Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Hoitajapula – kriisi, joka vaatii välittömiä toimia

Aino Laine on aluevaaliehdokkaana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella numerolla 297.

Hoitajat haluavat tehdä työnsä hyvin. Sairaanhoitajan työ on upeaa työtä, josta itsekin nautin. Koen joka päivä, että työlläni on merkitystä. Hymy, jonka saan pitkään huonossa voinnissa olleelta vanhukselta on korvaamaton kiitos. Moni hoitaja välittää työstään, potilaistaan ja työkavereistaan niin paljon, että sietää aivan liian pientä palkkaa ja raskaita työoloja.

Aino Laine

Me hoitajat olemme liian kilttejä. Minäkin lupauduin tekemään omien töideni lisäksi rokotusvuoroja auttaakseni koronataistelussa. En minä kysynyt, voisinko saada enemmän kuin 16,5 euroa tunnissa palkkaa. Olemme tottuneet siihen, ettemme voi pyytää lisää palkkaa – ja senkin kerran kun lisäpalkkaa luvataan, se meinataan viedä pois, kuten HUSin koronalisistä joulukuussa opittiin. Hoitaja tekee iltavuoroja, yövuoroja ja sunnuntaivuoroja sekä ylitöitä, jotta rahat riittävät elämiseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 69 % sairaanhoitajista on harkinnut viime vuoden aikana alanvaihtoa, kun vuonna 2019 luku oli 56 % (HS 22.12.) Ammattibarometrin mukaan vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla avoimia sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien työpaikkoja oli keskimäärin 3221 ja lähihoitajien 5321 kuukaudessa. Luvut kasvavat jatkuvasti, eikä avoimiin paikkoihin ole hakijoita. Meidän on pystyttävä pitämään kiinni nykyisistä työntekijöistä, houkuttelemaan alalle uusia tekijöitä sekä hoitoalalta pois ajautuneita alanvaihtajia takaisin. Keskeiset keinot ovat palkat, johtaminen ja työolot.

Palkka-asiat kuuluvat ensisijaisesti työmarkkinapöytiin, mutta vahva poliittinen tahto palkkojen nostoon tarvitaan ammattiyhdistysten tueksi. Palkkojen nostoa kannattaa myös 80 % suomalaisista (HS 27.12.) Rahaa palkkojen nostoon on löydyttävä ja tulevat aluepäättäjät kohtaavat tiukan kysymyksen: Mistä rahat otetaan?

SDP:n on oltava valmiina esittämään konkreettisia keinoja työolojen ja johtamisen parantamiseksi. Tarvitsemme ammattitaitoisia, monialaisia johtajia johtamaan monialaista sotea. Hoitajat tulee ottaa mukaan kaikkeen hoitajia koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla on paljon osaamista ja ymmärrystä hoitotyön prosessien käytännön luonteesta. Tätä osaamista ei hyödynnetä tarpeeksi. Tehokkaampi osallistaminen sitouttaa työntekijät työpaikkaan ja tutkitusti parantaa tyytyväisyyttä työhön.

Hoitotyö on nimittäin huippua työtä. Kun hoitajilta kysyy, miksi he ovat hoitoalalla, vastauksia sataa pilvin pimein. Kohtaamiset, asiakkaat, työkaverit, jatkuva uuden oppiminen, työn monipuolisuus, merkityksellisyys, auttaminen, huumori, kutsumus, elämäntarinat, sydämellisyys, toveruus, kiitollisuus, läheisyys, onnistuminen, vilpittömyys, aitous. Hoitotyö houkuttaa monia ja syystä. Annetaan hoitajille siis merkityksellisen työn lisäksi myös oikeudenmukainen palkka ja mahdollisuus tehdä työnsä hyvin.

Kirjoittaja on SDP:n aluevaaliehdokas Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE