Politiikka

HS: ”Hallitus on jyrännyt minut”, sanoo oikeuskansleri – jopa hallituksen eroa vaaditaan

Lehtikuva
Oikeuskansleri Jaakko Jonkalla riittää kiireitä - ja ongelmia hallituksen kehnojen lakiesitysten takia.
Lehtikuva
Oikeuskansleri Jaakko Jonkalla riittää kiireitä - ja ongelmia hallituksen kehnojen lakiesitysten takia.
Lehtikuva
Oikeuskansleri Jaakko Jonkalla riittää kiireitä - ja ongelmia hallituksen kehnojen lakiesitysten takia.

Kiire ja poliittinen paine on syrjäyttänyt oikeuskanslerin pyrkimyksiä korjata hallituksen ongelmallisia lakiesityksiä, kertoi Helsingin Sanomat sunnuntaina.

Nykyinen hallitus on lehden mukaan antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon perustuslaillisia ongelmia sisältäviä lakiesityksiä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoo tehneensä kaikkensa korjatakseen esityksiä, ennen kuin ne tuodaan valtioneuvoston yleisistuntoon. Hänen kantansa on kuitenkin paikoin sivuutettu.
Jonkka sanoo lehdelle, että on kestämätöntä, jos kiireellä ja poliittisella paineella edes yritetään perustella lainvalmistelun periaatteiden syrjäyttämistä.

Jonkan mukaan suurin syy hallituksen esitysten oikeudellisiin ongelmiin on ministeriöiden lainvalmistelussa. HS kertoo, että vaikka ministeriöiden resurssit ovat määrärahojen tiukentamisen takia tiukat, se ei ole suurin ongelma.

– Sellainenkin tapaus on ollut, jossa kävin hyvin tiukan keskustelun siitä, että hallituksen esitykseen on kirjoitettava tarve saattaa esitys perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Ministeriössä lakiesitystä valmistellut virkamies vetosi siihen, että poliittisen aikataulun takia ei ole aikaa käsitellä sitä perustuslakivaliokunnassa, Jonkka kertoo lehdelle.
Kolme lehden haastattelemaa perustuslakiin erikoistunutta oikeustieteilijää piti Jonkan haastattelussa antamia esimerkkejä ennenkuulumattomina.

Hallitus on tällä kaudella perunut muun muassa lakiesityksen maahanmuuttajien kotoutumistuesta. Peruutuksen syynä oli, että laki olisi ollut perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta ongelmallinen. Budjettiriihessä hallitus puolestaan perui suunnitelmansa päiväkotimaksujen korotuksista. Tuolloin kerrottiin, että asiakasmaksujen korotuksilla ei olisi saatu aikaan tavoiteltuja säästöjä, koska monet kunnat olisivat jättäneet korotukset tekemättä.
Hallitus on vetänyt pois myös muun muassa esityksensä tehokkaasta katumisesta ja aikeensa yhdistää Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus.

Myös Åbo Akademin valtiotieteen professorit Göran Djupsund ja Kimmo Grönlund ottavat julkisuudessa kantaa kovin sanoin hallituksen menettelyyn. Djupsund jopa vaatii hallitusta eroamaan ja Grönlund vertaa Suomea Puolaan. Molemmat jyrähtivät Twitterissä.

STT on laajentanut juttuaan. Demokraatti on lisännyt Djupsundin ja Grönlundin kannanotot.

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat