ehdokasmainos

HS: Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000€ optiot ennen vilpin paljastumista

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Nokian Renkaiden nykyjohto myi kaikkiaan 600 000 euron optiot ennen yhtiön rengastestivilppien julkistamista, uutisoi Helsingin Sanomat.

Lehden selvityksen mukaan johtokunnan 12 jäsenestä optioistaan luopui yhdeksän henkilöä.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta kertoi eilen, että vilppiepäilyjä päätettiin lokakuun lopussa alkaa selvittää sisäisellä tarkastuksella. Kaikki sisäpiirin optiomyynnit tapahtuivat sen jälkeen.

Pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta yhtiön osakekurssiin.

HS kertoi jo aiemmin tällä viikolla, että Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran myi kaikki omistuksensa yhtiöstä ennen testivilpin paljastumista. Hän oli saanut osakkeisiin oikeuttavia arvopapereita eli optioita yli 15 miljoonan euron arvosta.

Koko Eurooppa ja Kanada odottavat kauhulla – 4 miljoonainen Vallonia ei taivu

Helsingin keskustassa järjestettiin lauantaina 11. lokakuuta suurmielenosoitus EU:n neuvottelemia vapaakauppasopimuksia vastaan.
Ei Suomikaan ole yksimielinen vapaakaupasta. Kuvassa EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksen vastustajia.

Belgian Vallonian alueparlamentti ei edelleenkään aio tukea EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimusta. Alueparlamentin puhemiehen Andre Antoinen mukaan alueparlamentti ei myöskään hyväksy EU:n aikarajaa asiasta.

Antoine sanoi RTL-radiokanavan haastattelussa, että vapaakauppasopimus on tehtävä huolella, koska se voi toimia tiennäyttäjänä muille sopimuksille Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

– Laillisen perustan on siksi oltava pitävä, Antoine sanoi.

Antoine muistutti myös, että sopimus on erittäin monimutkainen: sopimustekstiä on 300 sivua ja liitteitä 1 300 sivua.

Belgia sai eilen vajaan vuorokauden aikaa päättää, asettuuko se vapaakauppasopimuksen taakse.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja Kanadan pääministerin Justin Trudeaun on määrä vielä tänään päättää perutaanko torstaiksi suunniteltu Brysselin huippukokous, jossa sopimus oli tarkoitus allekirjoittaa.
Globalisaation vastustajat eivät halua, että CETA-sopimuksena tunnettu EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus hyväksytään, koska se toimisi astinlautana EU:n ja Yhdysvaltojen TTIP-vapaakauppasopimukselle, jonka eteneminen on tällä hetkellä niin ikään jumiutunut.

Vallonit ovat Belgian ranskankielisen väestönosan nimitys. Valloneja arvioidaan olevan kolme-neljä miljoonaa. He asuvat Belgian eteläosissa, ja he kuuluvat pääasiassa katoliseen kirkkoon. Ryhmä muodostaa yhdessä flaamien kanssa Belgian toisen belgian kahdesta suurimmasta kansallisesta ryhmästä.

STT-AFP, Bryssel

 

SAK saanut useita yhteydenottoja – kannustaa työnantajia sopimaan myös englanniksi

Kuva: Lehtikuva/Kalle Parkkinen
LKS 20160606  - SAK:n kolmepäiväinen edustajakokous Tampereella 6. kesäkuuta 2016. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Palkansaajakeskusjärjestö SAK toivoo, että yrityksen tarjoaisivat mahdollisuutta englanninkieliseen työsopimukseen palkatessaan ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Keskusjärjestö kertoo saaneensa useita yhteydenottoja, joissa on pyydetty kääntämään suomeksi laadittu työsopimus englanniksi.

– Englanninkielinen sopimus vähentäisi väärinkäsityksiä työpaikoilla. Ei ole työnantajan eikä työntekijän etu, jos vieraskielinen yrittää selvittää sopimuksensa sisältöä esimerkiksi netin automaattikääntäjällä, Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan lakimies Anna-Liisa Häkkinen tähdentää.

Lisäksi ulkomaalaistaustaiset ottavat keskusjärjestöön yhteyttä esimerkiksi palkkaan, työaikaan tai työsuhteen päättymiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Maahanmuuttajilla on hyvin samanlaisia työelämäpulmia kuin kantasuomalaisilla, mutta ne ovat vaikeammin hoidettavissa kielivaikeuksien vuoksi, Häkkinen sanoo.

Englanninkielisiä sopimuksia solmivat SAK:laisilla aloilla yleensä suuret yritykset, joissa työkielenä on englanti.

Muidenkin työnantajien olisi Häkkisen mukaan helppo tarjota englanninkielisiä vaihtoehtoja. Käännöksiä löytyy muun muassa joidenkin alojen työehtosopimusten liitteistä sekä Työsuojelun verkkosivuilta.

– Käännetyn version näyttäminenkin auttaa jo ymmärtämään sovitun. Lopullista työsopimusta ei siis tarvitse tehdä englanniksi, Häkkinen selvittää.

Juttua on täydennety SAK:n tiedotteella.

AVAINSANAT

Miljardifuusio mylläisi markkinoita USA:ssa – Trump uhkaa estävänsä kaupan

Kuva: Lehtikuva
fuusio

Teleoperaattori AT&T aie ostaa mediajätti Time Warner myllää Yhdysvaltojen mediamarkkinoita uuteen uskoon, ellei hanke kaadu kilpailuviranomaisten vastustukseen.

Kauppahinta on noin 100 miljardia euroa. Time Warnerin markkina-arvoksi kaupassa tulee 78 miljardia euroa, ja lisäksi hinta sisältää Time Warnerin velat. Kyseessä on maailman suurin yrityskauppa tänä vuonna. Kaupan odotetaan AT&T:n mukaan toteutuvan ensi vuoden loppupuolella.

Time Warner omistaa Warner Bros -elokuvastudion lisäksi esimerkiksi HBO- ja CNN-televisiokanavat.

AT&T on Yhdysvaltain toiseksi suurin teleoperaattori ja kolmanneksi suurin kaapelikanavien palveluntarjoaja. Yhteenliittymä muodostaa vakavan kilpailijan muun muassa Comcastille, joka omistaa mediayhtiö NBCUniversalin. Kaapelikanavayhtiöt käyvät myös kovaa kilpailua suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin ja Amazonin kanssa.

Paketissa seuraa mukana Time Warnerin omistama valtava kirjasto elokuvia ja TV-sarjoja. AT&T:lle on avautumassa mahdollisuus tarjota esimerkiksi Harry Potter -elokuvia ja Game of Thrones -sarjaa kaapeli-tv-asiakkailleen ja lisäksi myös mobiililaitteiden ruuduille. AT&T osti äskettäin satelliitti- ja mobiilipalveluita tarjoavan DirecTV-yhtiön.

Me saamme maailman parhaat sisällöt ja verkostot.

AT&T:n toimitusjohtaja Randall Stephenson hehkutti, että juuri laatusisältö on keino menestyä kilpailussa.

– Se on toteutunut elokuvissa, televisiossa ja nyt se toteutuu myös mobiilissa. Me saamme maailman parhaat sisällöt ja verkostot, joilla tarjota sitä jokaiselle ruudulle, Stephenson sanoi.

Kauppa nousi heti keskustelunaiheeksi myös presidentinvaalikampanjassa. Republikaanien Donald Trump julisti estävänsä kaupat, jos hän voittaa vaalit 8. marraskuuta. Trumpin mukaan fuusio keskittäisi liikaa valtaa yhteen yhtiöön.

Demokraattien Hillary Clintonin kampanjalta ei saatu vielä kommenttia kaupasta.

Trumpin lupaus voi antaa hänen kampanjalleen vetoapua, sillä amerikkalaisten verkkokommenteissa heräsi heti pelkoja. Korkeisiin hintoihin ja rajoitettuihin palveluihin tottuneet amerikkalaiskuluttajat epäilivät, että seurauksena on uusia kilpailunrajoituksia ja hinnankorotuksia.

Kuluttajaryhmät vaativatkin heti kilpailuviranomaisia tarkastelemaan kaupan seurauksia tarkasti. AT&T:n pelättiin ryhtyvän suosimaan Time Warnerin omistamaa sisältöä ja syrjimään muiden tuottajien tarjontaa.

Jotkut tarkkailijat arvioivat kuitenkin, että kauppa on perusteltu ottaen huomioon mediamaiseman meneillään olevan murroksen. Yhä useampi amerikkalainen kuluttaja luopuu kalliista kaapeli-tv-paketeista ja siirtyy suoratoistopalveluihin ja nettiin.

Stephenson oli luottavainen, että hanke saa viranomaisten siunauksen. Hänen mukaansa kahden yhtiön toiminnassa ei ole päällekkäisyyksiä, jotka antaisivat perusteen estää kaupan toteutumisen.

Keskustelua aiheesta

Solidiumin Kari Järvinen jättää tehtävänsä

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen
LKS 20161021 - Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen kertoi yhtiön sijoituksista tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 21. tammikuuta 2016. Valtion pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin osakeomistukset valahtivat tappiolle viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen eroaa.

Valtion sijoitussalkkua hoitavan Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen jättää tehtävänsä tammikuun lopulla. Päätös tehtiin Solidiumin mukaan yhtiön hallituksessa yhteisymmärryksessä Järvisen kanssa.
Järvinen jatkaa Solidiumin palveluksessa heinäkuun loppuun asti, mutta toimii loppukauden yhtiön neuvonantajana. Uuden toimitusjohtajan etsintä käynnistyy välittömästi.

Järvinen on ollut Solidiumin toimitusjohtajana sen perustamisesta, vuodesta 2009 asti.

Ericssonin liiketulos romahti – Suomessa 175 työpaikkaa vaarassa

Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
LKS 20161004 - Verkkoyhtiö Ericssonin toimitilat Kirkkonummen Jorvaksessa 4. lokakuuta 2016. Ericsson ilmoitti, että se aloittaa yt-neuvottelut myös Suomessa. Työnsä voi menettää jopa 175 ihmistä Kirkkonummella ja Oulussa. Ruotsissa Ericsson vähentää henkilöstöään 3 000:lla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Ericssonin konttori Kirkkonummella.

Viime viikolla tulosvaroituksen antaneen verkkoyhtiö Ericssonin liiketulos laski rajusti heinä-syyskuussa. Liikevoitto oli 300 miljoonaa kruunua eli 31 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 5,1 miljardia kruunua.

Valuuttakurssikorjattu liikevaihto laski 14 prosenttia. Yhtiön mukaan alan ongelmat ovat kärjistyneet entisestään. Mobiililaajakaistan kysyntä on selvästi laskussa monilla tärkeillä markkinoilla, yhtiö arvioi. Myynnin kasvu loppuvuotta kohti jää tavanomaista heikommaksi.

Ericsson panee parhaillaan toimeen laajaa säästöohjelmaa ja käy yt-neuvotteluja jopa 175 työpaikan vähentämisestä Suomessa. Ruotsissa vähennykset voivat nousta jopa 3 000 henkilöön. Toimitusjohtajan tehtävää väliaikaisesti hoitavan Jan Frykhammarin mukaan uusia säästötoimia voidaan tarvita, varsinkin myyntipuolen kustannusten laskemiseksi.

Ericssonin antoi heinäkuussa potkut toimitusjohtaja Hans Vestbergille eikä ole vielä nimittänyt tälle seuraajaa.

AVAINSANAT