tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

HS: Herlinin suku on Suomen historian rikkain

Kone– ja Cargotec-yhtiöiden omistajasuku Herlin on Suomen kaikkien aikojen rikkain suku, selviää Helsingin Sanomien selvityksestä. Herlinien pörssinoteerattu varallisuus on noin 6,8 miljardia euroa. Se on suurempi kuin 19 seuraavaksi pörssirikkaimman suvun varallisuudet yhdessä.

Asiantuntijan mukaan Herlinin suku on sekä suhteellisesti että absoluuttisesti mitattuna itsenäisen Suomen historian varakkain.

Seuraavaksi rikkain on Ehrnroothien suku, jonka suomalainen pörssivarallisuus on noin 1,3 miljardia euroa.

SK: Kuntaministeri Vehviläinen uhkaa ottaa Kittilän haltuunsa – kymmeniä päättäjiä rikostutkinnassa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Keskustalaiselle kuntaministeri Anu Vehviläiselle Kittilä on kova paikka.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) uhkaa Kittilän kuntaa toimilla, ellei kunta järjestä päätöksentekoaan asianmukaiseksi, kertoo Suomen Kuvalehti.

Vehviläinen viittaa kesäkuun alussa voimaan tulleeseen kuntalain muutokseen eli niin sanottuun Lex Kittilään, joka antaa valtiolle puuttumiskeinoja kunnan päätöksenteon vakavassa kriisitilanteessa keskellä kuntaa koskevaa rikostutkintaa.

Kuntalain mukaan valtuuston on luottamushenkilön toimessaan tekemäksi epäiltyä virkarikosta koskevan esitutkinnan tai oikeudenkäynnin ajaksi pidätettävä luottamushenkilö toimestaan, jos se on kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi välttämätöntä.
Keskusrikospoliisi kertoi toukokuussa epäilevänsä kymmeniä Kittilän kuntapäättäjiä rikoksista. Joukossa on sekä valtuutettuja että varavaltuutettuja. Osa rikoksista epäillyistä valittiin kevään kuntavaaleissa uuteen valtuustoon.

Uuden kunnanvaltuuston järjestäytymiskokouksessa kesäkuussa kahdeksan kunnanvaltuutettua teki aloitteen syyteharkinnassa olevien luottamushenkilöiden pidättämiseksi luottamustehtävästään syyteharkinnan ja mahdollisten oikeudenkäyntien ajaksi.
Vehviläinen kiittelee valtuutettujen aloitetta.

– Ministeriössä seuraamme nyt, miten kunnanvaltuusto käsittelee asian ja mikä on valtuuston päätös. Jos valtuusto ei hoida päätöksentekoa kuntalain vaatimusten mukaiseksi, meillä on valtuuston ratkaisun jälkeen muutamassa viikossa valmius asettaa selvityshenkilö tai -ryhmä Kittilään, Vehviläinen sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Vehviläinen korostaa, että ajanpeluuseen Kittilässä ei ole varaa.

– Päätöksiä Kittilästä pitää tulla lähiviikkoina. Ja kun näemme, mitä kunnanvaltuusto päättää, sen jälkeen teemme valtiovarainministeriössä omat ratkaisumme.

 

Eero Heinäluoma murehtii SDP:n kannatusta: ”Jotain pahasti vialla”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma arvioi, että politiikan toimijat joutuvat yhä nopeammin alennusmyyntiin. Hänen mukaansa puolueista kiirastulessa ovat kaksi Suomen suurinta poliittista kansanliikettä: keskusta ja sosialidemokraatit.

”Molemmat liikkeet ovat rakentaneet hyvinvointia kannattajilleen ja koko kansakunnalle yhteiskunnallisen päätöksentekoon kautta. Markkinavoimien ryskyminen ykköspaikalle on näiden liikkeiden perusajattelulle vaikea ilmiö sulatettavaksi”, SDP:n entinen puheenjohtaja kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa.

Heinäluoma sanoo, että keskusta kipuilee kovasti, vaikka puolueen pitäisi olla tukevasti vallassa pääministeripuolueena.

”Pääministeri Sipilä jätti keskustan kokenutta kyntöporukkaa hallituksen ulkopuolelle kaksi vuotta sitten. Keskustan syvää alkiolaista perinnettä edustavat Seppo Kääriäinen, Mauri Pekkarinen ja Sirkka-Liisa Anttila katsovat tapahtumien kulkua sivusta. Uusi ja vanha aika eivät nyt tunnu kohtaavan toisiaan.”

Kansa odottaa nyt puolueilta aitoja vastauksia yhteiskunnan murrokseen.

Heinäluoma ei säästele arviossaan demareitakaan.

”Hallituksen suosio on taipunut ennätyksellisen alhaalle – alle 40 prosentin – mutta sosialidemokraattien kannatus tulee sekin alas. Kun johtava oppositiopuolue ja Suomen poliittisen elämän toinen suuri kansanliike tippuu alle 16 prosentin kannatuksessa, on jotain pahasti vialla.”

Entinen valtiovarainministeri Heinäluoma kehottaa SDP:tä suuntaamaan katseensa Ruotsin, Norjan ja Britannian työväenpuolueisiin, jotka ovat hänen mukaansa ovat viime vuosina parhaiten onnistuneet vanhan ajan aateperinnön ja uuden ajan vaatimusten yhdistämisessä.

”Kansa odottaa nyt puolueilta aitoja vastauksia yhteiskunnan murrokseen. Keskustan ja sosialidemokraattien pitää pystyä osoittamaan omalta aatepohjaltaan vaihtoehtonsa pelkän markkinatalouden kovalle menolle.”

Supo ei nosta terrorismin uhka-arviotaan Espanjan iskujen takia

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suojelupoliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa tai viitteitä siitä, että Espanjan terrori-iskuilla olisi yhteyksiä Suomeen. Supo ei myöskään aio nostaa terrorismin uhka-arviotaan tapauksien takia.

– Uhkatason arvio perustuu aina meillä kolmeen tekijään: omaan operatiiviseen tietoon, Suomen profiiliin radikaalitoimijoiden silmissä sekä terrorismin trendeihin. Tällä hetkellä näissä ei ole tullut sellaista muutosta, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa meidän kokonaisarviotamme, sanoo Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen.

Uhka-arvio on tällä hetkellä neliportaisen asteikon kakkostasolla, mikä tarkoittaa kohonnutta uhkaa.

Supo linjasi aiemmin, että yksittäisten väkivallantekojen uhka on kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala.

Supo kertoi STT:lle aikaisemmin, että merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka motivoituvat radikaalista propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksesta.

Supon mukaan ”terrorismin toiminnan kohdehenkilöiden” määrä Suomessa on nyt noin 350. Hiltusen mukaan seurattavien henkilöiden määrä on pysynyt kohtuullisen ennallaan. Kaikkia Supo ei luonnollisesti pysty koko ajan seuraamaan.

– Priorisoimme aina toimenpiteet arvioidun uhan mukaan, Hiltunen muistuttaa.

Espanjan terroritekojen tutkinnassa pidätetty kolme – poliisi ampui useita hyökkääjiä kuoliaaksi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjan terroritekojen tutkinnassa on pidätetty kolmas ihminen, uutisoi Guardian. Pidätyksestä kertoo Katalonian poliisi. Epäilty otettiin kiinni Ripollissa vajaat sata kilometriä Barcelonasta pohjoiseen.

Barcelonan iskun tutkinnassa on aiemmin pidätetty kaksi ihmistä, yksi espanjalainen ja yksi marokkolainen. Heistä kumpikaan ei ajanut Barcelonan iskuautoa.

Yöllä Espanjassa tehtiin myös toinen isku, kun terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon Cambrilsin lomakaupungissa. Poliisi ampui ainakin viisi hyökkääjää kuoliaaksi.

Guardianin siteeraaman oikeusviranomaisen mukaan Cambrilsin terroristeilla tiedetään olleen kytköksiä jihadismiin.

S-ryhmälle uusi kumppani käteisautomaateissa – taustalla kilpailun vapautuminen

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

S-ryhmä kertoo käynnistäneensä Nokas CMS Oy:n kanssa yhteistyön käteisautomaattipalveluiden toteuttamiseksi Suomessa. S-ryhmän mukaan uudistus parantaa käteisen saatavuutta. Aikaisemmin uutisoitiin, että S-ryhmä irtisanoo yhteistyön Otto-käteisautomaattien sijoittamisessa.

S-ryhmän mukaan sen suunnitelmien taustalla on kilpailun vapautuminen. Finanssivalvonnan pankeille antama uusi käteisnostotapahtumia koskeva ohjeistus on mahdollistanut uusille toimijoille käteisautomaattimarkkinoille tulon tämän vuoden alusta alkaen.

– Meitä on jo pitkään lähestytty asiakkaiden toimesta automaattien määrän vähenemisen ja käteispalvelujen heikkenemisen takia, SOK:n taloudesta ja rahoituksesta vastaava johtaja Jari Annala sanoo.

Annalan mukaan S-ryhmän toimipaikkoihin lähiaikoina ilmestyvät Nosto-käteisautomaatit ovat kustannuksiltaan yhdenvertaisia muihin käteisautomaatteihin verrattuna eikä kuluttajalle aiheudu lisäkuluja automaatin käytöstä.

”Pyrimme sijoittamaan automaatit uusiin paikkoihin.”

Automatia joutuu poistamaan Otto-automaatit S-ryhmän tiloista, minkä vuoksi myös Otto-automaattien verkostoon tulee merkittäviä muutoksia lähikuukausina. S-ryhmän tiloistaan irtisanomat automaatit pyritään sijoittamaan uusiin paikkoihin.

Automatian mukaan S-ryhmä on irtisanonut tähän mennessä kaksi kolmasosaa tiloihinsa sijoitetuista noin 300 Otto-automaatista.

– Pyrimme sijoittamaan automaatit uusiin paikkoihin siten, että muutoksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa Otto-automaattien käyttäjille, sanoo Automatian toimitusjohtaja Marko Vilo.

Automatian mukaan Otto-automaatit säilyvät muutosten jälkeenkin Suomen laajimpana käteisautomaattiverkostona. Otto-automaatteja on lähes 1 400.

Kansainvälisesti poikkeuksellinen pankkien yhdessä rakentama Otto-verkosto on ollut toiminnassa 23 vuotta.