Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hoivakotien laiminlyönteihin puuttuneet hoitajat on poikkeuksetta irtisanottu” – “Pilliin puhaltajien” suojelu etenee EU:ssa

Euroopan unionin direktiivi väärinkäytösten ilmoittajien suojasta on europarlamentin virallista hyväksymistä vailla. Se jää uuden parlamentin tehtäväksi.

Demokraatti

Demokraatti

Direktiivi turvaa työntekijöitä, jotka ilmoittavat ja paljastavat työympäristöönsä tai työpaikkaansa liittyviä väärinkäytöksiä. “Pilliin puhaltaja” -direktiivillä taataan, että väärinkäytöksiä esille tuovat työntekijät uskaltavat turvallisesti ja seuraamuksitta antaa tietonsa eteenpäin.

– Ehdottomasti tarvitaan sellaiset edustajat europarlamenttiin, jotka vievät sen maaliin, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n edustajiston jäsen, SDP:n eurovaaliehdokas Satu Taavitsainen kirjoittaa blogissaan.

Hän muistuttaa, että väärinkäytöksistä ilmoittajat ovat tärkeitä yhteiskunnan turvallisuudelle, luotettavuudelle ja avoimuudelle.

– Yritysten ja julkisyhteisöjen toiminta ei aina ole asiallista ja väärinkäytöksiä ja laittomuuksia tapahtuu, kuten Suomessa esimerkiksi vanhustenhuollossa ja perintäyhtiöissä. Nythän vanhusten hoivakotien laiminlyönteihin puuttuneet hoitajat on poikkeuksetta irtisanottu.

EU:n direktiivi takaa voimaantullessaan sen, että työntekijä voi ilmoittaa väärinkäytöksistä tai ongelmista joko sisäisiä kanavia pitkin tai suoraan viranomaiselle.

Suomessa ei ole minkäänlaista lain suojaa ilmoittajille.

Lisää aiheesta

– Mikäli kumpikaan taho ei reagoi tietyssä määräajassa, henkilö voi ilmoittaa tietonsa myös julkisesti. Direktiivi suojaa, että kaikenlaiset vastatoimet työntekijää kohtaan on kielletty, Taavitsainen painottaa.

Hän toteaa, että laskelmien mukaan direktiivillä on julkiseen talouteen miljardiluokan positiivinen vaikutus. EU menettää 120 miljardia euroa vuodessa korruption takia, josta 5,8 miljardia julkisten hankintojen yhteydessä.

Jäsenmailla on direktiivin hyväksymisen jälkeen kaksi vuotta aikaa saattaa se kansalliseen lainsäädäntöön. Taavitsaisen mukaan monessa maassa, esimerkiksi Suomessa, ei ole minkäänlaista lainsäädäntöä tai lain suojaa ilmoittajille. Hän pitää tärkeänä, että kansallisessa toimeenpanovaiheessa soveltamisala on laaja.

– Suomella on mahdollisuus vaikuttaa EU-puheenjohtajuuskaudellaan asian myönteiseen etenemiseen ja kannustaa jäsenmaita ulottamaan direktiivi koskemaan myös kansallisten lakien väärinkäytöksiä.

– Suomalaisiin arvoihin sopii korruptiovastaisuus, ympäristönsuojelu, kansanterveyden vaaliminen ja yleinen turvallisuus. Naapurimaistamme Ruotsi ja Norja ovat jo hyväksyneet omaan kansalliseen lainsäädäntöönsä ilmoittajien suojan, Taavitsainen huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE