Fair Transport – Reilujen kuljetusten Eurooppa

HS: Aseistettuja varusmiehiä ja reserviläisiä rajalle?

Kuva: Kari Hulkko

Hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä on alettu pohtia aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten käyttöä rajavartioiden apuna, kertoo Helsingin Sanomat.

Taustalla on huoli itärajan kautta Suomeen saapuvista pakolaisista. Lehden tietojen mukaan asiasta on toistaiseksi vasta keskusteltu. Mahdollisten lainmuutosten valmistelu kuuluu sisäministeriölle.

Toimenpide edellyttää lainmuutoksia, sillä nykylain mukaan Puolustusvoimat ei voi antaa aseellista apua Rajavartiolaitokselle rauhan aikana.

Uhkana on, että itärajaa vartioivat rajavartijat ja poliisivoimat eivät riitä, jos turvapaikanhakijoita alkaa tulla koko rajan pituudelta.

– Lainsäädännön muutos tarvitaan. Lainsäädäntömme ei ole tämän hetken mahdollisten tilanteiden tasalla, sanoo virkamieslähde HS:lle.

Maahanmuuttoryhmän puheenjohtajana toimii sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Ryhmään kuuluvat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.). Valtiosihteerit toimivat tarvittaessa heidän sijaisinaan.

Ministeriryhmän jäseninä ovat myös Anu Vehviläinen (kesk.), Juha Rehula (kesk.), Olli Rehn (kesk.), Hanna Mäntylä (ps.), Jari Lindström (ps.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Keskustelua aiheesta

Tilastokeskus: Työttömyyden lasku jatkui heinäkuussa – työttömyysaste 7,8%

Työttömyys on edelleen vähentynyt vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Hallituksen tavoitetta työllisyysluvut eivät ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi lähestyneet.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2016 heinäkuussa 214 000, mikä oli 18 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,8 prosenttia, kun se edellisvuoden heinäkuussa oli 8,4 prosenttia. Miesten työttömyysaste oli 7,6 ja naisten 8,1 prosenttia. Työttömyysasteen trendi pysyi heinäkuussa 8,9 prosentissa eli kesäkuun tasolla

Nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli heinäkuussa 14,3 prosenttia, mikä oli 3,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten.

Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli heinäkuussa 71,1 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 70,7 prosenttia. Miesten työllisyysaste nousi vuoden takaisesta 1,1 prosenttiyksikköä 72,4 prosenttiin. Naisten työllisyysaste laski 0,3 prosenttiyksikköä 69,9 prosenttiin. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 68,4 prosenttia. Kesäkuussa vastaava työllisyysasteen trendi oli 68,5. Koska hallituksen tavoitteena on 72 prosentin työllisyysaste, työllisyysluvuissa on tähän nähden petrattavaa.

Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2016 heinäkuussa 214 000 (virhemarginaali ±18 000), mikä oli 18 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Miehiä ja naisia oli molempia työttömänä 107 000 henkeä.

Työvoiman ulkopuolella olevia oli vuoden 2016 heinäkuussa 1 369 000 henkeä eli 25 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 165 000, mikä oli 22 000 enemmän vuoden 2015 heinäkuuhun verrattuna.

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastojen mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli heinäkuun 2016 lopussa kaikkiaan 378 000 työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Työttömien työnhakijoiden määrä oli 3 000 pienempi kuin edellisen vuoden heinäkuussa.

Työttöminä työnhakijoina työ- ja elinkeinotoimistoissa oli 55 000 alle 25-vuotiasta työtöntä. Heidän määränsä oli 2 000 pienempi kuin edellisen vuoden heinäkuussa. Työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettiin heinäkuussa 36 000 uutta avointa työpaikkaa eli 3 000 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa.

Tilastokeskuksen työttömyyden määritelmä on työ- ja elinkeinoministeriön määritelmää tiukempi.

Yle: Yksityisten parkkifirmojen pysäköintimaksut verolle

Kuva: Kari Hulkko
parkkisakkohulkko

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että yksityisten pysäköintiyritysten pitää jatkossa maksaa arvonlisäveroa saamistaan pysäköintimaksuista, kertoo Yle uutiset.

Yksityinen parkkifirma ja verottaja ovat kiistelleet linjauksesta vuoden 2014 elokuusta alkaen.

Parkkifirman mukaan valvontamaksussa on kyse sopimussakosta, joka on perinteisesti tulkittu verottomaksi. Yrityksen mukaan se ei saa kiinteistön omistajalta korvausta suorittamastaan valvonnasta.

Korkein hallinto-oikeus taas on sitä mieltä, että yrityksen ja kiinteistön omistajan välillä on palvelusopimus, jota koskee arvonlisäverokohtelu. Sopimuksen perusteella yritys kerää maksuja autoilijoilta.

Jatkossa pysäköintiyritykset joutuvat maksamaan esimerkiksi 40 euron sakosta noin kahdeksan euroa arvonlisäveroa.

Posti vähentää Oulussa 47 työntekijää

Kuva: lehtikuva / sari gustafsson
posti

Posti vähentää Oulun varhaisjakelussa 47 työntekijää yt-neuvotteluiden päätteeksi. Vähennystarpeeksi arvioitiin sama määrä neuvotteluiden alkaessa kesäkuun lopulla.

Syynä irtisanomisiin on, että Posti ei enää jatkossa hoida Helsingin Sanomien varhaisjakelua Oulussa.

Helsingin Sanomat ja Kaleva ilmoittivat kesäkuussa paino- ja jakeluyhteistyöstä Pohjois-Suomessa. Kaleva alkaa painaa Helsingin Sanomien lehtiä ja jakaa niitä omalla jakelualueellaan varhaisjakelussa. Helsingin Sanomien varhaisjakelu jatkuu Oulun alueella Postin hoitamana 3. lokakuuta saakka.

Posti arvioi, että vähennyksistä 15 pystytään hoitamaan vapaaehtoisin ratkaisuin, kuten Uusi polku -ohjelman avulla.

Jos Malmin kenttä suljetaan – Ilmailuliitto pyysi tarjousta Finavialta

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
LKS 20160822 // LKS 20160813 - Katsojia sateisessa säässä Malmi 80th Anniversary -juhlalentonäytöksessä Malmin lentokentällä Helsingissä 13. elokuuta 2016. LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Malmi 80th Anniversary -juhlalentonäytös järjestettiin sateisella Malmin lentokentällä Helsingissä 13. elokuuta.

Suomen ilmailuliitto on pyytänyt Finavialta tarjouksen yleisilmailun lentotoimintapalveluista Helsinki-Vantaan lentokentällä. Pyynnön syynä ovat Helsingin kaupungin suunnitelmat lakkauttaa Malmin lentoaseman toiminta.

Ilmailuliiton ensisijainen tavoite on yrittää säilyttää lentotoiminta Malmilla. Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtajan Timo Hyvösen mukaan ainakin satakunta lentokonetta olisi näillä näkymin siirtymässä Helsinki-Vantaalle, jos Malmin kenttä suljetaan.

Tarjouspyyntö kattaa muun muassa lentokoneiden säilyttämisen, polttoaine- ja lentokonehuollon sekä reunaehdot harrastetoiminnalle, kuten laskuvarjohypyille.

Ilmailuliitosta kerrotaan, että pääkaupunkiseudun ilmailijat tarvitsevat toimintapaikan, sillä lähimmät vastaavat lentokentät sijaitsevat Turussa ja Lappeenrannassa.

“Rahoituksesta leikataan pysyvästi ensi vuonna 190 miljoonaa euroa” – tänään tempaistaan ammatillisen koulutuksen säästöjä vastaan

Kuva: Kari Hulkko
Vallilan ammattikoulu
koulutus, opiskelija
kuulosuojaimet *** Local Caption *** 011 ke 19.01.2000 po Dem s.5
055 ti 20.03.2001 Dem s.6
229 ke 03.12.2003 Dem s.10
039 ma 01.03.2004 Dem s.5
024 ma 06.02.2006 Dem s.9
099 ti 30.05.2006 Dem s.5
030 ti 13.02.2007 Dem s.2
062 ke 02.04.2008 Dem s.12
Opiskelua Vallilan ammattikoulussa Helsingissä.

Ammatillisen koulutuksen säästöjä vastustetaan maanantaina oppilaitoksissa. Ammatillisen koulutuksen kehittämisyhdistys Amken mukaan tempaukseen osallistuu ainakin 40 koulutuksen järjestäjää eri puolilla maata.

Opiskelijat, henkilökunta ja koulujen johto kokoontuvat koulujen pihamaille puolen päivän aikaan.

Tempauksen tarkoituksena on tuoda esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä muun muassa eri alueiden elinkeinoelämälle. Lisäksi osana tapahtumaa eri paikkakunnilla järjestetään muun muassa esityksiä, seminaareja ja muuta oheisohjelmaa.

Amke kertoo, että ammatillisessa peruskoulutuksessa oli kevään yhteishaussa 45 400 aloituspaikkaa. Yhdistyksen mukaan koulutuksen rahoituksesta leikataan pysyvästi ensi vuonna 190 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna ammatillisen koulutuksen rahoitus on 310 miljoonaa euroa, eli 15 prosenttia pienempi kuin se oli vuonna 2013. Amken laskelmien lähteenä ovat valtion talousarviot.