”Hölynpölyä” – Medvedev kuittasi väitteet rajan tahallisesta vuotamisesta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Rajaan liittyvät kysymykset nousivat pääosaan pääministerien Juha Sipilä ja Dmitri Medvedevin tapaamisessa.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kiistää epäilyt, että turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä Suomeen olisi Venäjän politiikkaa.

– Tällaiset väitteet ovat ihan hölynpölyä, sanoi Medvedev.

Venäjän ja Suomen rajan vuotamisesta kysyttiin Medvedeviltä lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin hänen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaamisen päätteeksi.

– Jos puhumme niistä henkilöistä, jotka tulevat Venäjän puolelta Suomeen emmekä voi estää heitä matkustamasta, niin sellaisia pakolaisia on korkeintaan tuhat. Teidän länsirajanne kautta on saapunut yli 30 000 pakolaista. Ongelman syyt ovat niissä tapahtumissa, jotka ovat meneillään Lähi-idässä, sanoi Medvedev.

Sekä Sipilä että Medvedev vakuuttivat, että rajaan liittyviin kysymyksiin kiinnitetään huomiota. Ne olivat yksi tämänpäiväisen tapaamisen keskustelunaiheista.

– Totesimme, että yhteistyömme rajalla on toiminut vuosikymmeniä erittäin hyvin, sanoi Sipilä.

Teidän länsirajanne kautta on saapunut yli 30 000 pakolaista.

– Laittoman maahantulon kanavan sulkeminen on kummankin maan etujen mukaista. Yhteistoiminnalla voimme estää erilaisten ongelmien ja uhkien aiheutumisen kummankin maan sisäiselle turvallisuudelle, sanoi Sipilä.

Pääministerit aikovat keskustella rajakysymyksistä vielä puhelimitse ensi viikolla.

Sipilä ja Medvedev keskustelivat tapaamisessaan myös Suomen ja Venäjän taloudellisista suhteista. Venäjä on Suomelle edelleen tärkeä kauppakumppani, vaikka maiden välinen kauppavaihto onkin laskenut voimakkaasti.

Esillä oli myös Syyrian ja Ukrainan tilanne. Sipilä totesi Suomen olevan täysin sitoutunut EU:n yhteiseen ulkopolitiikkaan, siis myös Ukrainan tilanteesta johtuviin pakotteisiin.

Medvedev ja Sipilä tapasivat nyt ensimmäisen kerran. Sipilä kutsui Medvedevin vastavierailulle Suomeen. Edellisen kerran Suomen ja Venäjän pääministerit tapasivat lokakuussa 2013.

Siniset sai myös puoluesihteerin, ja se on Torvinen

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeriksi on valittu lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen.

Torvinen päihitti puoluesihteerivaalissa vastaehdokkaansa selvin luvuin.

Puolueen puheenjohtajaksi on valittu eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi työministeri Jari Lindström.

Sininen tulevaisuus pitää ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.

HS-kritiikkiä nyt tutkijalta kohuvuodosta: Tässä tapauksessa en ole löytänyt hyvää ja selvää eettismoraalista syytä julkaisulle

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tiedusteluasiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille aiheuttaa merkittävää mainehaittaa suomalaisille tiedusteluelimille.

Tiedusteluelinten luotettavuus on kansainvälisessä tiedusteluyhteistyössä elintärkeää, sillä muut maat eivät mielellään luovuta tiedustelutietojaan epäluotettavaksi havaitulle yhteistyöorganisaatiolle.

– Suomen maine on sen verran vahva, että eiköhän se tämän kestä, Salonius-Pasternak sanoi STT:lle.

Hän kummeksuu Helsingin Sanomien päätöstä julkaista salaisten asiakirjojen sisältämiä tietoja.

– Ymmärrän täysin tietojen julkaisemisen, jos on tapahtunut esimerkiksi jokin rikos, jos valtiovalta, poliisi tai Puolustusvoimat olisi käyttäytynyt lakien vastaisesti. Tällöin julkaisemiselle on hyvä ja selvä eettismoraalinen syy. Tässä tapauksessa en ole sellaista löytänyt, Salonius-Pasternak sanoi.

Ravintolassa ampunut mies kertoo olleensa niin humalassa, ettei muista asiasta mitään

Turussa mies laukaisi käsiaseen ravintolassa lauantain vastaisena yönä, ilmoittaa poliisi. Kello yhden jälkeen ammuttu laukaus osui ravintolan seinään, eikä kukaan haavoittunut luvattoman aseen luodista.

Järjestyksenvalvojat havaitsivat laukauksen jälkeen asetta taskuunsa laittaneen miehen, ottivat tämän kiinni ja käskivät muut asiakkaat poistumaan.

Ampujaksi epäilty kertoi kuulusteluissa olleensa niin vahvassa humalassa, ettei hänellä ole tapauksesta muistikuvia. 24-vuotiasta kruunupyyläistä miestä epäillään ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Turun keskustassa sijaitsevassa ravintolassa oli aseen laukaisun aikaan 40–50 ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nuori mies ja voin tehdä mitä vain” – Soini: Gallupit ovat viihdettä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sanoo pysyttelevänsä jatkossakin Sinisessä tulevaisuudessa taustahahmona. Ehdokkuutta seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei sulje pois.

– Ei tässä kannata, minähän olen nuori mies ja voin tehdä vaikka mitä. Mutta puoluetta en johda, se pätee jatkossakin, Soini sanoi.

Hän kehui tunnelmia puoluekokoukseen saapuessaan ”tosi hyviksi”.

– Täällä on paljon tuttuja hyviä ihmisiä paikalla, niitä jotka on nostaneet liikkeitä ennenkin eikä vaan puhuneet.

Soinin mielestä sinisten heiveröisestä gallupluvuista ei ole syytä hermostua.

– Vaaleissa ratkaistaan kannatus, gallupit ovat viihdettä. Olen ihan varma, että nämä (puolueen johto) onnistuvat, mutta helppoa ei tule olemaan, Soini sanoi saapuessaan Sinisen tulevaisuuden ensimmäiseen puoluekokoukseen Tampereelle.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Keskustelua aiheesta

Sampo Terho on nyt puoluejohtaja – halusi Sinisten pomoksi ainoana

Kuva: Lehtikuva

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on valittu odotetusti viime kuussa puolueeksi rekisteröidyn Sinisen tulevaisuuden johtoon.

Terholla ei ollut puheenjohtajakisassa vastaehdokkaita.

Sininen tulevaisuus pitää parhaillaan ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.