Kotimaa

Hoitajat kärsivät huonosta sisäilmasta – työnantajat vähättelevät yhä ongelmaa

Lehtikuva / Trond H. Trosdahl
Lehtikuva / Trond H. Trosdahl
Lehtikuva / Trond H. Trosdahl

Sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla on paljon sisäilmaongelmia, ilmenee tuoreesta kyselytutkimuksesta. Tulosten mukaan hoitajat oireilevat työpaikan sisäilman vuoksi selvästi enemmän kuin muu väestö.

Työpaikkojen sisäilman vaikutuksia selvittivät yhteistyössä lähi- ja perushoitajaliitto Super ja Turun yliopisto.

Lähi- ja perushoitajaliitto vaatii nyt saatujen tulosten perusteella alan rakennusvalvonnan tehostamista ja sanktioiden käyttöönottoa. Super lisäksi vaatii, että kriisitilanteisiin tarvitaan nopeat väistötilat ja työpaikan vaihdosta tuetaan.

Kyselyn mukaan sairastelusta aiheutuu haittojen lisäksi runsaasti kustannuksia.

Koettu sisäilman laatu on heikko.

Selvityksessä kävi ilmi, että infektiosairauksista poskiontelotulehdus, kurkunpääntulehdus ja keuhkoputkentulehdus ovat tavallista yleisempiä sosiaali- ja terveysalalla. Niin ikään astma on selvästi yleisempi lääkärin toteama sairaus kuin muulla aikuisväestöllä.

Kosteusvaurion merkit ja näkyvä homekasvu ovat hoitoalan työpaikoilla yleisiä, ja niitä havaitaan enemmän kuin esimerkiksi koulurakennuksissa.

Koettu sisäilman laatu on heikko. Vain viidennes kyselyyn vastanneista oli tyytyväinen ilmanvaihtoon. Yli puolet koki sisäilman tunkkaisena ja kuivana.

Kyselyyn vastanneet myös katsoivat, että työpaikkarakennusten korjaukset ovat liian pintapuolisia. Henkilöstö kokee, että työnantajat ja rakennusten omistajat vähättelevät edelleen sisäilmaongelmaa – työntekijät ovat havainneet asenteessa vain pientä edistymistä.

Selvityksen mukaan terveydenhuollossa tarvitaan ripeämpää toimintaa, jotta haitat altistumisen johdosta jäävät vähäisiksi ja työntekijät pääsevät tutkimuksiin ja hoitoon oikea-aikaisesti. Johtopäätöksissä painotetaan, että ongelmien ennaltaehkäisy on tärkeää sekä rakennuspuolella että terveydenhuollossa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat