ehdokasmainos

Hoitajat: Rehula, vedä takaisin lakiesityksesi!

Kuva: Kari Hulkko
paavolasiljahulkko
Silja Paavola.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super vaatii hallitusta vetämään takaisin päätöksensä pienentää vähimmäishenkilöstömitoitusta vanhustenhoidossa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on ilmoittanut, että hallitus hakee vaihtoehtoisia säästökohteita ja ilmoittaa päätöksestään lähiviikkoina. 0,4:n mitoitus tarkoittaisi, että kymmentä vanhusta kohti olisi yksi hoitaja paikalla.

Mitoitukseen lasketaan hoitajat koko vuorokauden aikana kaikissa vuoroissa ja myös vapaalla olevat hoitajat.

– Käytännössä tulisi puhua paikalla olevien mitoituksesta, se antaa todellisen kuvan, liiton puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

– 0,4:n henkilöstömitoituksella todellinen mitoitus on noin 0,1 vuoroa kohti.

Super on vaatinut vanhuspalvelulakiin kirjausta hyvästä mitoituksesta, jossa on huomioitava myös asiakkaan hoidon tarve.

Pelkät suositukset eivät ole riittäneet ja niitä on helppo muuttaa, jos säästöpaineet käyvät koviksi. Kun puhutaan kansalaisten perusoikeuksien toteutumisesta ja turvallisuudesta, niiden tulisi olla varmemmalla pohjalla kuin vain suositusten varassa. Hallituksen tehtävä on päätöksillään turvata kansalaisten turvallisuus ja perusoikeudet, Super painottaa.

Nykyinen vähimmäismitoitus 0,5 on liian pieni, eikä sillä pystytä turvaamaan hyvää hoitoa.

Mitoituksen pudottaminen 0,4:n tasolle tarkoittaisi käytännössä, että hallitus sallisi työnantajien jättävän vanhukset heitteille.

Vanhukset ovat aikaisempaa huonokuntoisempia ympärivuorokautisessa hoidossa. Myös kotihoidossa on asiakkaita, joiden kunto vaatisi niin sanottua laitoshoitoa. Mitoituksen pudottaminen 0,4:n tasolle tarkoittaisi käytännössä, että hallitus sallisi työnantajien jättävän vanhukset heitteille.

Super vaatii, että vanhustyötä tekeviä on kuultava ja otettava viesti tosissaan: niin pienellä mitoituksella ei voida täyttää vanhuspalvelulain vaatimuksia palvelujen laadusta. Voidaan tarjota ruoka ja vuodepaikka, ei muuta.

– Jos hallitus haluaa linjata, että vanhukset eivät muuta ansaitse, voidaan unohtaa puheet sivistysvaltiosta, puheenjohtaja Paavola sanoo.

Yksin työvuorossa oleminen on turvallisuusriski sekä asiakkaalle että hoitajalle. Työsuojelumääräykset eivät tällöin toteudu. Vanhustenhoitoon kuuluvat olennaisena osana erilaiset nostot, joissa tarvitaan usein työparia. Kun hoitajia on liian vähän, vaaratilanteiden määrä kasvaa, eikä niiden ennaltaehkäisemiseen tai selvittämiseen ole mahdollisuuksia.

– On hyvä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavat Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Arja Juvonen (ps.) ja Sari Sarkomaa (kok.) eivät kannata vähimmäismitoituksen pienentämistä.

Paavolan mukaan Super odottaa nyt, että asian vastuuministeri Juha Rehula toimii vastuullisesti ja kunnioittaa myös valiokuntavastaavien asiantuntemusta.

Myös oppositio, SDP etunenässä, vastustaa hallituksen esitystä.

”Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille täysin väärä tapa parantaa sote-palveluiden yhteensovittamista”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hallitus on pelkistänyt sote-uudistuksen projektiksi, jossa pakkoyhtiöittäminen ja yksityisten markkinoiden kasvattaminen ovat keskiössä. Samalla asiakkaan tarpeet ja tavoite sujuvista palveluketjuista on unohdettu, toteaa kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen puhui asiasta maanantaina Joensuun Työväenyhdistyksen ja Savo-Karjalan SDP:n Inhimillinen SOTE -tilaisuudessa.

