Politiikka

Huippupelaaja huumekoukussa — kansanedustaja kehottaa Suomea heräämään: ”Ero helvetin ja taivaan välillä voi olla kiinni yhdestä onnistuneesta tapaamisesta”

Lehtikuva
Marko Jantunen.
Lehtikuva
Marko Jantunen.
Lehtikuva
Marko Jantunen.

Lahtelainen jääkiekkoilija Marko Jantunen ajautui jo peliuransa aikana tekemisiin huumeiden kanssa ja uran päätyttyä syöksykierre oli valmis. Suunta kääntyi viimeisellä mahdollisella hetkellä syyskuussa 2015.

Niinikään Lahdesta tuleva SDP:n kansanedustaja Ville Skinnari tuntee Jantusen tarinan läheltä. Hän kirjoittaa blogissaan Iltalehdessä, kuinka Jantunen on tuonut kasvot sille, miten porttiteoria pahimmillaan toimii.

”Oluen ja viinin suurkulutuksesta on pikkuhiljaa siirrytty kokaiiniin ja siitä amfetamiiniin. Marko Jantusen tarinan tultua julkisuuteen olen saanut paljon yhteydenottoja päihdeongelmallisten nuorten ja aikuisten omaisilta. Miten meidän lapsi voisi selviytyä?”

Ville Skinnari.

Ville Skinnari.

Skinnari kertoo, että Lahti on ollut päihdetyössä aktiivisen positiivinen poikkeus, koska se on onnistunut luomaan uusia toimintamalleja ja löytämään oikeita ihmisiä hoitotyöhön oikealla asenteella. Nyt synkkiä pilviä on kuitenkin näköpiirissä.

Miten otetaan arki haltuun?

”Lahdessa luotiin uusi kuntoutuksen ”Arki Haltuun” toimintamalli, jolle on ollut kysyntää myös muissa kaupungeissa. Sen toimintakyky on kiinni yhteiskunnan rahoituksesta ja osin omasta tulorahoituksesta. Ilman Raha-Automaattiyhdistyksen tukea toiminta ei olisi mahdollista.

Skinnarin mukaan yksi ratkaiseva elementti Lahden-mallin toimivuudessa on ollut tiivis yhteistyö koulutusorganisaatioiden ja tukityöllistämisen ammattilaisten kanssa.

”Nyt Lahden ja monen muun paikkakunnan toiminta on Irti Huumeista -yhdistyksen taloustilanteesta johtuen vaarassa. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että kaikkia ei pystytä auttamaan.”

Skinnarin mukaan Suomessa pitää herätä tosissaan päihdetyön ongelmiin ja luoda kokonaisuus, joka toimii ja auttaa kaikkia, ei vain rokkistaroja tai entisiä urheilijoita.

”Ero helvetin ja taivaan välillä voi olla kiinni yhdestä onnistuneesta tapaamisesta – kohtaamisesta ja verkoston rakentamisesta välittävien ihmisten kanssa.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat