Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Huawei-johtaja on päässyt vapaaksi

LEHTIKUVA / AFP Don Mackinnon
Meng Wanzhou.

Kanadassa korkeimman oikeuden tuomari päätti perjantaina paikallista aikaa lakkauttaa kiinalaisen matkapuhelinjätti Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun luovutustoimet.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Samalla tuomari poisti Mengin vapautusehdot, mikä tarkoittaa, että tämä vapautetaan. Mengin uutisoidaan olevan jo matkalla takaisin Kiinaan.

Mengin vapautumisen jälkeen Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi, että kaksi Kiinassa vangittuna ollutta kanadalaista, liikemies Michael Spavor ja entinen diplomaatti Michael Kovrig, ovat päässeet vapaaksi ja he ovat matkalla kotiin.

Diplomaattinen kiista on kestänyt vuosia. Kanada otti Mengin kiinni vuoden 2018 lopulla Vancouverissa, koska Yhdysvallat oli antanut hänestä pidätysmääräyksen. Meng oli Kanadassa kotiarestissa liki kolme vuotta.

– Kolmen viime vuoden aikana elämäni on kääntynyt ylösalaisin. Tämä on ollut hajottavaa aikaa minulle äitinä, vaimona ja talousjohtajana, Meng sanoi toimittajille Vancouverissa kiittäen aiemmin Kiinan Kanadan-suurlähetystöä tuesta.

– Uskon, että jokaisella asialla on valoisa puoli. Tämä oli korvaamaton kokemus elämässäni.

Meng teki aiemmin perjantaina syytesopimuksen yhdysvaltalaisten syyttäjien kanssa. Ratkaisuehdotusta käsiteltiin Yhdysvalloissa osavaltion tuomioistuimessa New Yorkissa.

Oikeusministeriön asianajaja David Kessler kertoi, että Yhdysvallat suostuu lykkäämään Mengin syytteeseen asettamisen 1. joulukuuta 2022 asti ja jos tämä noudattaa sopimuksen ehtoja, syytteistä luovutaan.

”Uskomattoman vaikea koettelemus”

Mengiä syytettiin Iranin vastaisten talouspakotteiden rikkomisesta. Enimmillään hänet olisi voitu tuomita jopa 30 vuoden vankeuteen. Kiina on luonnehtinut syytteitä täysin poliittisiksi.

Meng oli kotiarestissa luksushuvilassa Vancouverin ulkopuolella, ja hänen liikkeitään valvottiin nilkkapannalla. Meng on Huawein perustajan, Ren Zhengfein tytär.

Vain muutamaa päivä Mengin kiinnioton jälkeen Kiina otti puolestaan kiinni Spavorin ja Kovrigin syyttäen heitä vakoilusta. Heidän tapauksiaan käsiteltiin salaisessa oikeudenkäynnissä maaliskuussa. Spavor tuomittiin elokuussa 11 vuoden vankeuteen. Kovrigin tuomiota ei ilmoitettu.

Trudeau kuvaili Spavorin tuomiota aiemmin mahdottomaksi hyväksyä ja epäoikeudenmukaiseksi.

– Nämä kaksi miestä ovat kokeneet uskomattoman vaikean koettelemuksen, Trudeau sanoi perjantaina paikallista aikaa.

– Tuhannen viime päivän aikana he ovat osoittaneet, voimakkuutta, sinnikkyyttä, sitkeyttä ja arvokkuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE