Politiikka

Huhumylly jauhaa halla-aholaisten hylkäämisestä – ”Poikkeuksellisen iso määrä on tullut hylsyjä”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Perussuomalaisten puoluehallitus on hyväksynyt alkuvuodesta puolueeseen jo 800 uutta jäsentä. Aivan kaikki halukkaat eivät ole jäseniksi kelvanneet nimekkäistä suosittelijoista huolimatta. Hylkäämisten on arveltu johtuvan muun muassa europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon kannattamisesta puolueen puheenjohtajaksi.

Epäilyjä kertoo kuulleensa muun muassa runsasta kahtakymmentä jäsenhakemusta alkuvuodesta suositellut kansanedustaja Juho Eerola (ps.) (kuvassa).

– Poikkeuksellisen iso määrä on tullut hylsyjä. Ihmiset ovat ottaneet sen jälkeen minuun yhteyttä, että tiedätkö miksi ei hyväksytty. En tiedä miksi, kun en ole puoluehallituksen jäsen, Eerola sanoo.

Ne eivät perustu yhtään mihinkään tosiasiaan.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo pitää epäilyjä täysin perusteettomina. Jäsenhakemuksia on Slunga-Poutsalon mukaan käsitelty tänä vuonna kahdessa puoluehallituksen kokouksessa ja hakemuksista on hylätty noin kahdeksan prosenttia. Kaikkia ei ole ehditty vielä käsitellä.

Puoluesihteerin mukaan huhut halla-aholaisten hylkäämisestä vellovat yleensä kaksi päivää puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

– Ne eivät perustu yhtään mihinkään tosiasiaan. Emme me kysele jäsenhakemuksissa ketä ihmiset kannattavat puheenjohtajaksi emmekä voi sitä mistään tietää. Jos puoluehallituksen kokouksessa on yhtäaikaa 440 hakemusta, joista 33 hylätään, niin siihen on yleensä aika hyvät perusteet, Slunga-Poutsalo sanoo.

Hän korostaa, että perussuomalaiset käyttää uusien jäsenten hyväksymisessä yhdistyksille sallittua harkintaa ja jokaikinen hakemus käsitellään erikseen.

Hakemuksia on Slunga-Poutsalon mukaan tullut myös henkilöitä, jotka ovat olleet aiemmin muiden puolueiden jäseniä tai heidän listoillaan ehdolla. Hän jättää listastaan pois eduskuntapuolueista ainoastaan vihreät. Tuleva puheenjohtajavaali ei liittymisissä erikseen näy.

– Edellisen kerran, kun hakemuksia käsiteltiin, kaksi kolmasosaa liittyvistä oli perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaita.

Vuoden 2012 kuntavaalien alla perussuomalaisiin liittyi Slunga-Poutsalon mukaan melkein 1500 uutta jäsentä.

– Näyttää siltä, että olisimme tällä kertaa jäämässä vähän alle viime vaalien. Tosin tässä on mukana vain tänä vuonna tulleet hakemukset. Niitä tuli myös joulukuussa.

Ei meidän puolue ole mikään hollitupa, jonka ovesta tullaan henkseleitä paukutellen sisään valitsemaan puheenjohtaja.

Jäsenhakemusten suosittelijoilla ei Slunga-Poutsalon mukaan ole vaikutusta hakemusten käsittelyyn varsinkaan silloin, kun hakemuksia on yhtä paljon kuin nyt. Suositukset eivät ole hakemuksissa pakollisia.

– Emme voi tällaisissa määrissä tarkistaa ovatko ihmiset todella suositelleet hakijaa vai onko nimi vain laitettu alle. Resurssit eivät siihen riitä.

Halla-aholaisten sorsimisesta käydään paikoin vilkasta somekeskustelua. Slunga-Poutsalo tyrmää ajatuksen, että maahanmuuttokriittisiä millään tavoin syrjittäisiin.

– Oman paikallisyhdistykseni jäseneksi liittyi Muutospuolueen entinen puheenjohtaja, joka on myös Lohjalla kuntavaaliehdokkaana.

Slunga-Poutsalo myöntää, että puheenjohtajakisa on lisännyt kiinnostusta puolueen jäsenyyttä kohtaan, ja toimistolta on kyselty liittymisen viimeistä takarajaa.

– Olemme vastanneet rehdisti, mutta toivomus on, että puolueeseen liitytään muistakin syistä kuin vain yhden puoluekokouksen takia. Ei meidän puolue ole mikään hollitupa, jonka ovesta tullaan henkseleitä paukutellen sisään valitsemaan puheenjohtaja ja sen jälkeen lähdetään pois. Toivomme sitoutumista tekemiseen ja puolueen ohjelmiin.

Myös kansanedustaja Eerola on kuulunut aiemmin puoluehallitukseen. Hän tukee Jussi Halla-ahoa puheenjohtajaksi.

– En usko, että ne nyt sen takia jättäisivät jäsenhakemuksen hyväksymättä, että joku on Halla-ahon kannattaja. Jos näin olisi, se tulisi ennen pitkää ilmi. Kyllä taustalla on jotakin muutakin. En ole salaliittoteorioiden ystävä, Eerola sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat