Turva – Hymy

Homeopatiaa lapsille -kurssi aiheutti äläkän, opisto perääntyi – Lääkäriliiton toiminnanjohtaja: ”Tämä maailma menee ihan älyttömäksi”

Kuva: Getty Images

Helsingin aikuisopistossa oli suunnitteilla Homeopatiaa lapsille -kurssi. Asiasta nousi kuitenkin kova meteli etenkin sosiaalisessa mediassa ja opisto sai kurssista paljon palautetta. Kurssista oli mennyt tietoja myös THL:ään.

Nyt kurssi on päätetty perua.

Keskustelun aloittajia sosiaalisessa mediassa oli Sinisen tulevaisuuden varapuheenjohtaja Tiina Ahva, joka kirjoitti asiasta Twitterissä tunnisteella #huuhaa.

– Minkäs aikuisopiston kurssin sitä voisi keväälle ottaa? Astrologian ja tarot-ennustamisen ryhmätkin löytyisi, mutta ehkä kuitenkin alan hoitaa lastentauteja homeopatialla. Kiva tietää, että tällaista legitimisoidaan Helsingissä. #huuhaa #helsinki #kurssitarjonta, Ahva kritisoi kurssia.

Demokraatti ei ole tavoittanut puhelimitse Helsingin aikuisopiston rehtoria, mutta aikuisopiston koulutuspäällikkö Anne Leinonen kertoo saaneensa kurssista kriittistä palautetta pääasiassa somen kautta. Sitä on hänen mukaansa tullut myös muutoin.

– Me olemme peruneet nämä kurssit saamamme palautteen perusteella. Olemme ottaneet kuuleviin korviimme palautteen. Me olemme tehneet tämäntyyppisen virheen ja olemme sen virheen korjanneet ja eri näkökulmat jatkossa tarkemmin huomioon, Leinonen sanoo.

Hänen mukaansa opistolle on sattunut virhearviointi.

– Siinä yhteydessä, kun olen hyväksynyt tämän kurssin ohjelmaani, en ole ollut itse riittävän huolellinen, miten se sopii vallalla olevaan terveyskäsitykseen ja esimerkiksi Lääkäriliiton kantaan, Leinonen sanoo.

Helsingin Aikuisopistoa johtaa 10-jäseninen hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Tehy ry:n järjestöpäällikkö Tanu Heikkinen.

– Aikuisopisto on varmaan itse todennut, että on ollut järkevää kurssi peruuttaa ja varmasti sen peruuttamiselle on ollut hyvät perusteet, hän sanoo.

”Eli ei olisi ollut mikään hoito kyseessä vaan luento.”

Anne Leinosen mukaan aikuisopistossa ei ole vuosiin ollut homeopatian kursseja, kunnes viime syksynä oli pari johdantokurssia. Leinonen kertoo, että nyt asiakkaiden toiveiden takia sekä kurssin opettajan ja asiakkaiden kanssa yhdessä suunnitellen opistossa päätettiin järjestää Homeopatiaa lapsille -kurssi. Se olisi ollut noin kuuden tunnin kurssi ja Leinosen mukaan sisältänyt luultavasti enimmäkseen johdantoluonteista opetusta homeopatiasta.

– Ihmisten paha mieli on tai ajattelu on varmasti syntynyt siitä, että pelätään, että ruvetaan tarjoamaan huuhaa-hoitoja lapsille, kun on rokotevastaisuuskin nyt kuumana perunana keskustelussa, Leinonen sanoo.

– Luulen, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka käyvät homeopaattien vastaanotolla ja hoidattavat sitä kautta lapsiansakin, meidän kautta he eivät olisi voineet hoidattaa. Eli ei olisi ollut mikään hoito kyseessä vaan luento, hän jatkaa.

– Tietenkään emme voi aina meidän kurssisuunnittelussa huomioida ihan kaikkia instansseja, tämä on kuitenkin vapaata sivistystyötä eikä ammatillista koulutusta. Emme myöskään ole terveydenhuollon asiantuntijoita eikä meidän tarvitse.

Helsingin aikuisopisto on yksi Suomen suurimmista yksityisistä kansalaisopistoista. Opisto saa lakisääteistä valtionavustusta. Se on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:hon kuuluvien ammattiliittojen muodostaman Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry:n ylläpitämä.

– Vaikka saamme valtionapua, olemme tehneet jo aikoja sitten valintoja, että meillä on vähän erikoisempia kursseja kuten astrologia, tarot ja homeopatia. Kun valtionosuus ei kata meidän kaikkea koulutustamme, olemme jättäneet ne sellaiselle reuna-alueella, että niihin ei ole suunnattu valtionosuutta. Kursseissa on ollut erilinan hinta, asiakkaat ovat maksaneet niistä enemmän, Leinonen kertoo.

”Heillä on jo vuosikymmeniä pyritty suojaamaan alaikäisiä ja vakavasti sairaita.”

Demokraatti haastatteli Lääkäriliiton toiminnanjohtajaa Kati Myllymäkeä kurssista jo ennen kuin kurssin peruuntuminen oli selvinnyt.

– Tämä maailma menee ihan älyttömäksi, Myllymäkiä huokaisi kuultuaan Homeopatiaa lapsille -kurssista.

Hän hämmästeli, käytetäänkö sellaiseen veronmaksajien rahaa.

Hän toteaa, että Lääkäriliiton kanta on jo vuosia ollut, että Suomeen tarvittaisiin lainsäädäntöä potilaiden suojelemiseksi uskomushoidoilta.

– Eihän aikuisia ihmisiä voi kieltää syömästä millaisia ja yrttejä haluavat tai uskomasta enkeliterapiaan tai yksisarvishoitoihin ja mihin vaan, mutta lainsäädäntöön tarvittaisiin kirjaus, jossa esimerkiksi alaikäisiä, vakavasti sairaita tai dementiapotilaita voitaisiin varjella humpuukilta.

Ruotsissa on Myllymäen mukaan lapsia suojeleva lainsäädäntö, josta Suomessakin voitaisiin ottaa mallia.

– Heillä on jo vuosikymmeniä pyritty suojaamaan alaikäisiä ja vakavasti sairaita.

– Suomessa on ollut esimerkiksi tapauksia, joissa vanhemmat ovat lopettaneet insuliinin antamisen, kun on uskottu vaihtoehtohoitoihin ja lapselle on käynyt huonosti. Sitten esimerkiksi kiinalaisten yrttivalmisteiden takia, niin sanottujen luontaisvalmisteiden takia on jouduttu tekemään ihan maksansiirtoja, Myllymäki antaa varoittavia esimerkkejä.

Hän on huolissaan myös rokotevastaisuudesta.

– Ei ymmärretä, miksi Suomessa on maailman pienin lapsikuolleisuus, ei se johdu esimerkiksi homeopatiasta vaan siitä, mitä on tehty lääketieteessä.

”Ehkä tämä on trumpilainen vaihtoehtoisten totuuksien maailma.”

Myllymäki painottaa, että Suomeen on suunniteltu ainakin viidellä hallituskaudella puoskarilakia eli lakia vaihtoehtohoidoista. Työryhmiä on kokoontunut useita, mutta Suomesta toisin kuin muista Pohjoismaista laki puuttuu.

– Mutta ne ovat päätyneet erimielisiksi, kun siellä on ollut vaihtoehtohoitojen edustajia, hehän eivät hyväksy minkäänlaisia rajoituksia. Sitten on tietysti kansalaisia, joiden mielestä vaihtoehtohoitoja pitäisi olla terveyskeskuksissa veronmaksajien rahoilla. Tässä on jollakin tavalla kyse uskosta, mutta myös bisneksestä.

