Turva – Hymy

HS neuvoo Rinnettä muuttamaan kansalaisen antamaa palautetta ”poliittisesti korrektimmaksi” – Filatov: ”Käsittämätöntä”

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Tarja Filatov.

Aamulehden haastattelussa 5. tammikuuta Antti Rinne siteerasi saamaansa runsasta kansalaispalautetta: ”Tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus.”

Rinne puhui hallituksen politiikasta. Ei vain työttömyysturvaa kiristävästä, vuoden alussa voimaan astuneesta niin sanotusta aktiivimallista

– Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne sananmukaisesti totesi haastattelussa.

Sitaatti on alkanut elää omaa elämäänsä, jossa se on saatu näyttämään kuin Rinteen omalta vertaukselta.

Tänään Helsingin Sanomat käsittelee pääkirjoituksessaan poliittista retoriikkaa tässä yhteydessä.

Valtalehden pääkirjoitus neuvoo SDP:n puheenjohtajaa, että hänen olisi pitänyt suoran siteerauksen sijasta sanoa: ”Monella kansalaisella ovat tulleet mieleen ­sisällissotaan johtaneet tapahtumat.”

HS otsikoi, että ”Antti Rinne möhli tukun ääniä”. Kirjoitus jatkuu samalla otteella tyyliin ”Rinne on päästänyt sammakoita suustaan”.

HS opastaa, että Rinteen ei olisi kannattanut siteerata saamaansa palautetta julkisesti.

– Kansa­laiset ovat nyt alitajuisesti herkässä tilassa, sillä sisällissodan alusta tulee kuluneeksi sata vuotta, lehti perustele kuin sormea heristäen.

”Olisiko meetoo-kampanjassa pitänyt siistiä osa kertomuksista, kun ne eivät ole oikein soveliaita?”

Pääkirjoitus on kerännyt julkiset Facebook-kommentit kahdelta sd-kansanedustajalta, Tarja Filatovilta ja Timo Harakalta.

– Tiedän, että toimittajilla on tapana toimittaa haastateltaviensa sanomisia, jotta ne ovat ymmärrettävämpiä. Silti minusta on käsittämätöntä, että lehti neuvoo poliitikkoa muuttamaan kansalaisen antamaa palautetta ”poliittisesti korrektimmaksi”, Filatov kirjoittaa.

– Ihmisillä on oikeus tunteisiinsa ja kärjistyksiin. Olisiko meetoo-kampanjassa pitänyt siistiä osa kertomuksista, kun ne eivät ole oikein soveliaita? hän kysyy.

”On Hesarilla otsaa määrätä, miten olisi sanottu oikein (ja mieluummin tuulesta temmaten).”

Timo Harakka vastaa HS:lle omalla Twitter-tilillään ja FB-sivullaan. Hän kysyy, mistä lehti voi päätellä mitään äänien ”möhlimisestä” – ovathan seuraavat eduskuntavaalit yli vuoden päässä, keväällä 2019.

– Typerintä, mitä HS on julkaissut pitkään aikaan. Äänistä on turha puhua, kun eduskuntavaaleihin on 15 kk aikaa. Gallupeihinkin vaikuttaa moni asia. Jos kannatus nouseekin, tunnustaako Hesari itse möhlineensä? Harakka kuittaa.

– Vielä omituisempaa on kieltää puolueen puheenjohtajaa käyttämästä aitoa sitaattia, jonka vertauskuvallisuus on jokaiselle selvää. Sen sijaan työnnetään oppositiojohtajalle valmiit sanat suuhun: ”Monella kansalaisella ovat tulleet mieleen ­sisällissotaan johtaneet tapahtumat.”

– On Hesarilla otsaa määrätä, miten olisi sanottu oikein (ja mieluummin tuulesta temmaten).

Onko HS:n versio muka parempi? Harakka kysyy. Hänen mielestään selkeän metaforan sijaan tarjottaisiin huonosti perusteltua, epämääräistä ja paljon väkivaltaisempaa uhkakuvaa.

– Sopisiko mitenkään, Kaius Niemi, että valtiomahdit hoitaisivat jatkossakin omat tehtävänsä? Jos me emme kirjoita pääkirjoituksianne, niin älkää määrätkö mitä kansan valitsemien edustajien pitää sanoa, Harakka päättää päivityksensä.

Kaius Niemi on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.