– Ihmiset haluavat sujuvia ja laadukkaita palveluita nopeasti. Sujuvuuden takaamisessa taas tärkeintä on eri toimijoiden ja tasojen välisten raja-aitojen poistaminen. Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille on täysin väärä tapa parantaa palveluiden yhteensovittamista ja integraatiota. Jos kilpailevia tuottajia ja tasoja syntyy tusinoittain, on kokonaisuuden hallinta vaikeaa ja vaikuttavuus kärsii, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa ongelmia seuraa myös hallituksen päätöksestä erottaa järjestäminen ja tuottaminen toisistaan.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että tämä saattaa johtaa siihen, ettei laki ­enää mahdollista Siun soten tai Eksoten kaltaisia integroituja järjestelmiä, Haatainen selventää.

– Pakkoyhtiöittäminen ja palveluiden pilkkominen yksityisille markkinoille on hallitukselta ennen kaikkea ideologinen päätös. Olisi paljon järkevämpää parantaa julkista palvelua ja käyttää yksityistä sekä kolmatta sektoria täydentävinä palveluina.

Helsingin kaupunginhallitus: Maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä

Kuva: Getty Images
hesa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupunginhallitus arvostelee monin osin hallituksen esityksiä maakunta- ja sote-uudistukseksi.
Kaupunginhallitus hyväksyi periaatepäätöksen lausunnoksi hallituksen maakunta- ja sote-lainsäädännöstä. Asia tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2. marraskuuta.

Kaupungin laajassa esityksessä käydään läpi hallituksen suunnitelmia maakunta- ja sote-ratkaisuksi ja niihin liittyviä lakiehdotuksia.

Lausunnossa todetaan, että ehdotettu alueellinen jako ei kaikilta osin perustu nykyisin toimiviin yhteistyöratkaisuihin ja että maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä.

Lausunnossa arvostellaan esitystä myös kansanvaltaisuuden puutteesta.

Lausunnon yksityiskohdista käytiin yli 20 äänestystä.

Allekirjoitetaan EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus torstaina? – ”Vielä on aikaa”

Kuva: Jari Soini
satamajarisoini14944

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitävät torstain huippukokousta edelleen mahdollisena. Tusk sanoo Twitterissä, että hän ja Trudeau kannustavat osapuolia löytämään ratkaisun.

– Vielä on aikaa, Tusk tviittaa.

Torstaiksi suunnitellussa huippukokouksessa olisi tarkoitus allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus.

Sopimus on ajautunut kuitenkin umpikujaan, sillä Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei ole antanut sille tukeaan.

Aiemmin tänään Belgian pääministeri Charles Michel sanoi, että Vallonian vastustuksen vuoksi hän ei voi allekirjoittaa sopimusta.

Vapaakauppasopimus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän.

Jussi Niinistö kiistää Suomen asevientilinjan muuttuneen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
36360628-1

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiistää, että Suomen asevientilinja olisi nykyisen hallituksen aikana muuttunut. Niinistö sanoi Ylelle, ettei myönnetyistä vientiluvista voi vetää johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä.

Jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti, Niinistö sanoi.

Suomesta on tuoreen raportin mukaan viety aseita esimerkiksi Saudi-Arabiaan ja Uzbekistaniin. Niinistön mukaan Saudi-Arabiaan vietyjä Patrian kranaatinheittimiä ei ole käytetty Jemenissä siviiliuhreja vaatineissa iskuissa. Uzbekistanin tilanne taas on Niinistön mielestä varsin vakaa.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi aiemmin, että Suomen asevientipolitiikkaa on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana merkittävästi löysennetty.

Hovioikeus hylkäsi Janitskinin kantelun

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina Ilja Janitskinin kantelun, jossa hän vaati vangitsemisensa perumista. Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin vangittavaksi poissaolevana runsaat kaksi viikkoa sitten.

Ilja Janitskin pyörittää MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.

Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.