– On mielenkiintoista, että suomalainen väestö on koulutetumpi kuin missään aikaisemmin ja sitten tällaiset yksisarvis- ja enkeliterapiat ja jopa energiahoidot etänä menevät läpi. Haloo, missä mennään, kun puuttuu kriittinen ajattelu ja faktat eivät paina mitään. Ehkä tämä on trumpilainen vaihtoehtoisten totuuksien maailma, Myllymäki antaa palaa.

Myllymäen sanoin vaihtoehtohoitojen lobbarit ovat niin aktiivisia, että ”ministerit eivät kymmenen metrin kepilläkään koske asiaan”.

”Silloin ollaan sellaisessa umpikujassa, ettei siitä päästä eteenpäin.”

Mikä on lääketieteen virallinen kanta homeopatiaan?

– Lääketieteellisillä tutkimuksilla ei ole voitu todeta, että homeopatialla olisi vaikutuksia. Siinä ei ole vaikuttavaa ainetta. Jos senkin energian ja rahan laittaisi terveellisempään syömiseen, liikuntaan ja kulttuuriharrastuksiin, teho olisi parempi eikä vaarannettaisi terveyttä, Kati Myllymäki toteaa.

– Suomalaiset lääkärit ovat sillä tavalla avoimin mielin, että heti kun jossain kunnollisissa tutkimuksissa näytetään toteen, että hoito tehoaa, varmasti otetaan käyttöön, hän lisää.

Keskustelu homeopatian edustajien kanssa on Myllämäen mukaan äärimmäisen hankalaa.

– Sen suunnan edustajat ovat sitä mieltä, että lääketieteen paradigma on väärä ja näin ollen lääketieteen metodeilla ei saa tutkia homeopatiaa. Silloin ollaan sellaisessa umpikujassa, ettei siitä päästä eteenpäin.

Keskustelua aiheesta

”Ollaan digitaalisessa häpeäpaalussa 24/7” – valtakunnansyyttäjä toivottaa Ylellä voimia Jari Sillanpäälle

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen (kuvassa) kertoo Ylen haastattelussa pohtineensa viime aikoina sitä, pitäisikö asian saama julkisuus ottaa nykyistä enemmän huomioon rangaistuksia määrättäessä.

– Olen suhtautunut aiemmin aika kielteisesti julkisuuden merkitykseen rangaistuksen lieventämisperusteena. On myönnettävä, että tapaukseni myötä olen lieventänyt omaa kantaani. Nykyisin julkisuus on pahimmillaan sitä, että ollaan semmoisessa digitaalisessa häpeäpaalussa 24/7, Nissinen kertoo Ylelle.

Korkein oikeus tuomitsi Nissisen joulukuussa sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeusministeriö on ilmoittanut antavansa tammikuun aikana arvionsa Nissisen jatkosta tehtävässään.

Nissinen itse on ilmoittanut haluavansa jatkaa tehtävässään virkarikostuomiosta huolimatta.

Nissisen mukaan julkisuudesta voi tulla tuomitulle todellisin rangaistus ja sakot menettävät merkityksensä. Nissinen korostaa, että hänen tapauksessaan julkisuuteen lieventämisperusteena ei vedottu eikä sitä sellaisena tuomiossa käytetty.

Sen luulen tietäväni, miltä Jari Sillanpäästä on tuntunut.

Nissinen kertoo miettineensä myös mediassa laajasti esillä ollutta Jari Sillanpään tapausta. Sillanpäätä vastaan on nostettu syytteet rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä kahdesta liikennerikkomuksesta.

Syyttäjän mukaan Sillanpää käytti metamfetamiinia ja ajoi huumeen vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa. Nissinen sanoo, ettei tiedä, tullaanko Sillanpään tapauksessa julkisuus ottamaan huomioon tuomion lieventämisperusteena.

– Sen luulen tietäväni, miltä Jari Sillanpäästä on tuntunut, että voimia hänelle! Nissinen sanoo Ylen haastattelussa.

Saiko vauvasi pneumokokkirokotuksen? – Saatat olla itsekin suojassa vakavalta keuhkokuumeelta 

Pikkulapsille annetut pneumokokkirokotukset ovat merkittävästi vähentäneet rokottamattomien aikuisten sairaalahoitoon johtaneita keuhkokuumeita, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Pikkulasten pneumokokkirokotukset aloitettiin kansallisessa rokotusohjelmassa vuonna 2010. THL:n mukaan keuhkokuumeen aiheuttamat sairaalahoidot ovat sen jälkeen vähentyneet koko aikuisväestössä 15 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneillä seitsemän prosenttia.

– Ennen pikkulasten rokotusten aloittamista 65 vuotta täyttäneiden keuhkokuumeet lisääntyivät. Rokotusten alkamisen jälkeen ne kääntyivät laskuun. Viisi vuotta pneumokokkirokotusten aloittamisen jälkeen vähenemä oli noin 7 prosenttia. Vaikka tämä prosenttiosuus vaikuttaa pieneltä, se on kansanterveydellisesti merkittävä, koska keuhkokuumeita on paljon, kertoo professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta tiedotteessa.

Nuortin mukaan Suomessa sairastuu vuosittain keuhkokuumeeseen noin 50 000 ihmistä. Heistä puolet tarvitsee sairaalahoitoa. Väestön vanhetessa keuhkokuumeiden määrän odotetaan kasvavan edelleen, koska tauti yleistyy iän karttuessa.

Keuhkokuumeella on useita taudinaiheuttajia, mutta pneumokokkibakteeri on niistä yleisimpiä. Aikuiset hyötyvät lasten rokotuksista epäsuorasti rokotusten aikaansaaman laumasuojan ansiosta.

STT

Juttua päivitetty lisätiedoin.

Työpäivät 12–15-tuntisia, poimijoille mustikkakilosta euro – yrittäjälle vaaditaan yli kolmea vuotta vankeutta ihmiskaupasta

Kuva: Lehtikuva / Handout/ Tiia Syvänperä
Sisä-Suomen poliisilaitoksen esitutkintamateriaalista peräisin oleva kuva marjanpoimijoiden nuotiopaikasta ja oleskelutilasta 28.9.2016. Keskisuomalaiselle marjanpoimintayrittäjälle vaaditaan yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ihmiskaupasta. Syyttäjän mukaan mies värväsi thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin oloihin kesällä 2016.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion asiassa, jossa marjanpoimintayrittäjää syytetään 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta. Syyttäjä vaatii miehelle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoisesti yrittäjää syytetään törkeästä kiskonnasta.

Syyttäjä katsoo, että poimijat joutuivat työskentelemään 12–15-tuntisia työpäiviä pääosin maksaakseen matka- ja järjestelykuluista syntynyttä velkaa. Osa jäi työrupeamasta miinuksen puolelle.

Syyttäjän mukaan poimijat majoitettiin rekan perävaunukonteista ja linja-autoista muutettuihin tiloihin, joissa 18–20 miestä ja naista asui samassa tilassa ilman yksityisyyttä. Viranomaisten mukaan tilat olivat epähygieeniset ja paloturvallisuudessa oli puutteita.

Mies kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hän sanoi oikeudenkäynnin aikaan STT:lle, ettei poimijoiden leirin oloja pitäisi verrata paikallaan pysyviin työpaikkoihin.
– Asuinolosuhteet eivät ole kohtuukustannuksin järjestettävissä samanlaisiksi kuin normaaliolosuhteissa, hän sanoi.

Syyttäjän mukaan mies hyötyi vähintään kymmeniätuhansia euroja

Syyttäjä katsoo, että majoituksesta perittävät kulut olivat kohtuuttomat tasoon nähden. Poimijat joutuivat maksamaan myös muut kulunsa poimintavälineistä alkaen.

Kielitaidottomilla ja osin lukutaidottomillakin poimijoilla ei syyttäjän mukaan ollut käytännössä muuta mahdollisuutta kuin majoittua marjayrittäjän tarjoamiin tiloihin ja myydä marjansa yrittäjän määräämällä hinnalla. Y

Yrittäjä maksoi esimerkiksi mustikasta poimijoille 1–1,2 euroa kilolta.

Poimijat vaativat yrittäjältä ja hänen yrityksiltään maksamatta jääneistä ansioista ja kärsimyksistä kukin yhteensä noin 8 000 euron korvauksia korkoineen.

Syyttäjän mukaan mies saavutti toiminnallaan vähintään lähes 62 000 euron rikoshyödyn. Yrittäjä sanoi STT:lle, että näkemys on älytön.

STT

Tänään selviää, saako Anneli Auer vaatimansa miljoonien ”koppikorvaukset”

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään päätöksensä Anneli Auerin niin sanotuista koppikorvauksista. Miehensä murhaan syyttömäksi todettu Auer ehti istua Valtiokonttorin mukaan vankilassa 611 päivää.

Hänelle maksettiin tuolta ajalta yhteensä noin puoli miljoonaa euroa koppikorvauksia ja tulojen menetyksiä. Nyt hän vaatii korvaussumman korottamista liki 2,5 miljoonaan euroon.

Auer laskee, että vankeuspäiviä kertyi yli tuhat, kun otetaan huomioon ne päivät, joiden aikaan hän oli murhasta tutkintavankeudessa ja istui samalla seksuaalirikostuomiotaan.

– Jos murhatutkintavankeutta ei olisi ollut, olisin päässyt koevapauteen (seksuaalirikostuomiosta) jo aiemmin. Olisin voinut myös hakea avotaloon, jossa perhevapaat olisivat olleet pidemmät ja jossa olisin voinut opiskella ja työskennellä, Auer sanoi joulukuussa käräjillä.

Auer perustelee korvausvaatimustaan myös liiketoimintasuunnitelmallaan, jonka mukaan hänen pyörittämänsä verkkosivustot olisivat tuottaneet ainakin yli 700 000 euroa viidessä vuodessa. Tältä osin hän vaatii valtiota maksamaan tulojen vähentymisestä 400 000 euroa vähennettynä jo maksetulla 57 000 eurolla.

Valtio ei usko, että Auerin nettiyritys olisi jatkanut kasvuaan, ja pitää Auerin vaadetta perusteettomana.

Auer tuomittiin vankilaan muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista.

Auerin mies surmattiin perheen kotona joulukuussa 2006. Auer vangittiin murhasta epäiltynä vasta noin kolme vuotta myöhemmin.

Käräjäoikeus tuomitsi Auerin elinkautiseen vankeuteen loppuvuodesta 2010, mutta kesällä 2011 hovioikeus katsoi Auerin syyttömäksi. Korkein oikeus palautti murhajutun uudestaan käräjille uusien todisteiden takia.

Toisellakin kierroksella Auer tuomittiin käräjillä ja katsottiin syyttömäksi hovissa. Korkein oikeus ei antanut syyttäjille enää valituslupaa, ja Auerista tuli virallisesti syytön joulukuussa 2015.

Murhajutun jatkuessa Auer tuomittiin kuitenkin vankilaan muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista. Auer on suorittanut tuomion, mutta haki siihen purkua korkeimmasta oikeudesta.

Korkein oikeus hylkäsi purkuhakemuksen toissa vuonna.

Vaarallisesta kelistä varoitetaan – nyt myös jalankulkijoita

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ajokeli on mahdollisesti vaarallinen maan etelä- ja keskiosissa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Ajokeliä heikentää lumisade ja pöllyävä lumi.

Liikennesäätä koskeva varoitus on voimassa Uudellamaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.

Lisäksi Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa liikkuvia jalankulkijoita varoitetaan liukkaista jalkakäytävistä.

Keskustelua aiheesta