Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Hongkongin oppositio yhä ahtaammalla – “Käytännössä vaalituloksia kumotaan parhaillaan”

LEHTIKUVA / AFP Sam Yeh
Hongkongin tukimielenosoitus Taipeissa lokakuun 1. päivä.

Demokratiaa kuristetaan nyt kaikilla tasoilla Hongkongissa. Demokraattinen oppositio on jo hävitetty Hongkongin parlamentista, ja se on joutunut hyökkäyksen kohteeksi myös Suomen kunnanvaltuustoja vastaavissa elimissä, piirihallituksissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hyökkäys alkoi, kun Kiinaa hallitseva kommunistipuolue päätti aiemmin tänä vuonna, että ainoastaan niin kutsutut patriootit saavat istua muodollisesti autonomisen Hongkongin kansan valitsemissa elimissä. Sen jälkeen reilusti yli puolet demokraattisten puolueiden edustajista on joko eronnut tai erotettu piirihallituksista.

-  Kommunistipuolue pitää meitä vihollisinaan. Puolue ei hyväksy sitä, että enemmistö hongkongilaisista kannattaa meitä, Demokraattisen puolueen puheenjohtaja Lo Kin-hei sanoo STT:lle.

Lo viittaa demokraattiseen leiriin kuuluvien puolueiden murskavoittoon päättyneisiin piirihallitusvaaleihin vuonna 2019. Demokraatit saivat silloin hallintaansa peräti 17 Hongkongin 18 piirihallituksesta.

-  Käytännössä vaalituloksia kumotaan parhaillaan. Demokraatteja äänestäneet hongkongilaiset syrjäytetään siten poliittisesti, Lo sanoo.

Mielenosoituksilla kohtalokkaat seuraukset

Myös Lo on eronnut piirihallituksestaan. Hän on varma siitä, että hän olisi muussa tapauksessa pian joutunut erotetuksi, sillä hän on osallistunut lukuisiin Hongkongin johdon ja kommunistipuolueen vastaisiin mielenosoituksiin.

-  Puolueen mielestä mielenosoittajat eivät ole patriootteja. Patrioottien on oltava täysin uskollisia puolueelle, Lo selittää.

Satojatuhansia hongkongilaisia osallistui Hongkongia kuusi kuukautta lamauttaneisiin, usein väkivaltaisuuksiin päättyneisiin mielenosoituksiin vuonna 2019. Kommunistipuolue reagoi säätämällä räätälintyönä Hongkongille uudet tiukat turvallisuuslait, joiden katsotaan heikentäneen merkittävästi asukkaiden oikeusturvaa.

Lo nimitettiin Demokraattisen puolueen puheenjohtajaksi vajaa vuosi sitten. Hänen edeltäjäänsä Wu Chi-waita syytetään rikoksesta turvallisuuslakeja vastaan, ja tämä voi pahimmillaan saada jopa elinkautisen vankeustuomion.

Demokraattinen puolue on vanhin ja suurin Hongkongin täysimittaiseen demokratiaan siirtymisen puolesta taistelleista puolueista. Muitakin tällaisia puolueita on, ja Demokraattisen puolueen lisäksi neljä muuta oli aiemmin edustettuna parlamentissa. Sittemmin kaikki parlamentin demokraattiset jäsenet ovat joko eronneet tai heidät on erotettu.

Demokratia yhä kaukaisempi haave

Piirihallitusten tulevaisuus huolestuttaa Lota. Hongkongin johto on jo ilmoittanut, ettei täytevaaleja järjestetä lainkaan, vaikka yli 60 prosenttia piirihallituspaikoista on nyt vapautunut.

-  Johdon epäillään harkitsevan piirihallitusten lakkauttamista. Tämä olisi vakava takaisku, sillä ne ovat demokraattisimmat Hongkongin kansan valitsemista elimistä, Lo sanoo.

Lähes kaikki piirihallitusten paikoista ratkaistaan välittömissä vaaleissa, kun taas parlamentin paikoista puolet on ratkaistu suppeissa eri ammattiryhmien keskinäisissä vaaleissa. Vaalijärjestelmä on muotoiltu siten, ettei demokraattinen oppositio ole voinut päästä enemmistöön, vaikka se on saanut yli puolet äänistä jokaisissa parlamenttivaaleissa.

Hongkongin johto on lisäksi säätänyt uusia vaalilakeja, joiden myötä vaalijärjestelmä on entistäkin vähemmän demokraattinen. Seuraavissa vaaleissa vain 20 parlamentin 90 paikasta ratkaistaan välittömissä vaaleissa.

Myös ammattiliitot ovat tulilinjalla

Kaksi Hongkongin vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistyksistä on yhtäkkiä lopettanut toimintansa. Molemmat kuuluivat Hongkongin demokraattiseen leiriin, ja ne olivat usein arvostelleet Hongkongin johtoa ja Kiinaa.

Opettajayhdistys oli ensimmäinen, joka ilmoitti, ettei se voi jatkaa toimintaansa. Ilmoitus tehtiin syyskuussa pian sen jälkeen, kun Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua oli verrannut opettajayhdistystä pahanlaatuiseen kasvaimeen, josta tulisi päästä eroon.

Yhdistyksen johto pelkäsi joutuvansa muussa tapauksessa syytetyksi rikoksista turvallisuuslakeja vastaan. Lait ovat niin epämääräisesti muotoiltuja, etteivät hongkongilaiset tiedä varmuudella, mikä voidaan luokitella rikokseksi.

Pari viikkoa myöhemmin lokakuun alussa ammatillinen keskusjärjestö CTU lopetti toimintansa. Kiinalaiset tiedotusvälineet olivat toistuvasti leimanneet CTU:n vihamieliseksi järjestöksi.

Monet hongkongilaiset olivat häkeltyneitä. Yltiökapitalistisessa Hongkongissa ammattiliitot ovat heikkoja, mutta opettajayhdistys ja CTU olivat silti onnistuneet parantamaan jäseniensä asemaa.

Hongkongilaiset ovat nyt huolissaan siitä, että myös muutamat opiskelijayhdistykset joutuvat lopettamaan toimintansa. Niitäkin on arvosteltu kovin sanoin muun muassa kommunistipuolueen äänenkannattajassa Kansan päivälehdessä.

Kiinalaisten tiedotusvälineiden sanotaankin nyt voivan päättää hongkongilaisten järjestöjen tulevaisuudesta. Tämän katsotaan rajoittavan Hongkongin autonomiaa entisestään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE