Talous

Huima kasvu: Suomalaisfirmoilla Kiinassa jo 230 tytäryhtiötä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Kiina on noussut suomalaisten tytäryritysten kolmanneksi merkittävimmäksi sijaintimaaksi liikevaihdolla mitattuna, käy ilmi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan julkaisemasta tutkimuksesta.

Kiinaa enemmän suomalaisyritysten tytäryhtiöillä on liikevaihtoa vain Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Henkilöstömäärällä mitattuna Kiina on jo toiseksi merkittävin sijaintimaa Ruotsin jälkeen.

Suomalaisyrityksillä oli vuonna 2015 Kiinassa 230 tytäryhtiötä, jotka työllistivät hieman yli 50 000 henkeä. Liikevaihtoa tytäryhtiöille kertyi hieman yli kymmenen miljardia euroa.

Kiinalaisyrityksillä oli toissa vuonna Suomessa 16 tytäryhtiötä, jotka työllistivät noin 750 henkeä ja joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 686 miljoonaa euroa.

Tiedot käyvät ilmi Etlan maanantaina julkaisemasta tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen ja tutkija Ville Kaitilan tutkimuksesta Leijona ja lohikäärme – Suomen ja Kiinan taloussuhteet.

Kiinan osuus Suomen kokonaisviennistä on viime vuosina ollut noin kuusi prosenttia. Moniin muihin EU-maihin verrattuna Kiinan merkitys Suomen tavaraviennissä on suuri.

– Kiinan markkinat ovat suuret ja kasvu on yhä ripeää. Suomi ja Kiina myös täydentävät toisiaan resursseiltaan ja osaamiseltaan, siitäkin syystä taloudellisessa yhteistyössä on vielä paljon kasvupotentiaalia, Kotilainen sanoo.

Juttua päivitetty klo 10.10.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat