lisäksi ainoa varhaiskasvatuksessa työskentelevä terveydenhuollon ammattihenkilö. Paavola huomauttaa, että monella lapsella on jokin pitkäaikaissairaus, joka vaatii hoitoa myös päivän aikana.

Paavola korostaa, että lähihoitajakoulutus antaa valmiudet pienten lasten hoitoon ja kasvatukseen – lähihoitajat ovat kohtaamisen ammattilaisia.

Super on huolissaan myös turvallisuudesta.

– Lastenhoitajien vähentäminen on turvallisuusriski lapsille ja myös henkilökunnalle. Liian vähäinen henkilöstömäärä ja suuret ryhmäkoot aiheuttavat vaaratilanteita, kun valvovia silmiä on liian vähän. Tarvitaan riittävä määrä koulutettua henkilökuntaa, joka työskentelee lähellä lapsia, Silja Paavola painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat