Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

HS: Viron pääministeriltä poikkeuksellinen kirje Marinille: ”Kenenkään ei pidä joutua valitsemaan, pitääkö perhettään vai työtään tärkeämpänä”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Viron pääministeri Kaja Kallas pyytää pääministeri Sanna Marinia (sd.) vapauttamaan meriliikenteen matkustusrajoituksia Suomen ja Viron välillä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Poikkeuksellinen avoin kirje pääministeriltä toiselle julkaistiin perjantaina Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla.

Suomi on tammikuun lopulta alkaen sallinut vain välttämättömän työmatkaliikenteen Schengen-alueelta, mikä on vaikuttanut moniin Virossa asuviin ja Suomessa työskenteleviin virolaisiin.

Suomen hallitus päätti 3. kesäkuuta jatkaa maahantulon rajoituksia 27. kesäkuuta asti. Suomen ja muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä on kuitenkin sallittu työhön liittyvä matkustaminen.

Kallaksen mukaan rajoitukset eivät ole oikealla tavalla suhteutettuja ja ne ovat myös ristiriidassa EU-sääntöjen kanssa.

Hän vetoaa perhesyihin avoimessa kirjeessään. Kallas huomauttaa, että kenenkään ei pidä joutua enää 2000-luvulla valitsemaan, kumpaa pitää tärkeämpänä, perhettään vai työtään.

– Tammikuun lopulla oli kuitenkin tuhansien virolaisten, joiden perheet ovat Virossa ja työpaikka Suomessa, pakko tehdä tällainen valinta. Suurin osa heistä joutui perheensä toimeentulon varmistamiseksi valitsemaan työnsä Suomessa, Kallas kirjoittaa.

Kallas vetoaa myös Euroopassa sovittuihin yhteisiin pelisääntöihin, joiden mukaan rajoitusten on oltava oikealla tavalla suhteutettuja.

–  Se, että Suomessa työskentelevät virolaiset eivät voi ilman työpaikan menettämisen uhkaa matkustaa maasta toiseen, ei ole kohtuullista, ja on lisäksi ristiriidassa EU-sääntöjen kanssa, Kallas kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Kesäkuun alussa pääministeri Kallas kutsui Suomen suurlähettilään Timo Kantolan puhutteluun ”kohtuuttomista” rajoituksista. Myös Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimets on käynyt tällä viikolla kirjeenvaihtoa useiden EU-komisaarien kanssa kohtuuttomina pitämiensä matkustusrajoitusten vuoksi.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE