Politiikka

Hollannin äärioikeistolle karvas pettymys – nyt avautuu Jussi Halla-aho: ”Tavoitteen pitääkin olla juuri se, että valtavirtapuolueet muuttuvat nuivemmiksi”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Perussuomalaisten johtoon pyrkivä europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kommentoi Hollannin vaaleja sanomalla, että media hihkuu torjuntavoittoa, kun Geert Wildersin johtama vapauspuolue jäi gallupkannatuksestaan.

Halla-aho muistuttaa, että vapauspuolue lisäsi kannatustaan ja paikkamääräänsä edellisiin vaaleihin nähden.

”Tätä kai yleensä kutsutaan vaalivoitoksi.”

Toiseksi Halla-aho sanoo, että kun kyse on monipuolue- eikä kaksipuoluejärjestelmästä, vaalivoiton määrittely ei ole yksiselitteistä.

”Wildersistä tuskin olisi tullut pääministeriä, vaikka vapauspuolueesta olisi tullut suurin puolue. Kolmanneksi: Pääministeri Rutte menestyi ennakoitua paremmin siksi, että hän omaksui Wildersiltä tiukemman suhtautumisen maahanmuuttoon ja -muuttajiin. Mielestäni tavoitteen pitääkin olla juuri se, että valtavirtapuolueet muuttuvat nuivemmiksi, koska muuten muutos ei ole mahdollinen.”

Halla-aho mainitsee myös Helsingin Sanomat, jossa hänen mukaansa ”vinoillaan, että Euroopan ”äärioikeisto” on paljonpuhuvan hiljaa Alankomaiden vaalituloksesta”.

”Se todella on paljonpuhuvaa. Brexit-äänestyksen ja Trumpin voiton jälkeen toinen osapuoli lähti kaduille riehumaan.”

Halla-aho pitää myös ajatusta dominoefektistä hyvin naiivina.

”Siis siitä, että kansallismielisten puolueiden tai ehdokkaiden voitto tai häviö yhdessä paikassa vaikuttaisi vaaleihin jossakin muualla. Vaalit käydään paikallisista lähtökohdista, ja tuloksiin vaikuttavat paikalliset olosuhteet (esim. maahanmuuttotilanne) ja ehdokkaiden uskottavuus.”

Halla-aho kommentoi vaaleja Facebook-sivuillaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat